ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Αποκατάσταση ανεστραμμένων θηλών στο στήθος

Με τον όρο ανεστραμμένες θηλές αναφερόμαστε στην περίπτωση των θηλών που ουσιαστικά δεν εξέχουν από το δέρμα, αλλά «κρύβονται» μέσα σε αυτό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια περίπτωση που συμβαίνει εκ γενετής, αλλά υπό άλλες συνθήκες μπορεί να είναι επίκτητο και να προκληθεί στην πορεία της ζωής μιας γυναίκας.

Σε μερικές περιπτώσεις η θηλή μπορεί να προβάλλει αν ερεθιστεί ενώ σε άλλες παραμένει μόνιμα και σταθερά προς τα μέσα ανεξάρτητα ερεθισμού.

Τόσο οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες μπορεί να έχουν εισολκή θηλών.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Μερικά άτομα με εισολκή θηλών βλέπουν ότι οι θηλές τους προσωρινά ή και μόνιμα προβάλλουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τον θηλασμό. Κάποιες γυναίκες μπορούν να θηλάσουν και κάποιες θα έχουν δυσκολία με έντονο πόνο. Η χρήση αντλίας μαστού ή άλλων συσκευών άντλησης του γάλακτος μπορεί να βοηθήσουν να βγουν οι θηλές προσωρινά προς τα έξω.

Αιτίες

Οι κυριότερες αιτίες εισολκής των θηλών είναι:

*Εκ γενετής

*Μετά από τον θηλασμό

*Μετά από τραύμα και χειρουργική των μαστών

*Πτώση μαστών

*Καρκίνος του μαστού, φλεγμονώδεις παθήσεις των μαστών

*Φλεγμονές των μαστών (εκτασία και μαστίτιδα)

*Γυναικομαστία στους άνδρες

*Φυματίωση

Περίπου το 10%- 20% των γυναικών γεννιούνται με αυτή την κατάσταση και οφείλεται σε κοντούς πόρους ή σε φαρδύ σφιγκτήρα της θηλαία άλω. Εισολκή θηλών μπορεί να εμφανισθεί και μετά από αιφνίδια και μεγάλη απώλεια βάρους.

Αντιμετώπιση

Η διόρθωση των ανεστραμμένων θηλών γίνεται χειρουργικά με διάφορους τρόπους και αυτό εξαρτάται από τον βαθμό της εισολκής. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και υπνοχάλαση χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να μείνει στην κλινική. Κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν κάποιες τοπικές ενοχλήσεις που αντιμετωπίζονται με ήπια παυσίπονα.

Η επάνοδος στην εργασία γίνεται μετά από 2 ημέρες.