ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες της τριχόπτωσης

Οι αιτίες μπορεί να είναι διάφορες και πολύ απλές στην αντιμετώπιση τους αλλά και ιδιαίτερα δύσκολες.

Είναι αλήθεια ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να χάσουν τα μαλλιά τους από τις γυναίκες. Αλλά η αραίωση των μαλλιών και η συχνή τριχόπτωση είναι επίσης συχνές στις γυναίκες, και όχι λιγότερο απογοητευτικές. Οι λόγοι μπορεί να ποικίλλουν, από το πιο απλό – ανεπάρκεια βιταμινών – μέχρι το πιο περίπλοκο, όπως μια δύσκολη κατάσταση υγείας.

Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης. Όλα εξαρτώνται από την αιτία. Εδώ είναι μερικοί συνηθισμένοι και όχι τόσο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να βλέπετε τα μαλλιά σας να μειώνονται.

Στρες

Οποιαδήποτε σωματική τραυματική χειρουργική επέμβαση, αυτοκινητιστικό ατύχημα ή σοβαρή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια μαλλιών. Τα μαλλιά έχουν προγραμματισμένο κύκλο ζωής: φάση ανάπτυξης, φάση ανάπαυσης και φάση αποβολής. Όταν αντιμετωπίζετε πολύ στρες, μπορεί να σοκάρει τον κύκλο των μαλλιών, ωθώντας περισσότερα μαλλιά στη φάση της αποβολής. Η τριχόπτωση συχνά γίνεται αντιληπτή τρεις έως έξι μήνες μετά την περίοδο του στρες.
Αντιμετώπιση: Τα καλά νέα είναι ότι τα μαλλιά θα αρχίσουν να αυξάνονται καθώς το σώμα ανακάμπτει.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι ένα παράδειγμα του τύπου σωματικής πίεσης που μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών (αυτό και οι ορμόνες). Η απώλεια τρίχας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη παρατηρείται πιο συχνά μετά τον τοκετό και όχι στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αντιμετώπιση:
Είναι κάτι φυσιολογικό και τα μαλλιά θα επανέλθουν. Εάν παρατηρήσετε ότι αυτό δεν συμβαίνει απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό.

Υπερβολική βιταμίνη Α

Η υπέρβαση των συμπληρωμάτων ή των φαρμάκων που περιέχουν βιταμίνη Α μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, σύμφωνα με έρευνες. Η συνιστάμενη ποσότητα είναι 5.000 Διεθνείς Μονάδες (IU) ανά ημέρα για ενήλικες. Τα συμπληρώματα μπορεί να περιέχουν 2.500 έως 10.000 IU.
Αντιμετώπιση: Αυτή είναι μια αναστρέψιμη αιτία της τριχόπτωσης και όταν η υπερβολική βιταμίνη Α σταματήσει, τα μαλλιά θα αναπτυχθούν κανονικά.

Έλλειψη πρωτεϊνών

Αν δεν έχετε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή σας, το σώμα μπορεί να κατανέμει τις πρωτεΐνες ανάλογα με τη σπουδαιότητα τους κλείνοντας την τριχοφυΐα. Αυτό μπορεί να συμβεί περίπου δύο έως τρεις μήνες μετά από μια μείωση της πρόσληψης πρωτεΐνης.
Αντιμετώπιση: Υπάρχουν πολλές τροφές γεμάτες με πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, του κρέατος και των αυγών. Εάν δεν τρώτε κρέας ή ζωικά προϊόντα, υπάρχουν ανάλογες λύσεις.