ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Το διάφραγμα και ο ρόλος του στη ρινοπλαστική

Συχνά ακούμε για το διάφραγμα και το ρόλο του στην αναπνοή αλλά πώς ακριβώς λειτουργεί;

Κάτω απο το σκελετό της μύτης υπάρχει το διάφραγμα (που αποτελείται κυρίως απο μια χονδρική “λάμα” απο μπροστά μέχρι την ρίζα της μύτης).

Το διάφραγμα εκτός του ότι υποστηρίζει τη ράχη της ρινός, παίζει βασικό ρόλο και στην αναπνευστική λειτουργία, χωρίζοντας τα δύο ρουθούνια και βοηθώντας μέσα απο τη δημιουργία δύο βαλβίδων στην καλύτερη αναπνοή.

Εάν το ρινικό διάφραγμα αποκλίνει προς τη μία ή την άλλη πλευρά, τότε το ένα ρουθούνι μεγαλώνει και το άλλο μικραίνει δυσκολεύοντας πάρα πολύ την αναπνοή, κυρίως τη νύχτα. Αυτό αναγκάζει πολλές φορές τον ασθενή, που αισθάνεται την έντονη δυσφορία απο την έλλειψη αναπνοής, να ανοίγει το στόμα για να αναπνεύσει καλύτερα, χωρίς να τα καταφέρνει (αισθάνεται έλλειψη).

Η ταυτόχρονη αισθητική ρινοπλαστική με διόρθωση στραβού ρινικού διαφράγματος είναι η πιο μοντέρνα τάση που επικρατεί στη ρινοπλαστική σήμερα. «Το τερπνόν μετά του ωφελίμου», δηλαδή με μία πλαστική εγχείρηση και μία νάρκωση, λύνει κανείς και τα δύο του προβλήματα, δηλαδή αισθητικό και λειτουργικό, τα οποία σχεδόν πάντα συνυπάρχουν. Ο ενδιαφερόμενος αποφεύγει το διπλό κόστος δύο ανεξάρτητων εγχειρήσεων και έτσι η ταυτόχρονη πλαστική μύτης και ρινικού διαφράγματος του κοστίζει το ίδιο, όσο μία απλή ρινοπλαστική.

Ακόμη και στη σπάνια περίπτωση όπου δεν απαιτείται επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα, μετά από τη ρινοπλαστική δημιουργείται η ανάγκη προσαρμογής του ρινικού διαφράγματος στη νέα μύτη. Αυτό απαιτεί ειδικές χειρουργικές τεχνικές, ώστε η ρινοπλαστική να μη δημιουργήσει εκ των υστέρων προβλήματα στην αναπνοή.