ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Λύση στις «κάθετες γραμμές» του ντεκολτέ

Το λεπτό δέρμα του ντεκολτέ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο καθώς περιέχει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες και επομένως είναι πιο ευάλωτο στους ερεθισμούς και τις φθορές που προκαλούν η έκθεση στον ήλιο και οι διαδικασίες γήρανσης.

Επιπλέον, εμφανίζει μειωμένη ελαστικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του σώματος, καθώς δεν διαθέτει λιπώδη ιστό που να λειτουργεί ως «μαξιλαράκι».

Επομένως, είναι πιθανότερο να εμφανιστούν στην περιοχή σημάδια ξηρότητας, υπομελάγχρωσης ή υπερμελάγχρωσης, βασικά λόγω του ήλιου.

Υπεύθυνος ο ήλιος

Το μεγάλο πρόβλημα με τις ρυτίδες στο ντεκολτέ και τις κάθετες γραμμές που σχηματίζονται είναι η ζημιά που έχει υποστεί από τον ήλιο. Μπορεί να εντάξατε την αντηλιακή προστασία στην καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας σας, έχοντας εμπεδώσει με τα χρόνια, ότι οι ακτίνες UV ευθύνονται για κάθε σημάδι φωτογήρανσης που βλέπετε στο πρόσωπό σας, συνεχίζετε όμως να παραμελείτε ένα άλλο, εξίσου εκτεθειμένο σημείο: Το ντεκολτέ.

Η παγίδα είναι ότι περιοχή αυτή «συναντά» τις ακτίνες του ήλιου όχι μόνο στις καλοκαιρινές διακοπές αλλά όλο το χρόνο, αφού πολλά από τα ρούχα που φοράτε, ακόμα και το χειμώνα, την αφήνουν λιγότερο ή περισσότερο γυμνή. Φτάνει όμως μια στιγμή, στο κατώφλι της δεκαετίας των 40, που, επιχειρώντας να φορέσετε ένα αποκαλυπτικό φόρεμα, ανακαλύπτετε ξαφνικά με τρόμο ότι τα σημάδια της φθοράς είναι πλέον ορατά.

Την αποκλειστική ευθύνη για τα σημάδια φωτογήρανσης στο ντεκολτέ, αλλά και το λαιμό, που εμφανίζονται σε νεαρή σχετικά ηλικία, έχει αποκλειστικά ο ήλιος.

Σημάδια φωτογήρανσης

Ερυθρότητα: θυμίζει «έγκαυμα». Το μόνιμο ερύθημα που εμφανίζεται σε πολλές γυναίκες μετά τα 40, στη ζώνη του ντεκολτέ, στην πραγματικότητα προδίδει «παλιές αμαρτίες», ξεχασμένα ηλιακά εγκαύματα που μπορεί να έχουν συμβεί 10 ή 20 χρόνια πριν. Η βλάβη και στην περίπτωση αυτή είναι σωρευτική. Η υπεραιμία που συνοδεύει ένα έγκαυμα και κάνει την επιδερμίδα να κοκκινίζει, προκαλεί αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα, κάθε φορά, να αποδυναμώνονται και από λίγο τα τοιχώματα των αγγείων. Μεγαλώνοντας και σε συνδυασμό με τη φθορά του κολλαγόνου και την εξασθένηση της δομής του εξαιρετικά λεπτού δέρματος της περιοχής, τα επιφανειακά αγγεία που είναι πλέον ορατά, δίνουν στο χρωματικό τόνο της επιδερμίδας, κοκκινωπή χροιά.

Φακίδες: Οι γνωστές καφέ πανάδες από τον ήλιο είναι μελαγχρωματικές βλάβες που σχηματίζονται στο ντεκολτέ, όπως και στο πρόσωπο, λόγω της ανομοιόμορφης κατανομής της μελανίνης. Εμφανίζονται έπειτα από μακρόχρονη έκθεση, με μεγαλύτερη συχνότητα σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Δεν σκουραίνουν με τον ήλιο, ούτε ξεθωριάζουν το χειμώνα. Η φθορά από την υπεριώδη ακτινοβολία εκδηλώνεται συχνά και με απουσία μελανίνης. Στην περίπτωση αυτή οι κηλίδες είναι όχι καφέ αλλά λευκές.

Ρυτίδες στη γραμμή του ντεκολτέ: Κάθετες ρυτίδες, σαν χαρακιές, που εμφανίζονται ανάμεσα στα στήθη, ιδίως όταν το μέγεθός τους είναι αρκετά μεγάλο. Ο κύριος ένοχος για τη δημιουργία τους είναι ο ήλιος, βαθαίνουν όμως ακόμα πιο πολύ, από τη στάση του ύπνου μας, όταν δηλαδή κοιμόμαστε στο πλάι.

Ποικιλοδερμία του Civatte: Έντονη ερυθρότητα στα πλάγια του λαιμού, καφέ κηλίδες και μικρές δικτυωτές ρυτίδες. Η κατάσταση αυτή, την οποία οι δερματολόγοι αποκαλούν ποικιλοδερμία του Civatte (από τον Γάλλο καθηγητή που την περιέγραψε πρώτος) εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες, με ιστορικό χρόνιας έκθεσης στον ήλιο. Τα σημάδια της, γίνονται πιο εμφανή όταν το καλοκαιρινό μαύρισμα στη γύρω περιοχή έχει πια ξεθωριάσει.

Χρήση αντηλιακού

Η καθημερινή αντηλιακή προστασία της περιοχής του λαιμού και του ντεκολτέ ακόμα κι αν πρόκειται να βγείτε έξω για λίγα λεπτά, είναι ο μόνος τρόπος να την προστατέψετε από τα σημάδια πρόωρης γήρανσης που οφείλονται στον ήλιο.

Χημικά peelings

Όταν η βλάβη έχει ήδη εμφανιστεί η αισθητική δερματολογία προτείνει αρκετές μη επεμβατικές θεραπείες για τoν περιορισμό ή και την αποκατάσταση κυρίως των βλαβών. Τα επαγγελματικά χημικά peelings και η κλασματική (fractional) φωτοθερμόλυση ή η φωτοανάπλαση με χρήση συσκευών laser τα οποία εφαρμόζονται ιδανικά κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη φωτογήρανση στην περιοχή του ντεκολτέ και του λαιμού.

Γλυκολικό οξύ στο σπίτι

Κάντε ήπιο peeling, χρησιμοποιώντας 2-3 φορές την εβδομάδα ένα εξειδικευμένο προϊόν απολέπισης για το πρόσωπο-όχι σώματος- εμπλουτισμένο με οξέα, κυρίως γλυκολικό οξύ. Χάρη στην κερατολυτική τους δράση, θα απομακρύνει τα νεκρά επιφανειακά κύτταρα, θα επιταχύνει την κυτταρική ανανέωση, θα απαλύνει τις πανάδες και θα βελτιώσει την υφή και το χρωματικό τόνο της επιδερμίδας του ντεκολτέ.

Κρέμες με αντιοξειδωτικά

Επενδύστε σε μια ενισχυμένη αντιγηραντική σύνθεση, ειδικά για το λαιμό και το ντεκολτέ, με αντιοξειδωτικά, ρετινόλη, βιταμίνη C, λευκαντικούς παράγοντες κλπ. Τα ενεργά συστατικά αυτά συμβάλλουν στην ανάπλαση της φωτογηρασμένης επιδερμίδας, την ενυδατώνουν, ενθαρρύνουν την παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου, προλαμβάνουν την εμφάνιση ερυθρότητας ενισχύοντας τα τοιχώματα των αγγείων και μειώνουν σταδιακά τις δυσχρωμίες, ελέγχοντας τη δραστηριότητα της μελανίνης. Φυσικά, αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε δύο διαφορετικά προϊόντα, μπορείτε να επεκτείνετε την εφαρμογή της κρέμας προσώπου -με ανάλογα συστατικά-, μέχρι και το ντεκολτέ.