ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Η αλήθεια για τις ραγάδες- πως αντιμετωπίζονται

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες να αποφύγετε τις ραγάδες πριν αυτές εμφανιστούν, η αλήθεια είναι μάλλον πικρή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόληψη της εμφάνισης των ραγάδων είναι πρακτικά αδύνατη γιατί δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε τη γενετικά καθορισμένη ελαστικότητα του δέρματος. Η βοήθεια που παρέχει η καθημερινή ενυδάτωση του δέρματος με ενυδατικές-μαλακτικές κρέμες σπανίως αρκεί σε ένα άτομο με γενετική προδιάθεση να εμφανίσει ραγάδες.

Τι είναι οι ραγάδες

Οι ραγάδες είναι ένα είδος ατροφικής ουλής του δέρματος, με σημαντική καταστροφή της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής δομής στο βάθος του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα.

Η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο για την εμφάνιση τους, γιατί είναι αυτή που καθορίζει την ελαστικότητα του δέρματος. 

Η αύξηση της τάσης που ασκείται στο δέρμα, όπως συμβαίνει στην εγκυμοσύνη, στην γρήγορη ανάπτυξη και αύξηση του ύψους της εφηβείας αλλά και στις μεγάλες αυξήσεις του σωματικού βάρους, είναι μια σημαντική δοκιμασία για το δέρμα. Αν αυτό δεν διαθέτει (κληρονομικά) καλή ελαστικότητα τότε σχίζεται εσωτερικά και «ανοίγει». Αυτό δίνει ένα αίσθημα κενού στην ψηλάφηση κατά μήκος των ραγάδων και μια λεπτή-ατροφική και διαφορετικού χρώματος χροιά στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Αυτή είναι ερυθρή-ροζ αρχικά γιατί περιέχει αίμα, λευκή στη συνέχεια από την ατροφική ουλή που έχει εγκατασταθεί.

Πως αντιμετωπίζονται

Όσο πιο νωρίς αρχίσει η αντιμετώπισή τους (όσο ακόμα βρίσκονται στην ερυθρή-ροζ φάση) τόσο καλύτερα και πιο άμεσα θα είναι τα αποτελέσματα. 

Συνήθως απαιτούνται 4-5 συνεδρίες σε αυτήν την φάση. Στην λευκή φάση των παλιών ραγάδων απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες, τα αποτελέσματα παραμένουν επίσης πολύ ικανοποιητικά. Επίσης πρέπει να γνωρίζει ο καθένας ότι είναι πρακτικά αδύνατο να επιστρέψει το δέρμα στην ποιότητα που είχε στο παρελθόν προ της εμφάνισης των ραγάδων, όμως μπορούμε να το βελτιώσουμε σημαντικά, τόσο στην εμφάνιση όσο και στην υφή.

Πως λειτουργεί η θεραπεία

Όλες οι μέθοδοι αντιμετώπισης των ραγάδων στοχεύουν στην δημιουργία νέου συνδετικού ιστού (κολλαγόνου). Συνήθως διεγείρεται η αιμάτωση της περιοχής των ραγάδων και προκαλείται ήπιος τραυματισμός του δέρματος ώστε να ενεργοποιηθούν οι ινοβλάστες, τα κύτταρα που δέρματος να παράγουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη και να δημιουργήσουν νέο δίκτυο συνδετικού ιστού. Επίσης η διέγερση των ινοβλαστών οδηγεί και στην παραγωγή υαλουρονικού οξέως το οποίο προσφέρει βαθιά ενυδάτωση. 

Ικανοποιητικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την μηχανική διέγερση μέσω της τεχνολογίας Fractional RF (radiofrequency) ή χειρουργικό fractional CO2 laser.

Καταπολέμηση ραγάδων με τη μέθοδο αυτόλογης μεσοθεραπείας 

Η καταπολέμηση ραγάδων με τη μέθοδο Platelet-Rich Plasma (PRP), δηλαδή με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια από τον ίδιο τον ασθενή, αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισής τους η οποία εκμεταλλεύεται τους αυξητικούς παράγοντες που υπάρχουν στα αιμοπετάλια. Οι αυξητικοί παράγοντες είναι πρωτεΐνες με αναπλαστικές και επανορθωτικές ιδιότητες. Οι αυξητικοί παράγοντες εγχύονται κάτω από την επιδερμίδα και ενεργοποιούν τους ινοβλάστες στην παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης που αποκαθιστούν την ελαστικότητα της επιδερμίδας και βελτιώνουν την όψη και την υφή των ραγάδων.

Συνδυασμένο πρωτόκολλο θεραπείας ραγάδων

Η θεραπεία μπορεί να γίνει με συνδυασμό fractional laser και PRP. Τα αποτελέσματα της κάθε μιας μεθόδου ξεχωριστά στην θεραπεία ραγάδων πολλαπλασιάζονται όταν αυτές συνδυάζονται στην ίδια συνεδρία. Επίσης ο χρόνος αποθεραπείας είναι πολύ μικρότερος λόγω της χρήσης PRP που περιέχει αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι επιταχύνουν την επούλωση.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση και τα αποτελέσματα της συνδυασμένης αυτής θεραπείας ραγάδων είναι θεαματικά. Και εδώ βέβαια τα αποτελέσματα είναι αμεσότερα και ακόμα πιο εντυπωσιακά όταν προλάβουμε να αρχίσουμε την θεραπεία στην «ερυθρή» φάση των ραγάδων.