ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Ωτοπλαστική: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να γίνει;

Αρκετές φορές το πρόβλημα ένταξης και κοινωνικοποίησης των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον οφείλεται σε ιδιαιτερότητες εμφάνισης.

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά είναι “σκληροί” κριτές και φέρνουν σε δύσκολη θέση όποιο παιδί έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά στην εμφάνιση και αποκλίνει από τα συνηθισμένα αισθητικά πρότυπα. Πολλά παιδιά γίνονται στόχοι αρνητικής κριτικής και αντικείμενα κοροϊδίας από συμμαθητές τους για κάποιο εμφανισιακό θέμα, με συχνότατη την περίπτωση των πεταχτών αυτιών.

Λύση στην αισθητική δυσαρμονία αλλά και στις κοινωνικές και ψυχολογικές δυσκολίες του μικρού παιδιού που έχει πεταχτά αυτιά, δίνει η ωτοπλαστική (η πλαστική των αυτιών). Υπολογίζεται ότι το 40% των ωτοπλαστικών παγκοσμίως γίνεται σε μικρά παιδιά. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να διορθώσει τα αφεστώτα ώτα από την ηλικία των 5 ετών. Στα παιδιά γίνεται συνήθως με τη μορφή μικρής νάρκωσης για λόγους ασφάλειας του παιδιού και διευκόλυνσης της σωστής έκβασης της διαδικασίας, αφού είναι δύσκολο έως αδύνατον να κρατηθεί ένα παιδί αυτής της ηλικίας σε ακίνητη θέση για όση ώρα διαρκεί η επέμβαση. Η ίδια επέμβαση μπορεί να γίνει στους ενήλικες απλώς με τοπική αναισθησία.

Η Ωτοπλαστική είναι η μόνη επέμβαση που μπορεί να γίνει από αυτή την ηλικία. Ο λόγος είναι ότι σε αυτή τη μικρή ηλικία ο χόνδρος στο σκελετό του αυτιού έχει ολοκληρωθεί κατά 90%. Σε άλλα σημεία του σώματος και του πρόσωπου (π.χ. μύτη), η ανάπτυξη ολοκληρώνεται πολύ αργότερα, με την ενηλικίωση, γι’ αυτό δεν προτείνεται μια πλαστική επέμβαση.

Αυτό δίνει το πλεονέκτημα στον πλαστικό χειρουργό να τοποθετεί τα αυτιά στη σωστή τους θέση κατά την προσχολική κιόλας ηλικία. Αποτέλεσμα λοιπόν είναι η Πλαστική Χειρουργική να διορθώσει αισθητικά τα πεταχτά αυτιά αλλά και ταυτόχρονα να αποφεύχθούν όλα τα πιθανά ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν σε ένα παιδάκι.