ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Οι τύποι απολέπισης που ευεργετούν το δέρμα

Η θαμπή και κουρασμένη όψη είναι συνέπεια του «νεκρού» δέρματος που στοιβάζεται στην επιδερμίδα.

Το δέρμα έχει φυσικό κύκλο ζωής περίπου ενός μήνα, που σημαίνει ότι το ανώτερο στρώμα σταδιακά πεθαίνει καθώς δημιουργούνται νέα κύτταρα.

Όταν είμαστε νέοι, η επιδερμίδα απορρίπτει τα νεκρά κύτταρα καθημερινά, αλλά με την πάροδο του χρόνου, αυτή η διαδικασία επιβραδύνεται. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα μας φαίνεται ξηρό, θαμπό, με ορατές γραμμές, ρυτίδες και χαλάρωση.

Παλιότερα, σε ό,τι αφορούσε την απολέπιση, η κοινή σκέψη ήταν ότι όσο συχνότερη και πιο δυνατή τόσο το καλύτερο. Η αλήθεια όμως είναι ότι η υπερβολική απολέπιση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, ευαισθητοποίηση και επιδείνωση της επιδερμίδας. Όχι μόνο αυτό, αλλά η συνεχής απολέπιση με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης, αντί να την εμποδίσει.

Μπορείτε να απομακρύνετε αποτελεσματικά το νεκρό δέρμα και να αποφράξετε τους πόρους με ευγενέστερους και ασφαλέστερους τρόπους. Τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι ο τύπος απολέπισης, αν ταιριάζει στον τύπο του δέρματος και πόσο συχνά πρέπει να γίνεται.

Φυσική απολέπιση

Αυτός ο τύπος απολέπισης μπορεί να γίνει με οτιδήποτε, από ένα υφασμάτινο πανί μέχρι το τρίψιμο με μικροσκοπικούς κόκκους ή κρυστάλλους που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα. Σε αυτή τη μέθοδο, πρέπει να προσέξετε, καθώς οι πολύ χοντροί κόκκοι ή η υπερβολικά έντονη τριβή μπορεί να γρατσουνίσει το δέρμα.

Οξέα

Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά τα οξέα είναι από τα πιο συνηθισμένα και συνιστώμενα απολεπιστικά συστατικά. Λειτουργούν διαλύοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι: άλφα υδροξυ (ΑΗΑ), βήτα-υδροξυ (ΒΗΑ) και πολυ- υδροξυ (PHA).

Τα AHA, όπως τα γλυκολικά και τα γαλακτικά οξέα, προτιμώνται γενικά για κανονικό έως ξηρό δέρμα, καθώς ενισχύουν την ενυδάτωση. Τα ΒΗΑ, όπως το σαλικυλικό οξύ, έχουν παρόμοια φύση, αλλά είναι διαλυτά σε έλαιο (δηλαδή διεισδύουν βαθύτερα) και είναι καλύτερο για κανονικό ή λιπαρό δέρμα. Τα PHAs είναι μια εξειδικευμένη ομάδα ΑΗΑ που περιλαμβάνουν λακτοβιονικό οξύ και γλυκονολακτόνη. Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα AHA, αλλά έχουν μεγαλύτερη μοριακή δομή και επομένως δεν διεισδύουν τόσο βαθιά, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μικρότερη πιθανότητα ερεθισμού.

Χημική απολέπιση

Σε μια επαγγελματική απολέπιση χρησιμοποιούνται επίσης οξέα, αλλά σε μια πολύ υψηλότερη συγκέντρωση – γι ‘αυτό πρέπει να γίνεται σε ένα γραφείο επαγγελματία. Χρησιμοποιούνται AHAs και BHA για την απολέπιση της επιφάνειας του δέρματος για ομαλότερο, φωτεινότερο, πιο ομοιόμορφο δέρμα. Αποτελεί μια ιδανική θεραπεία για όσους έχουν ζημιές στην επιδερμίδα από τον ήλιο. Μπορούν επίσης να εξαφανίσουν τα κόκκινα σημάδια μετά την ακμή και να μειώσουν τις ατέλειες αφαιρώντας το ανώτερο στρώμα του δέρματος, αφαιρούν τη λιπαρότητα και όσα φράζουν τους πόρους.

Ρετινόλη

Αυτό το παράγωγο βιταμίνης Α δεν αφαιρεί άμεσα το νεκρό δέρμα, αλλά αυξάνει τον φυσικό κυτταρικό κύκλο του δέρματος. Οι ρετινόλες είναι προϊόντα που είναι ενεργοποιημένα από τα φυσικά ένζυμα του δέρματός για να μετατραπούν σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο ενισχύει την κυτταρική κυκλοφορία.