ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Τριχόπτωση στις γυναίκες: Πώς αντιμετωπίζεται

Η τριχόπτωση δεν έχει προτίμηση στο γένος. Εμφανίζεται στις γυναίκες με την ίδια συχνότητα όπως και στο αντίθετο φύλο.

Συνήθως η αραίωση των μαλλιών, ξεκινά στην ηλικία των 30 ετών, εξελίσσεται αργά και κορυφώνεται γύρω στα 40. Η εκδήλωση της αραίωσης των τριχών στο κεφάλι της γυναίκας είναι εντελώς άσχετη με την αντρική φαλάκρα. Τα μαλλιά δεν πέφτουν συμμετρικά από το μέτωπο και τους κροτάφους, αλλά σχεδόν ομοιόμορφα από διάφορα τμήματα του κεφαλιού.

Ορμόνες, άγχος, δίαιτες

Οι κυριότερες αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης είναι τα ορμονικά προβλήματα, είτε αυτά συμβαίνουν μετά τη γέννα, είτε μετά την εμμηνόπαυση, όπως επίσης και ορμονικές θεραπείες ή έλλειψη σιδήρου, καθώς και η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων.

Τριχόπτωση, μπορεί επίσης να προκαλέσει ο θυρεοειδισμός. Και οι δύο τύποι της ασθένειας (υπερθυρεοειδισμός – υποθυρεοειδισμός) μπορούν να οδηγήσουν σε αλωπεκία.

Το έντονο συναισθηματικό στρες, ή ένα τραυματικό σοκ, μπορούν επίσης να προκαλέσουν την απώλεια μαλλιών και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα.

Η απότομη απώλεια βάρους, μετά από εξαντλητική δίαιτα, δυνατό να συνοδευτεί με τριχόπτωση, αλλά και η χρήση ακατάλληλων σαμπουάν και προϊόντων μαλλιών.

Σημαντικός είναι και ο κληρονομικός παράγοντας, ενώ δεν πρέπει να υποτιμούνται και τα «μηχανικά» αίτια, αυτά δηλαδή που προκαλούμε άθελά μας με τις καθημερινές μας συνήθειες όπως είναι οι σφιχτοί κότσοι, το δυνατό βούρτσισμα και η συχνή χρήση στεγνωτήρα μαλλιών.

Τύποι γυναικείας τριχόπτωσης

Ανδρογενετική αλωπεκία: Είναι μια κοινή μορφή γυναικείας τριχόπτωσης. Έχει συνήθως κληρονομικό υπόβαθρο. Εμφανίζεται πριν τα 40 χρόνια με αυξημένη τριχόπτωση σε όλο το κεφάλι, αλλά πιο πολύ στο μπροστινό και πάνω μέρος, ενώ παράλληλα διατηρείται η μπροστινή γραμμή τριχοφυΐας.

Τριχοτιλοειδής αλωπεκία: Παρατηρείται σε γυναίκες που συνηθίζουν να τραβούν πίσω τα μαλλιά τους σε σφιχτούς κότσους. Η ρίζα εξασθενεί σιγά-σιγά, με αποτέλεσμα να πέφτει. Τα μαλλιά σε αυτή την περίπτωση, δεν ξαναφυτρώνουν.

Γυροειδής αλωπεκία (alopecia areata): Εδώ το πρόβλημα παρατηρείται σε συγκεκριμένες περιοχές που έχουν το μέγεθος ενός κέρματος και είναι διάσπαρτες.

Η διάχυτη αλωπεκία, μπορεί να παρατηρηθεί είτε σε οξεία μορφή, είτε σε χρόνια. Στην οξεία της μορφή τα μαλλιά χάνονται απότομα και χωρίς προειδοποίηση, συνήθως λόγω ψυχολογικών παραγόντων, ή κάποιου συναισθηματικού στρες, ενώ στη χρόνια μορφή, η απώλεια μαλλιών μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή και για χρόνια μετά το γεγονός που την προκάλεσε.

Τριχοφυτίαση: Όταν αυτή η μορφή μυκητίασης παρατηρείται στην περιοχή του κεφαλιού μπορεί να δημιουργήσει μικρές εστίες μόλυνσης όπου σταδιακά το μαλλί αραιώνει.

Αντιμετώπιση

Σήμερα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την τριχόπτωση, αν και χρησιμοποιούνται διάφορες αγωγές που μπορούν να καθυστερούν την αραίωση, ίσως και για χρόνια.

Φάρμακα

Φάρμακα για την τριχόπτωση υπάρχουν 2 εγκεκριμένα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, η ουσία Minoxidil και η ουσία Finasteride. Φάρμακα όπως η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης υπό μορφή ανδρογενετικής αλωπεκίας. Η μινοξιδίλη είναι φάρμακο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και η φιναστερίδη για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη.

Η Minoxidil χρησιμοποιείται ως τοπικό αγγειοδιασταλτικό διάλυμα (2% ή 5%) που έχει αποδειχθεί σε σοβαρές μελέτες ότι αναστέλλει ικανοποιητικά την τριχόπτωση στο 60% των νεότερων σε ηλικία ασθενών ενώ ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς έχει βγάλει μαλλιά.

Στους άνδρες συχνά βοηθά η χορήγηση φιναστερίδης που μπλοκάρει την δράση της τεστοστερόνης στους τριχικούς θυλάκους, ενώ στις γυναίκες αντίστοιχα η χορήγηση οξεικής κυπροτερόνης, που αντίστοιχα ελαττώνει την επιρροή της τεστοστερόνης στους τριχικούς θυλάκους μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα. Αν και οι δερματολόγοι θεωρούν τα φάρμακα αυτά ασφαλή, ενημερωθείτε για τις  παρενέργειες.

Laser

Μια άλλη μέθοδος είναι η ενεργοτριχογένεση με laser (λέιζερ). Το 2008, το FDA ενέκρινε τη συγκεκριμένη αγωγή για την τριχόπτωση. Το μειονέκτημα με αυτή την αγωγή είναι ότι θα πρέπει να συνεχίζεται για πάντα. Το καλό από την άλλη πλευρά είναι ότι δεν χρειάζεται κανείς να πηγαίνει σε κλινικές για την ενεργοτριχογένεση διότι υπάρχουν εξαιρετικές συσκευές ατομικής χρήσης για εφαρμογή στο σπίτι.

Μεταμόσχευση τριχοθυλακίων

Η μεταμόσχευση τριχοθυλακίων είναι το τελευταίο όπλο που απομένει σε κάποιον για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Τα τριχοθυλάκια μεταφέρονται από την οπίσθια περιοχή μόνιμης τριχοφυΐας στις περιοχές με αραίωση, και αναπτύσσονται εκεί χωρίς ποτέ όμως να πέσουν ξανά, διότι ο γονιδιακός προγραμματισμός αυτών των γονιδίων είναι τέτοιος ώστε να μην επηρεάζονται από τις ορμόνες, όπου και αν τα τοποθετήσει κανείς.

Δεν είναι φυσικά όλοι κατάλληλοι για μεταμόσχευση μαλλιών και ο γιατρός θα πρέπει να αρνηθεί να επέμβει σε κάποιον που η μεταμόσχευση δεν θα άλλαζε πραγματικά την εικόνα του, όπως σε κάποιον ασθενή με εκτενή αραίωση και μικρό αριθμό τριχοθυλακίων για μεταφορά.

Η μεταμόσχευση μαλλιών απαιτεί τεχνική τελειότητα από τον γιατρό, υψηλή καλλιτεχνική αντίληψη για το σχεδιασμό και την τοποθέτηση των μοσχευμάτων και μια έμπειρη ομάδα ατόμων που θα αναλάβουν την επέμβαση.