ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Οι περιβαλλοντικοί ρύποι μπορεί να επηρεάζουν την κυτταρική γήρανση

     
Οι ερευνητές έχουν συνδέσει ορισμένους περιβαλλοντικούς ρύπους με ασθένειες, τη μειωμένη διάρκεια ζωής και τα σημάδια πρόωρης γήρανσης, όπως οι ρυτίδες και οι κηλίδες. Μπορεί όμως να επιβεβαιωθεί η επιτάχυνση της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο σε υγιή άτομα που εκτίθενται σε ρύπους;

Τώρα, οι ερευνητές του περιοδικού ACS για την περιβαλλοντική επιστήμη και την τεχνολογία αναφέρουν ότι αν και η έκθεση σε ρύπους μπορεί να επηρεάσει δύο σημάδια γήρανσης στους ανθρώπους (περιεχόμενο μιτοχονδριακού DNA και μήκος τελομερούς), τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο σαφή.

Μερικοί περιβαλλοντικοί ρύποι κάνουν τα μιτοχόνδρια (τα “εργοστάσια” του κυττάρου) να απελευθερώνουν περισσότερα αντιδραστικά είδη οξυγόνου, τα οποία μπορούν να βλάψουν το DNA, σε αυτά τα οργανίδια και να οδηγούν σε φλεγμονή.

Τα τελομερή, που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων και τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να διαιρούνται, είναι επίσης ευαίσθητα στο περιβαλλοντικό άγχος. Τα κοντά τελομερή είναι δείγμα γήρανσης, ενώ τα μη φυσιολογικά μακριά τελομερή παρατηρούνται συχνά σε καρκινικά κύτταρα. Η Δρ Michelle Plusquin του Πανεπιστημίου Hasselt και οι συνεργάτες της αναρωτήθηκαν εάν μεμονωμένοι ρύποι ή οι συνδυασμοί αυτών θα μπορούσαν να επηρεάσουν το περιεχόμενο του μιτοχονδριακού DΝΑ ή το μήκος των τελομερών στους ανθρώπους.

Για να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές ανέλυσαν διάφορους ρύπους σε δείγματα αίματος και ούρων από 175 ενήλικες (50 έως 65 ετών) που συμμετείχαν στη Φλαμανδική Μελέτη Περιβάλλοντος και Υγείας. Η ομάδα κατέγραψε το περιεχόμενο του μιτοχονδριακού DΝΑ και το μήκος των τελομερών από τα κύτταρα αίματος των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα πολλαπλών ρύπων για τη μελέτη όλων των ρύπων ταυτόχρονα, που είναι μια νέα προσέγγιση στις περιβαλλοντικές επιστήμες.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ουρικού χαλκού και υπερφθοροεξανοσουλφονικού οξέος στον ορό είχαν μειωμένη περιεκτικότητα σε μιτοχονδριακό DΝΑ, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα ουρικού χαλκού και υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος συνδέθηκαν με βραχύτερα τελομερή.

Ωστόσο, ορισμένοι ρύποι συσχετίστηκαν είτε με υψηλότερο περιεχόμενο μιτοχονδριακού DNA είτε με μεγαλύτερα τελομερή. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι οι ρύποι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα μοριακά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γήρανσης, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό του μηχανισμού και των βιολογικών επιδράσεων, λένε οι ερευνητές.