ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Ρινοπλαστική με ηλεκτρικούς παλμούς, χωρίς χειρουργείο, υπόσχεται νέα έρευνα

Μια σημαντική ανακάλυψη από δύο Αμερικανούς επιστήμονες, μπορεί να κάνει την πλαστική χειρουργική, όπως μια ρινοπλαστική, πολύ λιγότερο επεμβατική.

Μια νέα χειρουργική μέθοδος αναπτύχθηκε από έναν χειρουργό της κεφαλής και του τραχήλου, τον Δρα Brian Wong και τον χημικό Michael Hill. Τι το καινοτόμο εισάγει; Αντικαθιστά τις τομές, τις ουλές και μια μακρά περίοδο αποθεραπείας, με μια μη επεμβατική μέθοδο που χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς παλμούς για να μαλακώσει και στη συνέχεια να αναμορφώσει χειροκίνητα το χόνδρο. Είναι ιδανική για σημεία με εύπλαστους χόνδρους όπως η μύτη και τα αυτιά.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην εξαμηνιαία εθνική συνάντηση της American Chemical Society και οι δύο επιστήμονες εξήγησαν πώς η μέθοδος αποδείχθηκε επιτυχημένη σε χόνδρο κουνελιού, καθώς και σε πλούσιο σε κολλαγόνο ιστό στον κερατοειδή χιτώνα. Οι Wong and Hill ελπίζουν ότι στο μέλλον η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει διαδικασίες μη επεμβατικής πλαστικής χειρουργικής, καθώς και μια απλή και αποτελεσματική λύση σε προβλήματα όρασης.

Πλαστική χειρουργική χωρίς ένεση

Η μέθοδος λειτουργεί με στόχο το χόνδρο, ένα σημαντικό δομικό συστατικό του σώματος που αποτελείται από ίνες κολλαγόνου που εγκλείονται από θετικά φορτισμένα ιόντα νατρίου και αρνητικά φορτισμένες πρωτεΐνες. Οι Wong και Hill διαπίστωσαν ότι η διέλευση ρευμάτων χαμηλής τάσης μέσω ηλεκτρολυτικών μορίων χόνδρου μετατρέπει τα μόρια νερού σε οξυγόνο και ιόντα υδρογόνου. Το ρεύμα ενεργοποιεί ένα θετικό φορτίο στα πρωτόνια, το οποίο εξουδετερώνει τις αρνητικά φορτισμένες πρωτεΐνες. Αυτό μαλακώνει τον χόνδρο και του επιτρέπει να μπορεί να διαμορφωθεί χειροκίνητα.

“Μόλις ο ιστός μαλακώσει, μπορείτε να τον διαμορφώσετε σε οποιοδήποτε σχήμα θέλετε”, εξηγεί ο Hill.

Η μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε ανθρώπους. Οι ερευνητές τη δοκίμασαν σε πειραματόζωα. Ήταν σε θέση να κάνουν τα αυτιά ενός κουνελιού από όρθια να είναι λυγισμένα.

Πόσο άμεσα θα εφαρμοστεί σε ανθρώπους;

Ο καθηγητής Iain Whitaker είναι πλαστικός χειρουργός στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Swansea και μέλος της Βρετανικής Ένωσης Πλαστικών Επανορθωτικών και Αισθητικών Χειρουργών.

Είπε ότι αν και η έρευνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε αν μπορεί να είναι κάτι που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ανθρώπους.

“Είναι πάντα καλό να ψάχνουμε νέους τρόπους για να μειώσουμε την επεμβατικότητα της χειρουργικής επέμβασης, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να περάσουμε σε ανθρώπινες δοκιμές”, δήλωσε.

“Εάν δουλεύει όπως οι ερευνητές ελπίζουν, τότε μπορώ να δω πώς μπορεί να είναι χρήσιμο για περιπτώσεις όπως τα πεταχτά αυτιά.”

“Η μύτη είναι πιο δύσκολη περίπτωση, επειδή περίπου το ένα τρίτο της μύτης είναι οστό. Ίσως να μπορεί να αναμορφωθεί το ρινικό άκρο”.

Μια ανησυχία είναι αν η διαχείριση του χόνδρου μπορεί να τη βλάψει.

“Δεν είναι ακόμα σαφές πώς λειτουργεί η διαδικασία αυτή. Δεν γνωρίζουμε αν θα υπήρχε κίνδυνος δυσμενών αποτελεσμάτων”, δήλωσε.

Λύση σε προβλήματα όρασης

Εκτός από την αναμόρφωση του χόνδρου της μύτης, η χειρουργική μέθοδος έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της όρασης. Οι Wong και Hill χρησιμοποίησαν έναν εκτυπωτή για τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσουν ένα άκαμπτο φακό επαφής με ενσωματωμένα ηλεκτρόδια. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε μάτι κουνελιού και έγινε στόχευσή του με ρεύμα χαμηλής τάσης, το οποίο μαλάκωσε τον πλούσιο σε κολλαγόνο ιστό στον κερατοειδή χιτώνα και τον αναμόρφωσε για να ταιριάζει στο φακό επαφής. Αυτό αποκατέστησε επιτυχώς τον κερατοειδή του κουνελιού και θεωρείται ένα σημαντικό βήμα για την οπτική έρευνα.

Ενώ ο Hill αναγνωρίζει ότι η έρευνα είναι ακόμα στην αρχή της, προβλέπει ότι η μέθοδος αναμόρφωσης του κερατοειδούς μπορεί τελικά να αντικαταστήσει επεμβατικές τεχνικές όπως η χειρουργική επέμβαση ματιών λέιζερ. Σημειώνει επίσης ότι το σώμα είναι γεμάτο από πλούσιους σε κολλαγόνο ιστούς, πράγμα που σημαίνει ότι η τεχνική θα μπορούσε να αναπτυχθεί πέρα ​​από την πλαστική χειρουργική και να χρησιμοποιηθεί σε άλλες χειρουργικές εφαρμογές.