ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Νέοι για πάντα σε 5 διατροφικά βήματα

Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχει ο τρόπος να παραμείνουμε νέοι, ακόμη και αν η ηλικία μας μεγαλώνει.

Το κλειδί  βρίσκεται σε πέντε διατροφικές συνήθειες. 

1. Βγάλτε από την καθημερινότητά σας τη ζάχαρη

Ακόμη κι αν χρησιμοποιείτε τα καλύτερα προϊόντα περιποίησης για το δέρμα σας, μια διατροφή με πολλή ζάχαρη θα επιταχύνει την εμφάνιση των σημαδιών της γήρανσης. Η πρόσθετη ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες προκαλούν απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου και τα επίπεδα της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης και κατ’ επέκταση να εμφανίζονται συχνότερα σπυράκια στο δέρμα. Επίσης, η ζάχαρη κάνει το δέρμα να χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του. Αυτό οφείλεται σε μια διεργασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση και η οποία αποδυναμώνει τις πρωτεΐνες του δέρματος (κολλαγόνο, ελαστίνη).

2. Αναζητήστε στις τροφές τα υγιεινά λιπαρά

Τα Ω3 και τα Ω6 λιπαρά οξέα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δομή του δέρματος. Τα λιπαρά αυτά ενώνονται με τη μεμβράνη των κυττάρων της επιδερμίδας, ώστε να σχηματιστεί μια προστατευτική «ασπίδα» που αποτρέπει την απώλεια υγρασίας. Στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, τα Ω3 και τα Ω6 λιπαρά ελέγχουν τις φλεγμονές και προστατεύουν από την απώλεια κολλαγόνου λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Υγιεινά λιπαρά θα βρείτε κυρίως στα ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα), το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς.

3. Ανακαλύψτε τη δύναμη των αντιοξειδωτικών

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν το δέρμα επειδή μπλοκάρουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών, βασική αιτία φθοράς των δερματικών κυττάρων, η οποία οδηγεί σε εμφανή αλλά και αόρατα σημάδια γήρανσης. Ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στις τροφές είναι η βιταμίνη C.

4. Βάλτε στη ζωή σας τις τροφές με ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος συμμετέχει σε ποικίλες βιολογικές διεργασίες γι’ αυτό και η έλλειψή του στον οργανισμό εκδηλώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η αλλοίωση της όψης της επιδερμίδας. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των κυττάρων και δρα ενάντια στην ακμή και άλλες δερματικές παθήσεις. Θα τον βρείτε σε σημαντική ποσότητα στη βρώμη, στον πασατέμπο, στο αβγό, στα στρείδια και στον αρακά.

5. Δομήστε το δέρμα σας σωστά με πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες αποτελούν δομική μονάδα του δέρματος και είναι απαραίτητες για την ανάπλαση των στιβάδων του. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες χρειάζονται ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους σε ημερήσια βάση. Ενδεικτικά, μια γυναίκα με βάρος 60 κιλά χρειάζεται 60 γραμμάρια πρωτεΐνης, την οποία μπορεί να πάρει από δύο μερίδες στήθος κοτόπουλο, τέσσερα αβγά ή τρία φλιτζάνια μαγειρεμένες φακές.