ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Έρευνα: Η υποκειμενική ηλικία υπερέχει της πραγματικής

Η ηλικία μπορεί να είναι «υποκειμενική». Αυτό συμπεραίνουν ερευνητές, οι οποίοι κατέληξαν πώς η αντικειμενική ηλικία ενός ανθρώπου μπορεί να μην συμβαδίζει με την ηλικία που νιώθει ο καθένας ότι διανύει.

Δηλαδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως ηλικιωμένους.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Queen’s University διαπιστώθηκε ότι ακόμη και οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διάφορες ασθένειες αναφέρουν ότι αισθάνονται νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία.

Στο πλαίσιο της δημοσιευμένης μελέτης του διδακτορικού φοιτητή L.F. Carver, από το Queen’s University, εξετάστηκαν 66 ηλικιωμένοι, από 65 έως 90 ετών, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Όλοι οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν από δύο έως έξι διαφορετικές ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, αρθρίτιδα και θυρεοειδή.

Σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων βίωνε τον πόνο σε τακτική βάση. Στους συμμετέχοντες τέθηκε η εξής ερώτηση: «Για πολλούς ανθρώπους, η ηλικία τους σε χρόνια δεν αντικατοπτρίζει την ηλικία που πραγματικά αισθάνονται. Πόσων χρόνων αισθάνεστε;»

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους δήλωσαν ότι αισθάνονταν δεκαετίες νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία, παρόλο που αντιμετώπιζαν πολυάριθμες ασθένειες. Η μέση ηλικία τους ήταν 51 ετών, με μία μέση διαφορά δύο δεκαετιών μεταξύ της «υποκειμενικής» ηλικίας και της πραγματικής ηλικίας. Δηλαδή, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες, παρά την παρουσία ασθένειας, αισθάνονταν τουλάχιστον 20 χρόνια νεότεροι από την ηλικία τους.

Τα στοιχεία αυτά και το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι αισθάνονται νεότεροι, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη μη συμμόρφωσή τους στις ιατρικές οδηγίες.