Τι να προσέξετε κατά τη χρήση της ρετινόλης

Η ρετινόλη βοηθά στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων, των σκούρων κηλίδων ενώ αυξάνει την κυτταρική κυκλοφορία, πράγμα που σημαίνει ότι τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται γρήγορα και το δέρμα αφήνεται ακτινοβόλο και νεανικό. Θα πρέπει ωστόσο να έχετε στο νου σας τα εξής: 

Εάν περιμένετε ή νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τη ρετινόλη.

Γνωρίστε τα όριά σας

Ξεκινήστε με χαμηλότερη συγκέντρωση και αυξήστε σταδιακά τη ποσότητα και τη συχνότητα και στη συνέχεια αυξήστε και την εφαρμογή.

Να φοράτε αντηλιακά τακτικά

Εντάξτε στη skincare ρουτίνα σας ρετινόλη, η οποία κάνει το SPF εξαιρετικά σημαντικό.

Απολέπιση

Ξεφορτωθείτε τη συσσώρευση νεκρού δέρματος με συστατικά όπως τα AHA. Απλά φροντίστε να εναλλάσσετε με τη ρετινόλη σας για να αποφύγετε τον αυξημένο ερεθισμό.

Συνεχίστε με μια ενυδατική κρέμα.

Το δέρμα σας μπορεί να το αισθάνεστε ξηρότερο, έτσι θα θελήσετε να ενυδατώσετε ξανά όποτε είναι απαραίτητο.

Να είστε προσεκτικοί με την αποτρίχωση

Συζητήστε με τον δερματολόγο σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αποτρίχωση προσώπου επειδή το δέρμα σας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο.

Τα θαυματουργά συστατικά στην κρέμα προσώπου για νιότη και ομορφιά

Μόνο που θα πρέπει να γνωρίζουμε τη δύναμη των συστατικών μιας κρέμας ή ενός ορού για λειτουργήσουν στο δέρμα και να δώσουν το ιδανικό αποτέλεσμα.

Ρετινοειδή

Ιδανικά για πρόληψη των ρυτίδων και το άτονο δέρμα

Οι ελεύθερες ρίζες, οι βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, το αλκοόλ, δημιουργούν οξυδώσεις που οδηγούν στο σχηματισμό ρυτίδων και καφέ κηλίδων. Οι εμπειρότεροι  δερματολόγοι πιστεύουν ότι η Βιταμίνη Α και τα παράγωγά της είναι τα πιο αποτελεσματικά συστατικά για την ομορφιά της επιδερμίδας. Τα ρετινοειδή ενισχύουν ακόμη την παραγωγή της μελανίνης δίνοντας στο δέρμα τη δυνατότητα να αποκτήσει πάλι τη χαμένη του φρεσκάδα και να παραμένει νεανικό και φωτεινό.

Άλφα Υδροξυοξέα (ΑΗΑ)

Ιδανικά για σφριγηλότητα και μεγάλους κλειστούς πόρους

Η προέλευσή τους είναι φυτική και είναι κατάλληλα για επιδερμίδες άτονες, χωρίς λάμψη, όπως και για εκείνες με μεγάλους πόρους τους οποίους βοηθούν να καθαρίσουν από το σμήγμα που τους φράζει. Κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται πιο νεανική γιατί απολεπίζουν ελαφρά την επιφάνειά της απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και προκαλώντας σύσφιγξη.

Pro-xylane

Ιδανική για ξηρή αφυδατωμένη επιδερμίδα και λεπτές γραμμές

Είναι ένας πολυσακχαρίτης, ο οποίος συγκρατεί την υγρασία στο δέρμα. Διεισδύει βαθιά και προωθεί την ενεργοποίηση των κυττάρων που σχηματίζουν ένα «δίχτυ» πάνω στο οποίο στηρίζονται τα αντιγηραντικά και τα ενυδατικά συστατικά. Το συστατικό Pro-Xylane λειτουργεί σαν κανάλι και για άλλα συστατικά που επιδιορθώνουν τις βλάβες, προωθώντας τα στα κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Niacinamide

Ιδανική για ευαίσθητες επιδερμίδες με φθορές από τον ήλιο

Αν καθόσουν με τις ώρες στον ήλιο όταν ήσουν μικρή σίγουρα τώρα βλέπεις τα σημάδια που άφησε στο πρόσωπό σου. Ευτυχώς υπάρχουν συστατικά που μπορούν να ανατρέψουν τα αποτελέσματα. Η Niacinamide είναι μία μορφή Βιταμίνης Β που λειτουργεί καταλυτικά στα ένζυμα του δέρματος και τα δραστηριοποιεί για να διορθώσουν τις φθορές των κυττάρων.

Ραμνόζη

Ιδανική για ανάπλαση της επιδερμίδας και για να καταπραΰνει τους ερεθισμούς

Η Ραμνόζη είναι ένα σάκχαρο φυτικής προέλευσης από το φυτό Uncaria και δρα σαν κυτταρικός μαγνήτης στη θηλώδη στιβάδα όπου προσκολλάται στους υποδοχείς και μεταδίδει σήματα νεότητας σε όλα τα κύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι τα κύτταρα να ανανεώνονται με νεανικούς ρυθμούς, να επανορθώνονται οι ρυτίδες και η επιδερμίδα να γίνεται λεία χωρίς ερεθισμούς.

Χαβιάρι

Ιδανικό για αποτέλεσμα lifting και μείωση των ρυτίδων έκφρασης

Το απόσταγμα του χαβιαριού προέρχεται από τον οξύρρυγχο Baerli που αναπτύσσεται σε οικολογικές υδροκαλλιέργειες. Το χαβιάρι συνδυάζεται με βιταμίνες, πρωτεΐνες και Ω-3 λιπαρά οξέα και βελτιώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας, την αναδομεί ενώ δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες προλαμβάνοντας το σχηματισμό ρυτίδων.

Βιταμίνη C

Ιδανική για λάμψη στο δέρμα

Αν προτεραιότητα σου είναι η λάμψη, η βιταμίνη C είναι απαραίτητο συστατικό στην επιλογή της κρέμας φροντίδας. Ονομάζεται και Ασκορβικό Οξύ και προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου, αυξάνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος ενώ έχει και τη δύναμη να επανορθώνει τις φθορές από την ηλιακή ακτινοβολία. Είναι καλύτερο να τη χρησιμοποιείς σε μορφή σέρουμ τη νύχτα όταν η επιδερμίδα αναπλάθεται.

Υαλουρονικό οξύ

Ιδανικό για ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες και πρόληψη των ρυτίδων

Το Υαλουρονικό οξύ λειτουργεί σαν σφουγγάρι που συγκρατεί το νερό στην επιδερμίδα διατηρώντας τη φρεσκάδα και τη σφριγηλότητά της. Πρακτικά δεν υπάρχει κρέμα φροντίδας που δεν περιέχει υαλουρονικό οξύ. Υπάρχει και το Τρι-Υαλουρονικό οξύ, σύμπλεγμα με ευρύτερη δράση που συμβάλλει στην αναπλήρωση της χαμένης υγρασίας στο δέρμα, στην καλύτερη λειτουργία των κυττάρων για την ενυδάτωση της επιδερμίδας και στην διατήρηση της υδρολιπιδικής ισορροπίας της.

Εκχυλίσματα φυτών

Δίνουν λύση σε όλες τις ανάγκες της επιδερμίδας ανάλογα με τις ιδιότητες τους

Τα εκχυλίσματα φυτών και τα αιθέρια έλαια έχουν ενυδατικές, αντιγηραντικές, συσφιγκτικές ιδιότητες και μειώνουν τις καφέ κηλίδες. Το εκχύλισμα μαύρης πεύκης συσφίγγει, μειώνει τις ρυτίδες και προλαμβάνει τη δημιουργία νέων. Το δραστικό συστατικό Planifolia αναζωογονεί την επιδερμίδα, το άγριο τριαντάφυλλο, η λυγαριά η βρώμη και η λεκιθίνη ενυδατώνουν ενώ η αχιλλέα, το λευκό τσάι και το σιτάρι μειώνουν τις καφέ κηλίδες.

Πεπτίδια

Ιδανικά για λεπτές γραμμές και «σακούλες» στα μάτια

Τα πεπτίδια είναι πρωτεΐνες που βοηθούν τα κύτταρα να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο και βελτιώνουν την μικροκυκλοφορία. Είναι σημαντικά συστατικά όχι μόνο στις κρέμες προσώπου, αλλά και στις κρέμες ματιών, γιατί η χαλάρωση της επιδερμίδας κάτω από τα μάτια και οι σακούλες προκαλούνται επειδή η περιοχή δεν οξυγονώνεται σωστά.

Τι είναι τα AHA ή α-υδροξυοξέα- Πώς ευεργετούν το δέρμα

Εφαρμόζονται σε δέρματα τα οποία παρουσιάζουν θαμπάδα, σημάδια ακμής, λιπαρότητα, πρόωρη γήρανση, δυσχρωμίες και άλλες μικροατέλειες που οφείλονται στο πέρασμα του χρόνου.

Χημικά ανήκουν στην τάξη των οξέων-αλκοολών που έχουν στο μόριό τους τις λειτουργικές ομάδες καρβοξύλιο (COOH) ή υδροξύλιο (OH) και κάθε μία από αυτές τις ομάδες μπορεί να είναι παρούσα μία ή περισσότερες φορές. Η ομάδα αυτή των κερβοξυ- και υδροξυ-οξέων έχουν το COOH και το OH στο ίδιο άτομο άνθρακα, το οποίο ονομάζεται άνθρακας α, και γι’ αυτό ονομάζονται α-υδροξυοξέα.

Τα AHA βρίσκονται στο φυτικό βασίλειο και σε πολλά τρόφιμα. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα υδροξυοξέα είναι:

• το γλυκολικό οξύ που προέρχεται από το σακχαροκάλαμο

• το γαλακτικό οξύ που προέρχεται από το ξινόγαλα

• το μηλικό οξύ από τα μήλα

• το κιτρικό οξύ από τα εσπεριδοειδή και τον ανανά

• το ταρταρικό από τα σταφύλια και το κρασί

• το μανδελικό από το πικραμύγδαλο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα παράγωγα των AHA, ιδίως τα άλατά τους, όπως το γαλακτικό οξύ με υδροξείδιο του αμμωνίου, το γαλακτικό αμμώνιο.

Πού χρησιμοποιούνται τα AHA

Χρησιμοποιούνται σε κρέμες, γέλες, διαλύματα, λοσιόν και γαλακτώματα σε ποικίλες συγκεντρώσεις. Στα προϊόντα περιποίησης και φροντίδας του δέρματος οι συγκεντρώσεις κυμαίνονται από 2-15%, ενώ στα προϊόντα απολέπισης οι συγκεντρώσεις ανέρχονται στα 20-90%.

Η επιλογή του καλύτερου προϊόντος AHA σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Το ευκταίο είναι να βρεθεί το υδροξυ-οξύ που θα πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς να είναι ερεθιστικό. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι να προσδώσει στο πρόσωπο υγιές υπέρυθρο χρώμα, να λειάνει ομοιόμορφα την επιδερμίδα και να έχει διάρκεια η ευεργετική του δράση.

Γι’ αυτή λοιπόν την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος, λαμβάνονται υπόψη οι εξής παράγοντες:

• το ενδεδειγμένο οξύ και ο βαθμός συγκέντρωσής του στο τελικό προϊόν

• το έκδοχο

• το χαμηλό pH, που έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένη κυτταρική ανανέωση

• ο τρόπος δράσης κάθε οξέος

• η κατάσταση του δέρματος στο οποίο απευθύνεται.

Τα πιο κατάλληλα AHA για κοσμητολογική χρήση είναι αυτά που έχουν μικρό μοριακό βάρος. Κυρίως χρησιμοποιούνται το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ. Από αυτά τα δύο πιο συχνή είναι η χρήση του γλυκολικού οξέος, διότι έχει δύο άτομα άνθρακα και μικρότερο μοριακό βάρος, οπότε εισχωρεί πιο εύκολα στην επιδερμίδα, διασπά τους δεσμούς των κερατινοκυττάρων και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.

Πώς δρουν τα AHA

Τα AHA δρουν σε δύο επίπεδα:

• Στην επιδερμίδα: μειώνουν τη συγκόλληση των κερατινοκυττάρων και αυξάνουν το πάχος των κατώτερων στρωμάτων της, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ελαστικότητα της επιδερμίδας και να γίνεται λαμπερή και πολύ ενυδατωμένη.

• Στο χόριο: αυξάνεται η σύνθεση γλυκοζαμινογλυκανών από τους ινοβλάστες, με συνέπεια να διεγείρεται η σύνθεση κολλαγόνου. Νεοκολαγένεση δεν έχει ιστολογικώς αποδειχθεί, φαίνεται όμως ότι τα AHA πράγματι τροποποιούν και ρυθμίζουν ορισμένα στοιχεία που υπεισέρχονται στην ανάπτυξη και το μεταβολισμό της επιδερμίδας και του δέρματος.

Προϊόντα με AHA

• Προϊόντα καθημερινής περιποίησης σε κρέμες, γέλες και γαλακτώματα, με βαθμό συγκέντρωσης 8-15%. Αυτά κάνουν μια ήπια και σχεδόν αφανή απολέπιση και οδηγούν σε θεαματικά αποτελέσματα στην ανανέωση του δέρματος, στην αντιμετώπιση του πολύ ξηρού και αφυδατωμένου δέρματος. Αποκαθιστούν ήπιες υπερκερατώσεις και προσδίδουν λάμψη και χρώμα υγείας στο κουρασμένο και αφυδατωμένο δέρμα.

• Προϊόντα μεγάλης πυκνότητας, με βαθμό περιεκτικότητας 25-50%, τα οποία προορίζονται για εφαρμογή από εξειδικευμένο επαγγελματία, δεν είναι για καθημερινή χρήση και εφαρμόζονται δύο ή τρεις το πολύ φορές την εβδομάδα ανάλογα με το βαθμό ανεκτικότητας του δέρματος.

• Προϊόντα με περιεκτικότητα 70-90% χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία δερματολογικών παθήσεων, όπως σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, μυρμηκιές κ.ά.

Οι κυριότερες ενδείξεις για χρήση α-υδροξυοξέων είναι η φωτογήρανση, η ακμή, το μέλασμα και οι γεροντικές κηλίδες.

Στη γήρανση του δέρματος, που παρατηρείται τραχύ, αφυδατωμένο και κουρασμένο, τα AHA έχουν θεαματικά αποτελέσματα. Το δέρμα αποκτά ελαστικότητα και γίνεται λείο απαλό και ενυδατωμένο.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι δοσοεξαρτώμενες. Ακόμα και σε μικρές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καύσου, φαγούρα ή τοπικό ερεθισμό, αλλά τα συμπτώματα υποχωρούν εύκολα μετά από λίγη ώρα. Όσο ανεβαίνει ο βαθμός περιεκτικότητας του προϊόντος τόσο γίνονται πιο έντονα τα συμπτώματα, τα οποία από τοπικό ερεθισμό μπορεί να οδηγηθούν και σε τοπικό έγκαυμα ή και σε ουλή. Γι’ αυτό η εφαρμογή αυτών των προϊόντων γίνεται μόνο από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι λαμβάνουν πάντα υπόψη τους τον τύπο του δέρματος και την αντίδρασή του στα AHA. Πολλά προϊόντα, προκειμένου να αποφεύγεται η αντίδραση του δέρματος, περιέχουν και αντιφλογιστικούς παράγοντες.

Τα καλλυντικά που περιέχουν υδροξυοξέα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και το καλοκαίρι με χαμηλό βαθμό συγκέντρωσης και με pH 3-3,5. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως, όταν χρησιμοποιούνται τέτοια προϊόντα, είναι απαραίτητη η κατάλληλη αντηλιακή προστασία και ενυδάτωση.

Αντενδείξεις

Όταν υπάρχει οποιοδήποτε τραύμα στο δέρμα, ακόμα και απλός έρπης, απαγορεύεται η εφαρμογή του καλλυντικού πάνω στο σημείο του τραύματος ή του έρπητα.

Τέλος, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση των AHA σε περιπτώσεις σοβαρής ροδόχρου ακμής.