ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Δίαιτες με ονοματεπώνυμο: Τα υπέρ και τα κατά

Οι δίαιτες με… ονοματεπώνυμο υπόσχονται πολλά.

Ωστόσο τίποτα δεν είναι μόνο καλό ή μόνο κακό. Αυτά είναι τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτών.

Η δίαιτα της νηστείας

Η 5:2 Intermittent Fast (IF) είναι μια από τις δημοφιλέστερες δίαιτες, λίγων θερμίδων που υπόσχεται απώλεια βάρους-κυρίως λίπους- βελτίωση της υγείας και μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Την υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Michael Mosley και Mimi Spencer, συγγραφείς του βιβλίου «The Fast Diet» (Η δίαιτα της νηστείας). Σύμφωνα με τη θεωρία τους, μπορείτε να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο 5 από τις ημέρες της εβδομάδας και τις υπόλοιπες 2 (όχι συνεχόμενες) να περιορίζεστε σε 500 μόλις θερμίδες (600 για τους άνδρες). Η αποτοξίνωση με τη δραστική μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων για 2 ημέρες την εβδομάδα, «ξεγελά» τον οργανισμό κάνοντάς τον να πιστεύει ότι λιμοκτονεί, με αποτέλεσμα να καταφεύγει στο αποθηκευμένο λίπος για την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται. Για τις μέρες της «νηστείας» συνιστούν μια έξυπνη και σωστά καταμερισμένη κατανάλωση των επιτρεπόμενων θερμίδων: για παράδειγμα, προτείνουν πρωτεϊνούχες τροφές όπως άπαχο κοτόπουλο, ξηρούς καρπούς και λαχανικά που περιορίζουν το αίσθημα της πείνας και καρότα, φράουλες και άλλες παρόμοιες τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για να μην αυξηθούν τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα.

Τα πλεονεκτήματα: Ο δραστικός περιορισμός των θερμίδων στη διάρκεια των 2 ημερών νηστείας θα σας βοηθήσει αναμφίβολα να χάσετε βάρος. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου, το γεγονός ότι οι μέρες αυτές δεν είναι συνεχόμενες, δεν οδηγεί στην υπερφαγία τις υπόλοιπες μέρες. Επιπλέον, η αναγκαστική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών , δηλαδή τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, για να «γεμίζει το στομάχι» όταν οι επιτρεπόμενες θερμίδες είναι λίγες, κρατά τη χοληστερίνη χαμηλά και καταπολεμά την υπέρταση, επομένως, μακροπρόθεσμα συμβάλλει στην καλύτερη υγεία του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια δίαιτα που, τουλάχιστον για τις 5 ημέρες της εβδομάδας δεν σας δεσμεύει και δεν σας αποκλείει από την κοινωνική ζωή-π.χ. σας επιτρέπει να τσιμπολογάτε ή να τρώτε έξω.

Τα μειονεκτήματα: Η «νηστεία» που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη δίαιτα είναι απαγορευτική για εγκύους, ή όσες προσπαθούν να μείνουν έγκυες, για παιδιά και εφήβους, γυναίκες που είναι ήδη αδύνατες ή πάσχουν από διατροφικές διαταραχές καθώς και για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1. Σύμφωνα τέλος με μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Μπαθ της Αγγλίας , υιοθετώντας τη δίαιτα 5:2 υπάρχει κίνδυνος ο οργανισμός σας να εξασθενήσει και να γίνει περισσότερο ευάλωτος στις μολύνσεις.

Η νέα δίαιτα Atkins

Η διάσημη δίαιτα του δρ. Atkins – αναθεωρημένη εδώ και μερικά χρόνια- στοχεύει στη «διόρθωση» του μεταβολισμού με τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων και φρούτων και την υπερκατανάλωση πρωτεϊνών και, κυρίως, λίπους, που αναγκάζουν τον οργανισμό να παράγει κετόνες -μια ουσία που «κόβει» την όρεξη.

Σύμφωνα με τη θεωρία του το σώμα μας είναι μια μηχανή. Οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμό της . Όταν όμως τα γεύματά μας είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, η γλυκόζη που «πλημμυρίζει» το αίμα είναι περισσότερη από αυτή που μπορεί να κάψει, με αποτέλεσμα να την αποθηκεύει με τη μορφή λίπους. Αποκλείοντας την κατανάλωση ζάχαρης και αμύλου, ο οργανισμός, προκειμένου να βρει την ενέργεια που χρειάζεται, αναγκάζεται να στραφεί για καύσιμα, στο αποθηκευμένο λίπος.

Τα πλεονεκτήματα: Είναι μια απλή δίαιτα, χωρίς μέτρημα θερμίδων, εύκολη στην εφαρμογή της. Είναι ιδανική για κρεατοφάγους. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών και λίπους προκαλεί εύκολα αίσθημα κορεσμού, ενώ η απώλεια κιλών είναι γρήγορη.

Τα μειονεκτήματα: Το γεγονός ότι σχεδόν απουσιάζουν οι υδατάνθρακες από το καθημερινό διαιτολόγιο, αναγκάζει, όπως είπαμε, τον οργανισμό να «κάψει» το αποθηκευμένο λίπος για να εξασφαλίσει την ενέργεια που χρειάζεται. Παράλληλα, όμως, οι κετόνες που παράγονται -απόβλητα από το μεταβολισμό του λίπους-, μειώνουν μεν την όρεξη, αλλά προκαλούν αδυναμία, αίσθημα κούρασης, ναυτία και εκνευρισμό. Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση λίπους μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, ενώ ο περιορισμός των υδατανθράκων και των τροφών με ίνες, δυσκοιλιότητα και, μακροπρόθεσμα, σοβαρά . προβλήματα υγείας.

Η δίαιτα Ζώνης

Εμπνευστής της είναι ο βιοχημικός δρ. Barry Sears. Σύμφωνα με τη θεωρία του, η ελάττωση των φλεγμονών που προκαλεί η αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης και άλλων ορμονών στον οργανισμό από τις τροφές που καταναλώνουμε, οδηγεί στην απώλεια βάρους. Στόχος της είναι να περιορίσει, σε πρώτο στάδιο, το αίσθημα της πείνας και να σταματήσει την πρόσληψη κιλών, χωρίς να διαταραχθεί η σωστή λειτουργία του οργανισμού. Το δεύτερο στάδιο οδηγεί σε απώλεια λίπους. Τέλος, το τρίτο στάδιο -η Ζώνη- οδηγεί σε σημαντική απώλεια κιλών. Η δίαιτα, δηλαδή η σωστή αναλογία πρωτεϊνών και υδατανθράκων, φτιάχνεται στα «μέτρα» κάθε ατόμου. Σε κάθε γεύμα, όμως, το 40% των θερμίδων πρέπει υποχρεωτικά να προέρχεται από υδατάνθρακες, το 30% από πρωτεΐνες και το 30% από λίπη, ώστε ο οργανισμός να βρίσκεται πάντα στα όρια της «ζώνης», ανάμεσα στη μέγιστη ενέργεια και τη μέγιστη δυνατότητα απώλειας βάρους.

Τα πλεονεκτήματα: Η απώλεια βάρους είναι γρήγορη-η βασική δίαιτα διαρκεί 15 ημέρες. Επιτρέπει ποικιλία τροφών και γεύσεων και είναι ιδιαίτερα ευχάριστη σε όσες αγαπούν το κρέας. Τέλος, το αίσθημα της πείνας, πράγματι, περιορίζεται από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Τα μειονεκτήματα: Οι περιορισμένες ποσότητες υδατανθράκων μπορεί να στερήσουν τον οργανισμό από ενέργεια. Το σημαντικότερο μειονέκτημα, όμως, είναι η εφαρμογή της. Το μέτρημα, όχι απλώς των θερμίδων με θερμιδομετρητή, αλλά και ο υπολογισμός της φόρμουλας 30-40-30 (π.χ., αν παίρνετε καθημερινά 1.000 θερμίδες, θα πάντα οι 300 να προέρχονται από πρωτεΐνες, οι 400 από υδατάνθρακες και οι υπόλοιπες 300 από λίπη) είναι μια περίπλοκη και κουραστική διαδικασία, ενώ το ωράριο των γευμάτων πρέπει να τηρείται σχολαστικά.

Η δίαιτα South Beach

Εμπνευστής της ο καρδιολόγος δρ Arthur Agatston. Πρόκειται για μια δίαιτα που στηρίζεται στη θεωρία του γλυκαιμικού δείκτη των τροφών, δηλαδή εκείνων που πυροδοτούν τη σταδιακή απελευθέρωση της ινσουλίνης, χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα . Με βάση τη θεωρία αυτή, η South Beach περιορίζει κυρίως τους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, χωρίς, ωστόσο, να τους αποκλείει. Επιτρέπει ισορροπημένες ποσότητες πρωτεϊνών και «καλών» λιπών, απεριόριστη λήψη λαχανικών και υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η δίαιτα χωρίζεται σε 3 φάσεις: η πρώτη, που διαρκεί 2 εβδομάδες, απαγορεύει το άμυλο, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και τα ζυμαρικά. Στη δεύτερη φάση επανέρχονται σταδιακά οι απαγορευμένες τροφές. Τέλος, η τρίτη φάση, συντήρησης, διαρκεί εφ’ όρου ζωής.

Τα πλεονεκτήματα: Αν και θεωρείται δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, είναι ισορροπημένη γιατί επιτρέπει την κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών. Δεν προκαλεί αίσθημα στέρησης ή πείνας. Γυναίκες που την ακολούθησαν παρατήρησαν, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες, εντυπωσιακή βελτίωση της υγείας και της λάμψης της επιδερμίδας τους. Τέλος, οι τρεις διαφορετικές φάσεις δίνουν τη δυνατότητα, σε περίπτωση που ξαναπάρετε κάποια από τα χαμένα κιλά, να… επιστρέφετε στην αμέσως προηγούμενη -και πιο αυστηρή- φάση για να επανορθώσετε.

Τα μειονεκτήματα: Η πρώτη φάση της δίαιτας είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Αν θελήσετε να την παρατείνετε -κανονικά απαγορεύεται-, υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσετε προβλήματα υγείας, κυρίως από την έλλειψη φυτικών ινών και ασβεστίου.