ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Σε αυτούς τους λόγους οφείλεται η γυναικομαστία στους άνδρες

Γυναικομαστία: ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς άνδρες, αφού δύσκολα μπορεί να «καμουφλαριστεί».

Η γυναικομαστία, ανάλογα με τα αίτια του προβλήματος, μπορεί να χωριστεί σε δύο διαφορετικές κατηγορίες, στην ψευδογυναικομαστία και την αληθή γυναικομαστία.

Ψευδογυναικομαστία:

Μπορεί να οφείλεται στην παχυσαρκία ή σε περίσσεια δέρματος μετά από απώλεια βάρους.

Αληθής γυναικομαστία:

Οφείλεται σε πραγματικό πολλαπλασιασμό γαλακτοφόρων πόρων και του αδένος. Αν το άτομο είναι παχύσαρκο, χάσει τα κιλά και η γυναικομαστία επιμείνει, είναι πιθανό να συνδέεται με μια ενδοκρινή διαταραχή η οποία πρέπει να εξετασθεί.

Η διαταραχή αυτή μπορεί να είναι:

  1. Φυσιολογική και να συνδέεται με μεταβολών των ορμονών.
  2. Νεογνική: Είναι διογκωμένοι οι μαστοί στα νεογνά κατά τη γέννησή τους. Οφείλεται σε ορμόνες της μητέρας και μετά από μερικές εβδομάδες υποχωρεί.
  3. Εφηβική: Μερική διόγκωση μαστών σε αρκετά αγόρια οφείλεται στην έκκριση ορμονών λόγω της φυσιολογικής ανάπτυξης. Η διόγκωση είναι μικρή, φεύγει σε 1-3 χρόνια και δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
  4. Κλιμακτηριακή: Σε ηλικία που οι γεννητικές λειτουργίες του άνδρα εξασθενούν μπορεί σπάνια να εμφανισθεί διόγκωση των μαστών. Η ηλικία στην οποία μπορεί να συμβεί αυτό ποικίλει και μπορεί να χρειαστεί ενδοκρινολογική διερεύνηση.
  5. Ενδογενής από παθολογική δυσλειτουργία κάποιου αδένα. Στη περίπτωση αυτή χρειάζεται πλήρες ιστορικό, κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις για να βρεθεί η αιτία. Δε χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση αλλά πρέπει να θεραπευτεί η υπάρχουσα νόσος.
  6. Εξωγενής από φάρμακα. Γυναικομαστία μπορεί να προέλθει από ορμόνες, από ορισμένα διουρητικά, από ανταγωνιστές της αλδοστερόνης, από ισιοναζίδη, από ραδιενεργό ιώδια κ.α.

Η επέμβαση

Είναι σύντομη και δεν αφήνει ουλές. Μάλιστα, το άτομο μπορεί να πάει σπίτι του την ίδια μέρα, αλλά πρέπει να φορά έναν ειδικό κορσέ.

Χρόνος επούλωσης

Τα 2-3 ράμματα αφαιρούνται σε 8 ημέρες. Το οίδημα και οι εκχυμώσεις φεύγουν σε 1-2 εβδομάδες. Το τελικό σχήμα θα φανεί μετά από περίπου ένα μήνα.
Σε περίπτωση περίσσειας δέρματος γίνεται αφαίρεσή του με τομές γύρω από τη θηλή και στη συνέχεια προσεκτική συρραφή. Η τεχνική αυτή ελαχιστοποιεί τα μετεγχειρητικά σημάδια.