ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Πανάδες, κηλίδες και δυσχρωμίες: Σε τι διαφέρουν και πώς αντιμετωπίζονται

Οι πανάδες, οι κηλίδες και οι δυσχρωμίες αποτελούν το δεύτερο κατά σειρά πρόβλημα αισθητικής μετά τις ρυτίδες.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που προκαλούν δυσχρωμίες. Παρατηρούνται συνήθως στις περιοχές που είναι πιο εκτεθειμένες, όπως το πρόσωπο, τα χέρια και το ντεκολτέ. Η έκτασή τους εξαρτάται από την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας, αλλά και από τη διάρκεια παραμονής στον ήλιο σε βάθος χρόνου, ακόμα και από την παιδική ηλικία.

Ποια η διαφορά πανάδων και κηλίδων

Οι δυσχρωμίες χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες, τις κηλίδες και τις πανάδες. Αίτιο πρόκλησης και των δύο είναι η ηλιακή έκθεση. Οι πανάδες αρκεί μια φορά για να εμφανιστούν, ενώ οι κηλίδες χρειάζονται περισσότερα χρόνια έκθεσης στον ήλιο για να εμφανιστούν. Πανάδες εμφανίζουν κυρίως οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες, ενώ κηλίδες οι ανοιχτόχρωμες. Οι πανάδες εμφανίζονται μετά την εφηβεία, ενώ οι κηλίδες σε μεγαλύτερες ηλικίες, συνήθως μετά τα 40. Συνήθως οι σκούροι φωτότυποι έχουν περισσότερες κηλίδες και μεγαλύτερης έκτασης, ενώ οι ανοιχτοί λιγότερες και μικρότερης έκτασης.

Πού οφείλονται οι δυσχρωμίες στην επιδερμίδα

Οι δυσχρωμίες δεν μεταδίδονται. Η εμφάνισή τους οφείλεται στην υπερέκθεση στον ήλιο είτε σε κάποια εγκυμοσύνη, στη χρήση αντισυλληπτικών ή κάποιων φαρμάκων, ή μετά από τραυματισμό κυρίως θερμικής ή χημικής αιτιολογίας. Τον βασικό ρόλο τον παίζει η μελανίνη, μια χρωστική ουσία που προστατεύει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και από παράγοντες, όπως ο καπνός, η ατμοσφαιρική μόλυνση κ.λπ. Κάθε φορά που το δέρμα σας αναγνωρίζει πιθανή απειλή φθοράς, ενεργοποιεί τον αμυντικό μηχανισμό των μελανοκυττάρων, τα οποία αντιδρούν εκκρίνοντας μελανίνη προς τα ανώτερα στρώματα, ώστε να καλύψει τον πυρήνα των κυττάρων του δέρματος.

Σε μια φυσιολογική «απειλή», όπως η ελεγχόμενη ηλιοθεραπεία, η μελανίνη μετακινείται με κανονική ροή χαρίζοντας στην επιδερμίδα σας ένα ομοιόμορφο χρώμα. Αν όμως υπάρχει υπερέκθεση στον ήλιο, η μελανίνη διοχετεύεται ανομοιόμορφα, προκαλώντας υπέρχρωση στην επιφάνεια της επιδερμίδας με μορφή κηλίδων, πανάδων ή δυσχρωμιών.

Κηλίδες γήρανσης

Εμφανίζονται όλο και πιο εκτεταμένες όσο περνούν τα χρόνια, κυρίως στις περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία όπως το πρόσωπο, το ντεκολτέ και τα χέρια και η αιτία είναι απλή: η έντονη κινητοποίηση των μελανοκυττάρων στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία οδηγεί σε υπερπαραγωγή μελανίνης.

Υπέρχρωση λόγω ουλών, εξ επαφής δερματίτιδα ή άλλοι ερεθισμοί

Πρόκειται για ένα όχι σπάνιο φαινόμενο, το οποίο προκαλείται από ερεθισμούς μετά από υπερβολική συχνότητα ή ακατάλληλη θεραπεία καθαρισμού του προσώπου, αλλά και από παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα ή ακόμα και η ακμή (η φλεγμονή της ακμής κάνει πιο σκούρο το χρώμα του δέρματος, όταν κλείνει ένα σπυράκι). Ωστόσο, αυτό το είδος υπέρχρωσης υποχωρεί με τον καιρό με την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Μέλασμα ή χλόασμα

Εμφανίζεται συμμετρικά στο άνω χείλος, στα μήλα του προσώπου και στο κάτω μέρος του σαγονιού σε γυναίκες από 20 ετών και πάνω. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι προκαλείται από ορμονικές αλλαγές και επιδεινώνεται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, ένας ακόμη τύπος μελάσματος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με τη συστηματική χρήση αντισυλληπτικών ή άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων που επηρεάζουν τις ορμόνες.

Κληρονομικές φακίδες

Αυτές οι κηλίδες είναι εγγενείς και τις περισσότερες φορές κληρονομικές. Στατιστικά εμφανίζονται σε άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια, ξεκινούν να εμφανίζονται γύρω στην ηλικία των τριών ετών, ενώ γίνονται πιο έντονες με την εφηβεία. Μετά τα 30, παραμένουν λίγο- πολύ αναλλοίωτες ή γίνονται ελαφρά πιο ανοιχτόχρωμες, πάντως η σχέση τους με την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες παραμένει άγνωστη.

Πώς αντιμετωπίζονται

Οι κηλίδες αντιμετωπίζονται με θεραπείες laser και πήλινγκ τριχλωροξικού οξέος, ενώ οι πανάδες εξαλείφονται με ειδικές κρέμες και πήλινγκ με άλφα ή βήτα υδροξυοξέα και τρετινοΐνη που εφαρμόζονται από γιατρό.

Από τις κηλίδες μπορείτε να απαλλαγείτε μια για πάντα, ακολουθώντας την κατάλληλη αγωγή και αποφεύγοντας τον ήλιο. Πρόκειται για μόνιμη ίαση, ενώ για τις πανάδες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Εάν έχετε ανοιχτό φωτότυπο, τότε χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα και τεχνικές θα απαλλαγείτε τελείως. Πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι αυτές των σκουρόχρωμων επιδερμίδων, όπου η απόλυτη ίαση είναι αδύνατη, αλλά είναι δυνατή η βελτίωση της εικόνας.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε την εμφάνιση μελλοντικών κηλίδων

Η αντηλιακή προστασία όλο το χρόνο είναι σημαντική. Οι δερματολόγοι συστήνουν καθημερινή χρήση αντηλιακού με SPF 15 ή μεγαλύτερο. Η χρήση προηγμένων προϊόντων προστασίας του δέρματος που περιέχουν όχι μόνο αντηλιακά φίλτρα αλλά και ισχυρά αντιοξειδωτικά θεωρείται ιδανική επιλογή.