Γυναικομαστία: ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς άνδρες, αφού δύσκολα μπορεί να «καμουφλαριστεί».
Η γυναικομαστία, ανάλογα με τα αίτια του προβλήματος, μπορεί να χωριστεί σε δύο διαφορετικές κατηγορίες, στην ψευδογυναικομαστία και την αληθή γυναικομαστία.
Ψευδογυναικομαστία:
Μπορεί να οφείλεται στην παχυσαρκία ή σε περίσσεια δέρματος μετά από απώλεια βάρους.
Αληθής γυναικομαστία:
Οφείλεται σε πραγματικό πολλαπλασιασμό γαλακτοφόρων πόρων και του αδένος. Αν το άτομο είναι παχύσαρκο, χάσει τα κιλά και η γυναικομαστία επιμείνει, είναι πιθανό να συνδέεται με μια ενδοκρινή διαταραχή η οποία πρέπει να εξετασθεί.
Η διαταραχή αυτή μπορεί να είναι:
- Φυσιολογική και να συνδέεται με μεταβολών των ορμονών.
- Νεογνική: Είναι διογκωμένοι οι μαστοί στα νεογνά κατά τη γέννησή τους. Οφείλεται σε ορμόνες της μητέρας και μετά από μερικές εβδομάδες υποχωρεί.
- Εφηβική: Μερική διόγκωση μαστών σε αρκετά αγόρια οφείλεται στην έκκριση ορμονών λόγω της φυσιολογικής ανάπτυξης. Η διόγκωση είναι μικρή, φεύγει σε 1-3 χρόνια και δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
- Κλιμακτηριακή: Σε ηλικία που οι γεννητικές λειτουργίες του άνδρα εξασθενούν μπορεί σπάνια να εμφανισθεί διόγκωση των μαστών. Η ηλικία στην οποία μπορεί να συμβεί αυτό ποικίλει και μπορεί να χρειαστεί ενδοκρινολογική διερεύνηση.
- Ενδογενής από παθολογική δυσλειτουργία κάποιου αδένα. Στη περίπτωση αυτή χρειάζεται πλήρες ιστορικό, κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις για να βρεθεί η αιτία. Δε χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση αλλά πρέπει να θεραπευτεί η υπάρχουσα νόσος.
- Εξωγενής από φάρμακα. Γυναικομαστία μπορεί να προέλθει από ορμόνες, από ορισμένα διουρητικά, από ανταγωνιστές της αλδοστερόνης, από ισιοναζίδη, από ραδιενεργό ιώδια κ.α.
Η επέμβαση
Είναι σύντομη και δεν αφήνει ουλές. Μάλιστα, το άτομο μπορεί να πάει σπίτι του την ίδια μέρα, αλλά πρέπει να φορά έναν ειδικό κορσέ.
Χρόνος επούλωσης
Τα 2-3 ράμματα αφαιρούνται σε 8 ημέρες. Το οίδημα και οι
εκχυμώσεις φεύγουν σε 1-2 εβδομάδες. Το τελικό σχήμα θα φανεί μετά από περίπου
ένα μήνα.
Σε περίπτωση περίσσειας δέρματος γίνεται
αφαίρεσή του με τομές γύρω από τη θηλή και στη συνέχεια προσεκτική συρραφή. Η
τεχνική αυτή ελαχιστοποιεί τα μετεγχειρητικά σημάδια.