ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

4 ιατρικοί λόγοι πίσω από την υπερβολική εφίδρωση

Η εφίδρωση, από μόνη της, δεν είναι κάτι κακό. Είναι μια εντελώς φυσιολογική διαδικασία που βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Όταν το σώμα σας θερμαίνεται, αποβάλλεται ο ιδρώτας που εξέρχεται από το δέρμα σας. Καθώς εξατμίζεται (ο ιδρώτας είναι κυρίως νερό), δροσίζει το σώμα σας.

Όσο πιο πολλή ενέργεια χρειάζεται το σώμα, αν για παράδειγμα είναι πολύ ζεστή η ημέρα ή επειδή κάνετε μια χειρωνακτική εργασία, τόσο περισσότερο ιδρώνετε. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει την έκκριση παραπάνω ιδρώτα, γι ‘αυτό μπορεί να νιώσετε ότι οι παλάμες σας είναι υγρές σε μια συνέντευξη για δουλειά ή σε ένα πρώτο ραντεβού.

Αυτοί είναι μερικοί από τους ιατρικούς λόγους που μπορεί να παίζουν ρόλο:

Φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβιοτικών, μερικών φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, μερικών ψυχιατρικών φαρμάκων και ακόμη και συμπληρωμάτων, μπορεί να προκαλέσουν ιδρώτα, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Θυρεοειδής

Εάν αυτός ο μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό σας παράγει υψηλά επίπεδα της ορμόνης θυροξίνης, ο μεταβολισμός σας υπερλειτουργεί και μπορεί να νιώθετε ιδρωμένος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς.

Μια χρόνια ασθένεια

Μια καρδιακή ή πνευμονική νόσο και διάφοροι τύποι καρκίνου μπορεί επίσης να είναι αιτία, αναφέρει η Mayo Clinic. Ωστόσο, εάν μία από αυτές τις καταστάσεις προκαλεί υπερβολική εφίδρωση, είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε πρώτα άλλα συμπτώματα.

Υπερίδρωση

Η πιο συνηθισμένη ιατρική διάγνωση για υπερβολική εφίδρωση είναι η υπερίδρωση – μια δυσλειτουργία στο κεντρικό νευρικό σύστημα που προκαλεί το σώμα σας να παράγει επιπλέον ιδρώτα. Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πάθηση. Επηρεάζει συνήθως τα χέρια, τα πόδια, τους μασχάλες και το πρόσωπο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Dermatology Journal. Το άγχος και η νευρικότητα μπορούν να χειροτερέψουν το πρόβλημα.

Πώς ξέρετε αν το έχετε; “Αν πάτε να σφίξετε το χέρι κάποιου και τα χέρια σας είναι σαν βρεγμένα, αυτό είναι υπερβολικό”, λένε οι ειδικοί. «Οι ασθενείς που έχουν υπερίδρωση αναφέρουν ότι τα πόδια τους γλιστρούν από τα παπούτσια τους, ότι το αποσμητικό δεν λειτουργεί και ότι όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει την καθημερινή τους ρουτίνα.” Θα το αναγνωρίσετε επίσης αν στο σχολείο πάτε το χέρι σας άφηνε ένα νωπό ίχνος πάνω στο χαρτί, καθώς γράφατε στο τετράδιο ή ένα διαγώνισμα.