ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

3 τροφές που μπορείτε να φάτε ακόμα κι αφού έχουν μουχλιάσει

Εάν δείτε μούχλα σε τρόφιμα που βρίσκονται στο ψυγείο σας, η πρώτη σας σκέψη είναι λογικά να τα πετάξετε κατευθείαν.

Αλλά υπάρχουν μερικά τρόφιμα – όχι πολλά – που είναι ασφαλή για να τα φάτε μουχλιασμένα, αν τα χειριστείτε σωστά.

Μπορείτε να φάτε: Σκληρά φρούτα και λαχανικά

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα μουχλιασμένα τρόφιμα είναι ότι το να κόψετε τα σημεία με μούχλα δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίσατε αποτελεσματικά το πρόβλημα. Σε πολλές οι περιπτώσεις, η μούχλα έχει εξαπλωθεί πολύ περισσότερο από όσο είναι εμφανές. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τα φρούτα και τα λαχανικά όπως το λάχανο, τα καρότα και μερικά αχλάδια. Τρόφιμα σαν αυτά, καθώς και τα γογγύλια, οι πατάτες και οι πιπεριές, είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση, αρκεί να απομακρύνετε το προβληματικό σημείο και μερικά εκατοστά επιπλέον γύρω από αυτό.

Μπορείτε να φάτε: Ορισμένα σκληρά κρέατα και αλλαντικά

Μπορεί και μόνο η ιδέα του μουχλιασμένου κρέατος να ακούγεται αηδιαστική, αλλά υπάρχουν μερικοί τύποι κρέατος όπου η μούχλα είναι πολύ φυσιολογική. Τα σαλάμια έχουν μια λευκή επιφάνεια. “Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία – είναι μέρος της παραγωγικής διαδικασίας”, εξηγεί η Λίζα Ρίτσαρντς, διατροφολόγος και δημιουργός της διατροφής Candida. “Αυτό το είδος μούχλας προστίθεται στο εξωτερικό του [κρέατος] για ένα βασικό λόγο. Παρέχει μια προστατευτική επίστρωση για να κρατήσει το σαλάμι ασφαλές από τα βακτηρίδια. “Η μούχλα σε αυτά τα είδη κρέατος δεν πρέπει να σας τρομάξει. Αν σας φαίνεται αποκρουστική απλά μπορείτε να την τρίψετε ή να την κόψετε πριν το καταναλώσετε.”

Μπορείτε να φάτε: Ορισμένα τυριά

Όταν πρόκειται για τυρί, η κατάσταση είναι σύνθετη. Αρκετά είδη τυριών παράγονται με μούχλα, αλλά αυτό σημαίνει ότι είναι ασφαλή να φαγωθούν; Τυριά όπως το Gorgonzola και το Stilton, όπου η μούχλα είναι μέρος της διαδικασίας παραγωγής τους, μερικές φορές αναπτύσσουν μια πρόσθετη μούχλα στην επιφάνεια τους. Μπορείτε επίσης να φάτε με ασφάλεια σκληρά τυριά όπως το Asiago και το Parmesan. Παρόμοια με τα φρούτα και τα λαχανικά, τα σκληρά τυριά θα αντισταθούν στην εξάπλωση μούχλας που θα μολύνει το εσωτερικό τους. Καλό είναι με ένα μαχαίρι να κόβετε τουλάχιστον μερικά εκατοστά παραπάνω.

Τι πρέπει να πετάξετε με το πρώτο δείγμα μούχλας

  1. Μαλακά τυριά, όπως το Brie και το τυρί cottage.
  2. Ξηρούς καρπούς και όσπρια
  3. Ψωμί και αρτοσκευάσματα
  4. Μαρμελάδες, ζελέ, γιαούρτι κ.λπ. Οποιοδήποτε τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία που επηρεάζεται από τη μούχλα πρέπει να πεταχτεί κατευθείαν.