ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Ορθογναθική χειρουργική: Η λύση στον προγναθισμό και την πτηνομορφία

Μια δυσμορφία που μπορεί να παρουσιάζεται στο στόμα, είναι δυνατό να επηρεάζει τη συνολική εικόνα του προσώπου.

Παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσμορφία αυτή συνυπάρχει και με ένα σοβαρό συγκλεισιακό πρόβλημα των δοντιών, αυτή καθεαυτή η αντιαισθητική εμφάνιση του προσώπου οφείλεται κυρίως στη δυσαρμονία των γνάθων και σε προβλήματα όπως ο προγναθισμός, ο οπισθογναθισμός, η πτηνομορφία, η χασμοδοντία, η ασυμμετρία. 

Οι δυσαρμονίες αυτές του σκελετού του προσώπου συνήθως υπάρχουν από πάντα. Για κάποιες μάλιστα από τις δυσμορφίες, όπως ο προγναθισμός της κάτω γνάθου, η κληρονομικότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Αντιμετώπιση

Τις περισσότερες φορές τα άτομα που παρουσιάζουν μια τέτοια δυσμορφία στο πρόσωπο γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημά τους και ενοχλούνται από την εμφάνισή τους, αλλά ως επί το πλείστον έχουν συμβιβαστεί με την κατάσταση και δεν αποφασίζουν να την αντιμετωπίσουν δραστικά. Αυτό συμβαίνει είτε διότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι είναι δυνατή η διόρθωση των σκελετικών δυσαρμονιών είτε επειδή διστάζουν να εμπλακούν σε μία, κατά τη γνώμη τους, πολύπλοκη θεραπεία.

Τα τελευταία 30 χρόνια η ορθογναθική χειρουργική, δηλαδή η συνδυασμένη ορθοδοντική-χειρουργική θεραπεία, που τροποποιεί τις σχέσεις των γνάθων και των δοντιών και πραγματοποιείται συνδυαστικά από τον ορθοδοντικό και τον γναθοχειρουργό, αποτελεί μια προβλέψιμη και ασφαλή μέθοδο διόρθωσης του προβλήματος. Προηγείται η προ-χειρουργική ορθοδοντική θεραπεία, ακολουθεί η χειρουργική αντιμετώπιση και έπεται η μετα-χειρουργική ορθοδοντική φάση. 

Πριν από την έναρξη της θεραπείας απαιτείται η λήψη και η αξιολόγηση από τον ορθοδοντικό και τον γναθοχειρουργό των διαγνωστικών στοιχείων, δηλαδή εξωστοματικές και ενδοστοματικές φωτογραφίες, πανοραμική και πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία, εκμαγεία μελέτης κ.λπ., και η από κοινού με τον ασθενή επιλογή του πλέον κατάλληλου σχεδίου θεραπείας. Η ορθοδοντική θεραπεία πραγματοποιείται με αισθητικά αποδεκτούς τρόπους, όπως είναι τα κεραμικά σιδεράκια, και η συνολική διάρκειά της, συμπεριλαμβανομένου και του χειρουργείου, κυμαίνεται από 12 έως 24 μήνες.