ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Κολλαγόνο vs υαλουρονικό οξύ: Που διαφέρουν, σε τί υπερέχουν

Tο κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ έχουν εισβάλλει για τα καλά στις ζωές μας.

Περιέχονται σε συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά και φάρμακα.

Ποιες είναι όμως οι ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό και στο σώμα μας;

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα και είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι παίζει ρόλο στην υποστήριξη και τη δομή των συνδετικών ιστών και οργάνων όπως του δέρματος, των τενόντων και των οστών.

Υπάρχουν πολυάριθμοι τύποι κολλαγόνου (περίπου 14), οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους μέσω πολύ ισχυρών δεσμών που καθιστούν αυτή τη πρωτεΐνη πολύ ανθεκτική.

Κατά τη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος και του υποδόριου ιστού, ειδικά εξαιτίας της φωτογήρανσης (υποβάθμισης του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία), ίνες κολλαγόνου μπορεί να καταστραφούν και να μειωθούν σε αριθμό.

Η παραγωγή αυτής της ουσίας μειώνεται, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, γι‘ αυτό η χρήση του σε συμπληρώματα διατροφής είναι πολύ συχνή.

Η κύρια μορφή κολλαγόνου που χρησιμοποιείται είναι εκείνη από κοτόπουλο ή αλλιώς το κολλαγόνο τύπου II.

Το κολλαγόνο τύπου II λέγεται ότι λειτουργεί προκαλώντας την παραγωγή ουσιών που καταπολεμούν τον πόνο και το οίδημα (φλεγμονή), αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Υπάρχουν ωστόσο, επαρκή επιστημονικά στοιχεία για την επίδραση του κολλαγόνου σε ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά το κολλαγόνο είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να το προσλάβουμε από κανένα είδος τροφής.

Δεν συμβαίνει δηλαδή το ίδιο με τα υπόλοιπα απαραίτητα συστατικά του οργανισμού.

Όταν προσλαμβάνεται ως συμπλήρωμα, μετατρέπεται από τον οργανισμό σε πρωτεΐνη.

Υαλουρονικό Οξύ

Το Υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα μάτια και τις αρθρώσεις.

Λειτουργεί ως μαξιλάρι και λιπαντικό στις αρθρώσεις και σε άλλους ιστούς.

Έρευνες έχουν δείξει ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και φαίνεται ότι διαθέτει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Λαμβάνεται από το στόμα ή με ένεση στην προσβεβλημένη άρθρωση, λιπαίνοντας την περιοχή και βοηθώντας σημαντικά στην κίνηση.

Έχει εγκριθεί επίσης, η χρήση του υαλουρονικού οξέος κατά τη διάρκεια ορισμένων οφθαλμολογικών επεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης καταρράκτη, όπου εγχέεται μέσα στο μάτι για να βοηθήσει την αντικατάσταση των φυσικών υγρών.

Συχνή είναι και η χρήση του σε κολλύρια.

Το υαλουρονικό οξύ είναι πιθανότατα ασφαλές, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα ή όταν είναι ενέσιμο.

Σπανίως, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Κύρια διαφορά κολλαγόνου – υαλουρονικού οξέως

Η κύρια διαφορά τους βρίσκεται στη δομή τους.

Ενώ το κολλαγόνο είναι μία ανθεκτική πρωτεΐνη και όταν χρησιμοποιείται για το δέρμα μπορεί να βελτιώσει την ελαστικότητά του, μειώνοντας τις ρυτίδες και λεπτές γραμμές, το υαλουρονικό οξύ είναι πολυσακχαρίτης, ο οποίος βρίσκεται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, λειτουργεί σαν λιπαντικό και μπορεί να κρατήσει το δέρμα απαλό και υγιές, βοηθώντας το να συγκρατήσει το νερό.

Τα καλλυντικά που συνδυάζουν τα δύο αυτά ευεργετικά συστατικά λειτουργούν ως «ελιξήρια νεότητας» μειώνοντας αισθητά τα σημάδια της γήρανσης.