ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Η κατανάλωση κρέατος συνδέεται με τον πρόωρο θάνατο, αποκαλύπτει νέα μελέτη

Πολλοί έχουν αφοσιωθεί τελευταία στη χορτοφαγία και έχουν εξαφανίσει τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους. Φαίνεται ότι η τάση αυτή έχει βάση, καθώς μια νέα μελέτη βρήκε συσχετισμό ανάμεσα στο πόσο κρέας καταναλώνει το άτομο και τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο Αμερικανικό Περιοδικό της Κλινικής Διατροφής, οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας ή απλά είχαν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη από φυτική πρωτεΐνη στη διατροφή τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από μια χρόνια ασθένεια.

Η νέα έρευνα εξέτασε στοιχεία από τη “Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study”, μια συνεχιζόμενη μελέτη που εντοπίζει τους παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των μεσήλικων ανδρών από την ανατολική Φινλανδία – πληθυσμό που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων στην Ευρώπη. Στη μελέτη συμμετέχουν 2.641 Φινλανδοί, που ήταν μεταξύ 42 και 60 ετών, όταν ξεκίνησε η μελέτη μεταξύ 1984 και 1989.

Οι ερευνητές επικοινώνησαν με τους άνδρες μετά από 20 χρόνια – 1.225 από αυτούς είχαν πεθάνει. Όσοι έτρωγαν καθημερινά – ή έπαιρναν την πλειονότητα της πρωτεΐνης από το κρέας – είχαν 23% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με το Science Daily. Ωστόσο, δεν συνδέονται όλες οι ζωικές πρωτεΐνες με τον κίνδυνο θνησιμότητας: όσοι λάμβαναν πρωτεΐνη μέσω των αυγών, των ψαριών ή των γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν εκτός κινδύνου.

Φυσικά, οι άνδρες που είχαν καταναλώσει περισσότερη φυτική πρωτεΐνη κατά μέσο όρο είχαν ζήσει παραπάνω από όσους κατανάλωναν κρέας.

Αν και αυτή η μελέτη αποκαλύπτει απλώς ένα συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης κρέατος και πρόωρου θανάτου, είναι σαφές ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών και η μείωση του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος έχει θετικό αντίκτυπο στην καρδιά σας και στη σιλουέτα σας.