ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

9 “ύπουλα” σημεία στα οποία μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος του δέρματος

Όχι μόνο αυτά τα σημεία δεν είναι προφανή, αλλά μερικά από αυτά δεν έχουν καν “δέρμα”, τουλάχιστον έτσι όπως το έχουμε στο μυαλό μας. Δείτε ποια είναι και λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Στην ίριδα του ματιού

Ακριβώς όπως μπορείτε να βγάλετε φακίδες στα μάτια σας, μπορείτε επίσης να πάθετε κι άλλα σημάδια από τον ήλιο στην ίριδα του ματιού σας, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος. “Το 90% όλων των καρκίνων του δέρματος οφείλονται σε βλάβες που έχουν προκληθεί από τον ήλιο”, λέει ο Bobby Awadalla, MD, δερματολόγος.

Η μόνη λύση είναι να φοράς γυαλιά ηλίου με προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Κάτω από τα νύχια των δαχτύλων

Με το μανικιούρ με gel, τα δάχτυλά σας μπορεί να κινδυνεύουν λόγω του υπεριώδους φωτός που χρησιμοποιείται από τις τεχνίτριες. Όλοι γνωρίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του solarium και αυτές οι συσκευές είναι βασικά μίνι solarium για τα νύχια σας. Μπορεί να μην κινδυνεύετε από καρκίνο του δέρματος στα νύχια, η βλάβη μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα κάτω από αυτά.

Ανάμεσα στα οπίσθια

Ένα από τα πιο περίεργα μέρη στα οποία έχει εντοπιστεί ο καρκίνος του δέρματος είναι μέσα στη “γλουτιαία σχισμή” του ασθενούς – ναι, τη χαράδρα που σχηματίζεται ανάμεσα στα οπίσθια. Αποδείχθηκε ότι ήταν καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων, ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που γενικά δεν είναι θανατηφόρος, αλλά προκαλείται πάντα από τον ήλιο.

Στα γεννητικά όργανα

Δεν προκύπτει μετά από ηλιοθεραπεία σε όσους κάνουν γυμνισμό. Ο καρκίνος του δέρματος, ο οποίος συνήθως αναπτύσσεται σε ένα σημείο που έχει υποστεί χρόνια έκθεση στον ήλιο, μπορεί να μετασταθεί ή να εξαπλωθεί σε μια περιοχή του σώματος που απέχει πολύ από το σημείο προέλευσής του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να βρείτε καρκίνους του δέρματος σε μέρη του σώματος που δεν βλέπουν ποτέ το φως της ημέρας. Εάν δείτε οποιαδήποτε αλλοίωση που σας προβληματίζει στα γεννητικά όργανα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Στο αυτί

Το να έχετε μια μικρή τραχιά περιοχή μέσα στο αυτί σας, δεν είναι τόσο ασυνήθιστο. Αλλά αν δεν φεύγει με το τρίψιμο, υπάρχει μια πιθανότητα να είναι καρκίνος του δέρματος. Αν επιμένει παραπάνω από ένα μήνα πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε ένα γιατρό. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να κάνει το δέρμα σε εκείνο το σημείο κόκκινο, να ξεφλουδίζει, να έχει πύον ή αιμορραγία ή ξηρό.

Κάτω από τη γλώσσα

Οι πιθανότητες αυξάνονται αν καπνίζετε. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο θα σας κάνει να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Στο κρανίο, κάτω από τα μαλλιά

Δεν είναι μόνο ένα από τα πιο κοινά σημεία για να έχετε κάποια ασθένεια, αλλά χάρη στα μαλλιά σας συχνά μπορεί να μην το γνωρίζετε ή να την μπερδεύετε με πιτυρίδα. Εάν κάτι μεγαλώνει, προκαλεί φαγούρα, κάψιμο ή αιμορραγία, θα πρέπει να αξιολογείται από έναν γιατρό. Ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι είναι κάτι σαν ψωρίαση ή πιτυρίδα, οι δερματολόγοι είναι καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν και αυτές τις καταστάσεις.

Ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού

Άλλο ένα ύπουλο σημείο, που μπορεί εύκολα να “ξεφύγει” από την εφαρμογή του αντιηλιακού.

Κρυμμένο μέσα σε τατουάζ

Τα άτομα με τατουάζ θέλουν να τα δείχνουν, πράγμα που σημαίνει συνήθως άφθονη έκθεση στον ήλιο. Υπάρχει ένας μύθος ότι τα μεγάλα τατουάζ μπορούν να λειτουργήσουν σαν αντιηλιακό. Όχι μόνο είναι αναληθής, αλλά κάποια χρώματα – ιδιαίτερα λευκό – μπορεί πραγματικά να εντείνει τη ζημιά από τον ήλιο. Επιπλέον, το μελάνι μπορεί να καλύψει τα κοινά συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος. Φροντίστε να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο δέρμα κάτω από τα τατουάζ και να φοράτε πάντα αντιηλιακό.