ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Επιταχύνετε τον μεταβολισμό του δέρματος για νεότητα

Το δέρμα έχει το δικό του μεταβολισμό. Ο μεταβολισμός του δέρματος αναφέρεται στις βιολογικές διεργασίες που εμφανίζονται μεταξύ των επιδερμικών και των δερματικών κυττάρων για να ρυθμίσουν το ρυθμό κυτταρικής κύησης, την παραγωγή κολλαγόνου και να αποκαταστήσουν τυχόν βλάβες που οφείλονται στο υπεριώδες φως ή στη γήρανση.

Και όπως και το περίφημο αντίστοιχο θερμίδων, ο μεταβολισμός του δέρματος επιβραδύνεται με την ηλικία. Στα βρέφη, τα επιδερμικά κύτταρα ανανεώνονται κάθε δύο εβδομάδες. Αυτό αλλάζει στα είκοσι σας, όταν τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται περίπου κάθε 22 ημέρες. Στους ηλικιωμένους, χρειάζονται πάνω από 50 ημέρες.

Πώς επιβραδύνεται ο μεταβολισμός

Αυτή η σταδιακή επιβράδυνση δεν επηρεάζει μόνο τις εγγενείς λειτουργίες ανανέωσης και παραγωγής κολλαγόνου – αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται η επιδερμίδα στα προϊόντα περιποίησης. Η ικανότητα των κυττάρων μας να ανταποκρίνονται στα θρεπτικά συστατικά επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε.

Με πιο απλά λόγια, τα υγιή θρεπτικά συστατικά που προσπαθείτε να συμπληρώσετε μέσω των ορών βιταμίνης C και των κρεμών δεν απορροφώνται τόσο εύκολα στα τριάντα, όπως στα 20. Επιπλέον, η συσσώρευση των νεκρών κυττάρων του δέρματος μπορεί να εμποδίσει περαιτέρω την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Έχετε παρατηρήσει ότι ενώ μπορεί να χρησιμοποιούσατε ένα προϊόν για χρόνια, μια μέρα ήταν σαν να σταμάτησε να λειτουργεί; Ναι, πιθανότατα φταίει ο μεταβολισμός σας.

Παρ’όλο που αυτό είναι ένα απολύτως φυσικό (και αναπόφευκτο) μέρος της γήρανσης, η ρύπανση από το περιβάλλον συμβάλλει στην επιβράδυνση του μεταβολισμού του δέρματος. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η επιδερμίδα στο σώμα σας διατηρεί τη νεανική της όψη παρότι το πρόσωπό έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια γήρανσης. Ο ρυθμός του μεταβολισμού του δέρματος δεν διαφέρει, είτε είναι στο πρόσωπο είτε στο σώμα. Στο πρόσωπο τα σημάδια της γήρανσης φαίνονται ταχύτερα, καθώς είναι το πιο εκτεθειμένο μέρος του σώματος.

Πώς επιταχύνεται ο μεταβολισμός του δέρματος

Πολλά από τα συστατικά περιποίησης όπως τα αντιοξειδωτικά, τα απολεπιστικά και τα ενισχυτικά κολλαγόνου μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μεταβολικού ρυθμού του δέρματος και να ενισχύσουν όλες τις λειτουργίες που ελέγχει: κυτταρική ανανέωση, παραγωγή κολλαγόνου, απορρόφηση προϊόντων και έλεγχο βλαβών.

Οι δερματολόγοι προτείνουν τη χρήση προϊόντων με αντιοξειδωτικά ένζυμα και απολέπιση με οξέα όπως τα AHAs (γλυκολικό οξύ) και τα BHAs (σαλικυλικό οξύ), ρετινοειδή και εκχυλίσματα βλαστικών κυττάρων. Η εφαρμογή προϊόντων με αυτά τα συστατικά ενεργοποιεί τις βιολογικές οδούς και διεγείρει τον κυτταρικό κύκλο εργασιών, ενισχύοντας τον ενδογενή μεταβολικό ρυθμό.

Φυσικά, το αντηλιακό πάντα βοηθάει. Το κλειδί είναι η πρόληψη με το να φοράτε αντηλιακό.