ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

4 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε ωμές

Όλοι γνωρίζουν ότι το κρέας και τα αυγά δεν τρώγονται ωμά. Αλλά δεν είναι οι μόνες τροφές που σίγουρα θα πρέπει να τρώτε μόνο μαγειρεμένες.

Hot dogs

Τα hot dogs ούτως ή άλλως δεν είναι το πιο θρεπτικό φαγητό, αλλά ωμά είναι εντελώς επικίνδυνα. Μια συνηθισμένη εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι, δεδομένου ότι είναι προ-μαγειρεμένα, τα hot dogs μπορούν να καταναλωθούν κατευθείαν, όπως το κρέας. Αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με τον οργανισμό FDA, τα συσκευασμένα hot dogs μπορούν να μολυνθούν με βακτήρια Listeria, τα οποία μπορούν να σκοτωθούν μόνο τα hot dogs ξαναζεσταθούν ή ψηθούν.

Γάλα

Αν σκεφτείτε “νωπό γάλα”, μπορεί να αναρωτηθείτε τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Μιλάμε για το γάλα που έρχεται κατευθείαν από την αγελάδα, χωρίς να είναι παστεριωμένο. Μπορεί να περιέχει επιβλαβή βακτήρια όπως τα E.coli και Salmonella. Σύμφωνα με τον FDA, το φρέσκο γάλα είναι 150 φορές πιο πιθανό να προκαλέσει τροφικές ασθένειες από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αλεύρι

Έχετε ακούσει, αμέτρητες φορές, για τον κίνδυνο κατανάλωσης ωμών αυγών και ίσως έχεις συγκρατηθεί από το να φάτε άψητη τη ζύμη μπισκότων για αυτό το λόγο. Αλλά τα αυγά δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η κατανάλωση αλευριού που δεν έχει μαγειρευτεί μπορεί να είναι εξίσου προβληματική.

Τα τελευταία χρόνια, ο FDA και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν αναγνωρίσει το ακατέργαστο αλεύρι ως πιθανό κίνδυνο για την υγεία. Μέχρι να φτάσει στο ράφι των σούπερ μάρκετ, το αλεύρι μπορεί να έρθει σε επαφή με παθογόνους οργανισμούς όπως ο E. coli, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με το μαγείρεμα.

Άγρια μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιέχουν πλήθος ωφέλιμων ιδιοτήτων, όπως τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες Β και το κάλιο. Ορισμένοι γιατροί σημειώνουν, ωστόσο, ότι απαιτείται η θερμότητα για να απελευθερωθούν ορισμένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά και οφέλη. Επιπλέον, τα ακατέργαστα μανιτάρια είναι γνωστό ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μία φυσική τοξίνη, την αγαριτίνη. Διάφορες μελέτες και έρευνες έδειξαν σε μελέτες αρουραίων ότι η αγαριτίνη έχει καρκινογόνο δράση. Το μαγείρεμα καταστρέφει αυτές τις ενώσεις έτσι ώστε να μπορείτε να φάτε με ασφάλεια τα μανιτάρια.