ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Ερευνητές αναγεννούν τριχοφυία σε τραυματισμένο δέρμα

Υπόσχονται ότι θα αντιμετωπίσουν και τη φαλάκρα. Εξαιρετικής σημασίας χαρακτηρίζονται τα ευρήματα νέας έρευνας σχετικά με την αναγέννηση τριχών σε δέρμα που έχει υποστεί βλάβη, δημοσιευμένης και εγκεκριμένης ήδη στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Συγκεκριμένα, η κυτταρική βιολόγος Mayumi Ito, PhD (αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Ronald O. Perelman Department of Dermatology του NYU Langone Health), σε συνεργασία με τον Γιώργο Κωτσαρέλη από το University of Pennsylvania in Philadelphia και άλλων ειδικών, ανακάλυψαν συγχρόνως τα αίτια, αλλά και την πιθανή λύση στην αναγέννηση των μαλλιών, ακόμα και σε περιπτώσεις δέρματος με υψηλό βαθμό ζημιάς. 

Αν η έρευνα αυτή είναι σωστή, τότε όλα όσα γνωρίζαμε και προσπαθούσαμε μέχρι σήμερα στο πεδίο αυτό (της αποκατάστασης της τριχοφυίας σε τραυματίες, αλλά και όχι μόνο) είναι λάθος! Διότι ο τρόπος με τον οποίο μέχρι σήμερα οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προσπαθούσαν να επανεργοποιήσουν την τριχοφυία κατά τη διάρκεια της επούλωσης, ήταν η συσσώρευση κολλαγόνου στο δέρμα που υπέστη τη βλάβη.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το “κλειδί” βρίσκεται εντελώς αλλού! “Τώρα γνωρίζουμε ότι πρόκειται για πρόβλημα στο μονοπάτι σηματοδότησης Hedgehog που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους“.

Το όνομα Hedgehog (=σκαντζόχοιρος) χρησιμοποιήθηκε γιατί τα πρώτα πειραματόζωα που είχαν μεταλλάξεις στο γονίδιο αυτό (μύγες Drosophila) παρουσιάζαν αλλαγές στο τρίχωμά τους, με εμφάνιση κοντών τριχών, οι οποίες έδιναν την εικόνα του τριχώματος που εμφανίζει ο σκαντζόχοιρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Sonic Hedgehog (Shh) είναι αναγκαίος για το σχηματισμό πολλών οργάνων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Εκφράζεται, μεταξύ άλλων, στα άκρα, στους πνεύμονες, τα δόντια και τα τριχοθυλάκια.

Το γονίδιο αυτό είναι γνωστό ότι είναι πολύ δραστήριο κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της ανάπτυξης ενός εμβρύου στη μήτρα, όταν ακόμα σχηματίζονται τα πρώτα θυλάκια τριχών, αλλά σταματάει μετά τη γέννηση, και ακόμα περισσότερο όταν υπάρχει τραυματισμένο δέρμα σε υγιείς ενήλικες“. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό εξηγεί πιθανώς και το γιατί τα τριχοθυλάκια αποτυγχάνουν να αναπτυχθούν στο δέρμα που αντικαταστάθηκε μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση. 

Με την ενεργοποίηση του αρχικού αλλά πλέον ανενεργού μηχανισμού και την υποβοήθηση αλληλεπιδράσεων στο συγκεκριμένο στάδιο που σχηματίζονται οι ρίζες των μαλλιών, οι ερευνητές κατάφεραν ήδη να προκαλέσουν τριχοφυία σε πειραματόζωα (ποντίκια με σοβαρά εγκαύματα). 

Τα αποτελέσματα των ερευνών μας δείχνουν ότι ενεργοποιώντας τα ειδικά κύτταρα, τους ινοβλαστούς που εκκρίνουν το κολλαγόνο – τη δομική πρωτεΐνη που είναι πιο υπεύθυνη για τη διατήρηση του σχήματος και της αντοχής του δέρματος και των μαλλιών μέσω του μονοπατιού σηματοδότησης Hedgehog, προκαλείται πράγματι τρυψοφυία σε μέρη του τραυματισμένου δέρματος, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο“! 

Βασικό στοιχείο μεταξύ των ευρημάτων της μελέτης είναι ότι δεν παρατηρήθηκαν σημάδια ανάπτυξης τρίχας σε μη επεξεργασμένο δέρμα, αλλά μόνο σε αυτό που είχε υποστεί τη θεραπεία αυτή, προσφέροντας την απαραίτητη επιβεβαίωση ότι το μονοπάτι σημαδότησης Hedgehog ήταν όντως πίσω από την ανάπτυξη των τριχών.

Για να παρακάμψουν τον κίνδυνο πρόκλησης όγκων (παρενέργεια που αναφέρθηκε σε άλλα πειράματα που ενεργοποίησαν το μονοπάτι σηματοδότησης hedgehog) η ομάδα NYU Langone ενεργοποίησε μόνο ινοβλαστούς που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, όπου εμφανίζονται για πρώτη φορά οι ρίζες των τριχοθυλακίων (δερματικές παγίδες).

Η επανεμφάνιση των τριχών παρατηρήθηκε εντός 4 εβδομάδων μετά τη θεραπεία δέρματος, ενώ άρχισαν να εμφανίζονται οι ρίζες των τριχών και οι δομές των άκρων μετά από 9 εβδομάδες. 

Η Δρ. Ito λέει ότι η ομάδα της σχεδιάζει περαιτέρω έρευνες με στόχο τη σύνθεση φαρμάκων και θεραπειών που θα νικήσει τη φαλάκρα, όποια κι αν είναι τα αίτια που την προκαλούν.