ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Αντηλιακή κρέμα: η καλύτερη ασπίδα κατά της γήρανσης

Το αντηλιακό όχι μόνο προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος και τα οδυνηρά ηλιακά εγκαύματα, αλλά θωρακίζει την επιδερμίδα και απέναντι στις γηραντικές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες που έχει στο δέρμα η έκθεση στον ήλιο κατατάσσουν την φωτογήρανση σε μία απ’ τις πιο σημαντικές. Το πρόωρο ρυτίδιασμα, οι κηλίδες και η απώλεια ελαστικότητας είναι μερικά απ’ τα πιο εμφανή συμπτώματα της φωτογήρανσης, η οποία οφείλεται στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Η φωτογήρανση δεν σχετίζεται με τη φυσιολογική φθορά του δέρματος και μπορούμε να την αποφύγουμε.

Η τακτική και ορθή χρήση αντηλιακής προστασίας μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο της φωτογήρανσης εξαιτίας της χρόνιας έκθεσης στον ήλιο. Ιδίως στη χώρα μας που η ηλιοφάνεια καλύπτει ημερολογιακά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη. Mάλιστα τα εμφανή σημάδια της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι η ένδειξη της ζημιάς στις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας, καθώς και στην παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου.

Η χρήση αντηλιακού έχει και καλλυντική αξία, ιδίως στην φάση της πρόληψης της γήρανσης, στις νεαρότερες ηλικίες έως 55 ετών. Τα αντηλιακά θα πρέπει είναι ευρέος φάσματος, να προστατεύουν και από την UV-B ακτινοβολία που ευθύνεται για την δημιουργία καρκίνου του δέρματος και τα ηλιακά εγκαύματα, αλλά και από την UV-A στην οποία ωφείλεται κυρίως η φωτογήρανση. Αυτή η ακτινοβολία είναι που προκαλεί φακίδες, δείγμα της προσπάθειας του δέρματος να προστατευτεί παράγοντας μία ελαφριά χρωστική ουσία.

Η σωστή χρήση του αντηλιακού

Τα αντηλιακά έχουν εξελιχθεί πολύ. Το καλύτερο δεν σημαίνει απαραίτητα το ακριβότερο. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας προκειμένου να σας συστήσει το κατάλληλο αντηλιακό για το δικό σας τύπο δέρματος για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς, αλλά και να καλύπτει τις ανάγκες σας (εάν για παράδειγμα εκτίθεστε καθημερινά πολλές ώρες στον ήλιο, εάν κάνετε σπορ κλπ.) για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή προστασία.

Εφόσον έχετε επιλέξει το κατάλληλο αντηλιακό, βασική αρχή είναι η συχνή του ανανέωση. Η επανεφαρμογή ιδίως μετά από την επαφή με νερό ή έπειτα από έντονη εφίδρωση είναι απαραίτητη προκειμένου να ενισχύεται η δράση του.

Κανένα αντηλιακό βεβαίως δεν αποτελεί πανάκεια. Ο υψηλός δείκτης SPF δεν σημαίνει ότι μπορείτε να κάτσετε περισσότερο στον ήλιο. Ακόμα και το πιο ακριβό αντηλιακό δεν παρέχει πλήρη προστασία και για το λόγο αυτό η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να είναι περιορισμένη ιδίως τις μεσημεριανές ώρες.