ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

10 οικογένειες φυτών με αντιοξειδωτική και αντιηλιακή δράση

Έρευνα της Φαρμακευτικής Αθηνών έχει εντοπίσει τα πιο ισχυρά φυτά στον κόσμο, αυτά που ξεχωρίζουν για την καλλυντική και την αγροχημική τους δράση.

Η Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών έχει διεξάγει τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ για την αξιοποίηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, με τη συμμετοχή 9 φορέων (ερευνητικά κέντρα και εταιρείες από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Παναμά, Ελβετία, Ν. Αφρική).

Αφού αξιολογήθηκαν συνολικά 1.800 φυτά από όλο τον κόσμο και 3.600 εκχυλίσματα ως προς την αντιοξειδωτική, αντιηλιακή και λευκαντική δράση τους, προέκυψαν τα «10 πιο ισχυρά φυτά του κόσμου».

Τα συνολικά 1.800 φυτά, που αποτέλεσαν το αντικείμενο της έρευνας, συλλέχτηκαν από 6 διαφορετικές περιοχές παγκοσμίως που χαρακτηρίζονται από έντονη βιοποικιλότητα –Ελλάδα, Παναμάς, Νέα Καληδονία, Γαλλική Γουιάνα, Μαδαγασκάρη, Νότια Αφρική.

Η Ελλάδα (και ειδικότερα οι νότιες περιοχές της χώρας) συμμετείχε με αριθμό ρεκόρ φυτών σε σχέση με τις εξεταζόμενες περιοχές, με 6.000 διαφορετικά είδη να φύονται στα εδάφη της, από τα οποία 1.200 είναι ενδημικά.

  • 450 από τα 1.800 φυτά της έρευνας είναι ελληνικά
  • 900 από τα 3.600 εκχυλίσματα είναι ελληνικά
  • 100+ από τα 960 εκχυλίσματα που κατέγραψαν σημαντική αντιοξειδωτική δράση, είναι ελληνικά

Οι 10 ισχυρότερες οικογένειες φυτών

Η  έρευνα κατέληξε στις 10 πιο υποσχόμενες οικογένειες φυτών. 

Παρακάτω αναφέρονται, με αλφαβητική σειρά, οι οικογένειες φυτών που κατέγραψαν την υψηλότερη βαθμολογία στις επιμέρους μελέτες για την αντιοξειδωτική, αντιηλιακή και λευκαντική δράση, συνθέτοντας τη λίστα των κορυφαίων 10 οικογενειών της έρευνας. 

  1. ANACARDIACEAE περιλαμβάνει φυτά, όπως ο Σχινόκοκκος, το Χρυσόξυλο και η Φυστικιά

Χώρα προέλευσης επιλεγμένων φυτών / Παναμάς, Ν. Αφρική

2. COMBRETACEAE είδος Καρυδιού

Χώρα προέλευσης επιλεγμένων φυτών / Παναμάς

3. EUPHORBIACEAE περιλαμβάνει φυτά, όπως η Ρετσινολαδιά και οι Γαλατσίδες

Χώρα προέλευσης επιλεγμένων φυτών / Νέα Καληδονία

4. FAGACEAE περιλαμβάνει είδη, όπως η Βελανιδιά

Χώρα προέλευσης επιλεγμένων φυτών / Ελλάδα

5. FLACOURTIACEAE περιλαμβάνει 89 τροπικά γένη και 800 τροπικά είδη

Χώρα προέλευσης επιλεγμένων φυτών / Παναμάς

6. LEGUMINOSAE περιλαμβάνει φυτά, όπως η Φάβα και ο Έβενος

Χώρα προέλευσης επιλεγμένων φυτών / Ελλάδα, Ν. Αφρική, Γαλλική Γουιάνα, Νέα Καληδονία

7. LILIACEAE περιλαμβάνει φυτά, όπως τα Κρίνα και η Τουλίπα

Χώρα προέλευσης επιλεγμένων φυτών / Ελλάδα

8. MORACEAE περιλαμβάνει φυτά, όπως η Συκιά και η Μουριά

Χώρα προέλευσης επιλεγμένων φυτών / Ελλάδα, Γαλλική Γουιάνα

9. MYRTACEAE περιλαμβάνει φυτά, όπως η Μυρτιά και ο Ευκάλυπτος

Χώρα προέλευσης επιλεγμένων φυτών / Νέα Καληδονία

10. POACEAE περιλαμβάνει είδη αγριόχορτων

Χώρα προέλευσης επιλεγμένων φυτών / Ν. Αφρική

Οι εφαρμογές

Το πρόγραμμα εστίασε στην ανακάλυψη και μελέτη πρωτοφανούς αριθμού φυσικών συστατικών ως προς δύο άξονες: την καλλυντική και την αγροχημική τους δράση. Τα φυτά αυτά θα αξιοποιηθούν σε καλλυντικά που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Οι εργαστηριακές διαδικασίες

1) Anti-ageing : αντιοξειδωτικό τεστ DPPH assay. Η πιθανή αντιοξειδωτική ουσία εμβολιάζεται μαζί με το free radical DPPH & η αλλαγή χρώματος μετράται με spectophotometer στα 515 νανόμετρα. Οι υπό εξέταση ουσίες συγκρίνονται με την ίδια αντίδραση του DPPH που εμβολιάζεται με ένα γνωστό αντιοξειδωτικό όπως πχ. η τοκοφερόλη.

2) UV protection: ακτινοβόληση ινοβλαστών με UV ακτινοβολία. Οι ινοβλάστες έχουν επωαστεί με τις υπό εξέταση ουσίες ή εκχυλίσματα και μετριέται το inhibition φωσφοριλίωσης του γνωστού δείκτη p53. Το p53 είναι μία γνωστή πρωτεΐνη που έχει χαρακτηριστεί και ως ο «φύλακας του γονιδιώματος», λόγω του ρόλου της στη σταθερότητα που δίνει στο κύτταρο, όταν αυτό βρίσκεται σε κατάσταση στρες εξαιτίας συνθηκών όπως η UV ακτινοβολία.

3) Hyper pigmentation: tyrosinase activity test. Οι ουσίες ή εκχυλίσματα εξετάζονται ως προς το αν/ πως σταματούν τη δράση της τυροσινάσης η οποία ελέγχει την παραγωγή μελανίνης στα κύτταρα.