ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Έρευνα: Η περίμετρος της μέσης συνδέεται με το άγχος

Οσο αυξάνεται η περίμετρος της μέσης μιας γυναίκας τόσο πιθανότερο είναι να ταλαιπωρείται από το άγχος.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι ερευνητές που συνέταξαν μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Menopause, το επίσημο περιοδικό της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS). 

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 5.580 γυναίκες ηλικίας 40 έως 59 ετών. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, ποσοστό 57,9% είχαν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης και ποσοστό 61,3% δήλωσαν ότι βίωναν άγχος.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα άγχους των γυναικών χρησιμοποιώντας την κλίμακα Goldberg Anxiety and Depression Scale, ενώ επίσης υπολόγισαν την περίμετρο της μέσης τους σε σχέση με το ύψος τους (δείκτης waist-to-height ratio – WHtR) χρησιμοποιώντας το σχετικό πρότυπο που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Βάσει των μετρήσεων του WHtR, οι συμμετέχουσες κατατάχθηκαν σε τρεις κατηγορίες.

Ο δείκτης WHtR, ο οποίος υπολογίζεται απλώς διαιρώντας την περίμετρο της μέσης (σε εκατοστά) με το ύψος (σε εκατοστά), θεωρείται πολύ χρήσιμος για την αξιολόγηση του καρδιομεταβολικού κινδύνου και της κατανομής του λίπους στο σώμα. Παχύσαρκη θεωρείται μια γυναίκα εάν η περίμετρος της μέσης της είναι πάνω από το μισό του ύψους της.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε ότι μεταξύ των γυναικών που είχαν πιο λεπτή μέση (δηλαδή χαμηλότερο WHtR) ποσοστό περίπου 56% είχαν επίσης άγχος. Στη μεσαία κατηγορία, με λίγο υψηλότερο WHtR, το ποσοστό γυναικών με άγχος ήταν 59,7%, ενώ στην υψηλότερη κατηγορία, με τη μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και τον υψηλότερο WHtR, το ποσοστό των γυναικών με άγχος έφτανε το 68,4%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες στην εκδήλωση του άγχους αλλά και στη συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά εμπλέκονται ορμονικές μεταβολές, λόγω της επίδρασής τους στον εγκέφαλο και στην κατανομή του λίπους ταυτόχρονα.

Ενδιαφέρον θα ήταν να εξεταστεί σε επόμενη μελέτη κατά πόσο μια απώλεια κιλών και ιδίως μια μείωση του συσσωρευμένου λίπους στην κοιλιά θα μπορούσε να λειτουργήσει «θεραπευτικά» ενάντια στο άγχος.