ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Λιπομεταφορά στο πρόσωπο: Η τεχνική που επαναφέρει τον χαμένο όγκο

Καθώς μεγαλώνουμε, αυτό που υποχωρεί και αφήνει το δέρμα να χαλαρώσει, είναι το στρώμα λίπους που το υποστηρίζει.

Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα να έρχεται πιο κοντά στο μυ, να καταπονείται άμεσα από τις συσπάσεις και να φθείρεται πιο γρήγορα. Ο μόνος τρόπος να χαρίσουμε όγκο και πάχος στο δέρμα είναι οι ενέσεις με υαλουρονικό οξύ και με λίπος από τον ίδιο τον οργανισμό.

Το λίπος είναι καλό!  

Από το λίπος που εμφυτεύεται, το μεγαλύτερο τμήμα επιβιώνει και ένα μικρό ποσοστό απορρίπτεται. Βάση διεθνών στατιστικών έχει μετρηθεί ότι δώδεκα μήνες μετά τη μεταμόσχευση λίπους, μένει τουλάχιστον το 70% στη θέση του. Το ποσοστό αυτό επιβιώνει για πέντε χρόνια. Αργότερα, καθώς το πρόσωπο γερνάει και οι αναλογίες αλλάζουν, μπορούμε να προσθέτουμε και άλλο λίπος και να βελτιώνουμε διαρκώς την εικόνα.

Καθώς προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό, το λίπος είναι ασφαλές και δεν προκαλεί προβλήματα όπως αλλεργικές αντιδράσεις ή φλεγμονές.

Η θεραπευτική δράση των ινοβλαστών

Στο κουρασμένο δέρμα, τα βλαστοκύτταρα υπολειτουργούν. Με τη μεταμόσχευση λίπους, τα κύτταρα του λιπώδους ιστού αναλαμβάνουν την παραγωγή του κολλαγόνου. Όταν εγχύεται στο δέρμα, τα κύτταρά του λίπους μπορούν να εξελιχθούν σε ινοβλάστες, δηλαδή σε κύτταρα που συνθέτουν καινούργιες ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ενέσεις λίπους δεν θεωρούνται απλώς αισθητικές επεμβάσεις αλλά θεραπευτικές μέθοδοι αντιγήρανσης.

Γλυπτική προσώπου

Το λίπος μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε σημείο του προσώπου που χρειάζεται αύξηση. Στόχος είναι όχι μόνο να διορθωθεί η αίσθηση του βυθισμένου, ρουφηγμένου προσώπου, αλλά επιπλέον να χρησιμοποιηθεί το λίπος για γενικότερη ανόρθωση.  Ουσιαστικά, με το λίπος μπορεί να αντιμετωπιστεί η χαλάρωση. 

Ανάλογα με την περιοχή, η διαδικασία γίνεται με επιφανειακή αναισθητική αλοιφή ή ενέσιμη τοπική αναισθησία.

Λίπος για τις  ρυτίδες

Οι βαθιές ρυτίδες, όπως οι ρινοπαρειακές αύλακες, οι ρυτίδες στο μεσόφρυο και οι πτυχώσεις στο λαιμό και τα χέρια μπορούν να σβήσουν με τις ενέσεις λίπους. Για να το πετύχει, αρχικά ο γιατρός κάνει «υπερδιόρθωση» και μεταφέρει μεγαλύτερη ποσότητα λίπους από αυτήν που χρειάζεται για να εξομαλυνθεί η ρυτίδα. Μετά, όμως, από μερικές εβδομάδες ένα ποσοστό απορροφάται (30% έως 50%) οπότε αυτό που απομένει εξασφαλίζει ένα φυσικό αποτέλεσμα που διαρκεί.

Η διαδικασία

Η λήψη του λίπους γίνεται με τοπική αναισθησία στους γλουτούς ή σε κάποιο άλλο σημείο με τοπικό πάχος. Χάρη στην ειδική επεξεργασία που γίνεται επί τόπου στο ιατρείο, το λίπος ξεχωρίζει από το αίμα και προκύπτει η «καθαρή» ουσία που είναι έτοιμη για έγχυση. Στη συνέχεια το λίπος μεταφέρεται κάτω από το δέρμα με ενέσεις.

Ένα μέρος από τα λιποκύτταρα αιματώνονται επαρκώς από τον οργανισμό και επιβιώνουν ενώ ένα άλλο μέρος πεθαίνουν και απορροφούνται. Ωστόσο, το λίπος που μένει μπορεί να έχει διάρκεια εφ’ όρου ζωής. Η ανάρρωση χρειάζεται λίγες μέρες ενώ η τελική εικόνα διαμορφώνεται μετά από μερικούς μήνες. Η τεχνική ολοκληρώνεται σε μία εφαρμογή αλλά, αν υπάρχει ανάγκη, μπορεί να επαναληφθεί μετά από ένα χρόνο.