ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Οι μέθοδοι για λεύκανση του δέρματος

Πανάδες (χλόασμα, μέλασμα) είναι καφέ κηλίδες του δέρματος, που κατά βάση εντοπίζονται στο πρόσωπο, στα χέρια και στην περιοχή του ντεκολτέ.

Οι πανάδες δημιουργούνται από την υπερπαραγωγή και εναπόθεση μελανίνης στην επιδερμίδα.

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες δημιουργίας τους είναι η UV ακτινοβολία γι’ αυτό και είναι σύνηθες σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια. Αρκετές φορές οι πανάδες οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές με συχνότερα αίτια τις πολυκυστικές ωοθήκες (ΣΠΩ Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών) και τις ορμονικές αλλαγές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Τα τρία χρώματα του δέρματος

Το χρώμα του δέρματος οφείλεται στην παρουσία 3 χρωστικών: της αιμοσφαιρίνης, της μελανίνης και της καροτίνης. Η αιμοσφαιρίνη δίνει ένα έντονα κόκκινο χρώμα αν πρόκειται για αρτηριακό αίμα ή ένα κυανέρυθρο αν είναι φλεβικό αίμα. Η μελανίνη παράγεται στα μελανοσώματα των μελανοκυττάρων της επιδερμίδας και διατίθεται στα κερατινοκύτταρα τα οποία προστατεύει από την βλαπτική επίδραση των υπεριωδών ακτίνων. Το μαύρο χρώμα των νέγρων οφείλεται σε αυξημένη δραστηριότητα των μελανοκυττάρων και μόνο.

Η καροτίνη, ο πρόδρομος της βιταμίνης Α, είναι κίτρινη χρωστική και βρίσκεται στην επιδερμίδα και στο υποδόριο λίπος.

Οπότε η ακριβής απόχρωση της επιδερμίδας μας είναι αποτέλεσμα της αναλογίας αυτών των 3 χρωστικών και της επίδρασης διαφόρων παραγόντων ενδογενώς ή εξωγενώς πάνω σε αυτές.

Οι διαταραχές της μελάγχρωσης του δέρματος είναι σχετικά συχνές καταστάσεις. Μερικές από αυτές είναι κληρονομικές και άλλες επίκτητες. Μερικές παρουσιάζουν αύξηση και άλλες μείωση της μελανίνης. Για παράδειγμα όταν έχουμε μείωση της μελανίνης εμφανίζεται λεύκη και όταν έχουμε αυξημένη μελανίνη μπορεί να εμφανιστεί μέλασμα, εφηλίδες, μογγολικές κηλίδες κτλ.

Όταν ο υπεύθυνος είναι ο ήλιος

Μελαχρωματικές βλάβες λόγω αυξημένης μελανίνης (πανάδες) μπορεί να προκληθούν από φλεγμονές, τον ήλιο, την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση, διαταραχές στη λειτουργία των ωοθηκών, νόσου των επινεφριδίων, μεταστατικό μελάνωμα αλλά και από φάρμακα όπως π.χ. φωτοτοξικές ουσίες, ρετινόλες, αντισυλληπτικά, κορτιζόνες, χρώματα (βαφές), αρώματα, κακής ποιότητας καλλυντικά κτλ. Οι μελαχρωματικές πλάκες εμφανίζονται σαφώς αφοριζόμενες από το γύρω υγιές δέρμα και μπορεί να εμφανίζονται ακόμη και συμμετρικά στο μέτωπο, τις παρειές και στο άνω χείλος.

Οι μελαχρωματικές βλάβες που οφείλονται σε εγκυμοσύνη είναι οι μόνες που συνήθως βελτιώνονται μετά τον τοκετό έως ένα βαθμό αλλά για την πλήρη εξαφάνισή τους, καθώς και για όλες τις άλλες αιτίες εμφάνισής τους χρειάζονται θεραπείες αισθητικής ή ιατρικής αποκατάστασης.

Οι λευκαντικές ουσίες

Θεραπευτικά χρησιμοποιούνται λευκαντικές ουσίες όπως π.χ. κοτζικό οξύ, παντοθενικό οξύ, ασκορβικό οξύ, ρετινόλες, γλουταθειόνη, μόνες ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες και φάρμακα π.χ. αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακών προϊόντων για αποφυγή νέων αλλά και προστασία των ήδη υπαρχόντων βλαβών από επιπλέον μελάγχρωση λόγω της έκθεσης στον ήλιο, καθώς επίσης και προϊόντων που κάνουν μελανορύθμιση.  

Βιολογικά peelings

Με τα peelings αυτά διεγείρουμε τη γρήγορη αντικατάσταση των επιφανειακών στοιβάδων της επιδερμίδας μέσω της αποφολίδωσης που προκαλείται οπότε οι μελαχρωματικές βλάβες (πανάδες) που βρίσκονται σε αυτές σταδιακά αποχρωματίζονται και συνήθως έχουμε πλήρη εξαφάνισή τους. Το αν θα εξαφανιστεί ή όχι μία πανάδα εξαρτάται από το βάθος στο οποίο βρίσκεται (αν είναι κάτω από τη μητρική στοιβάδα οι πιθανότητες εξαφάνισης είναι λίγες) καθώς και από την αιτία που την προκάλεσε. Μετά από κάποιες συνεδρίες το κατεστραμμένο επιφανειακά δέρμα με τις ατέλειές του, πανάδες, σημάδια, ουλές, λεπτές ρυτίδες κτλ. έχει αντικατασταθεί από νέο υγιές και ομοιόχρωμο δέρμα.

Fractional τεχνικές

Στη θεραπεία αυτή μέσω εκατοντάδων νυγμών/cm2 που προκαλούνται στο δέρμα από ειδικό ρόλερ διεισδύουν ανώδυνα σε αυτό οι λευκαντικές και μελανορυθμιστικές ουσίες που έχουμε επιλέξει. Στο τέλος της κάθε συνεδρίας ο ασθενής φεύγει χωρίς ίχνος ερεθισμού, ενώ σταδιακά από τις επόμενες κιόλας ημέρες είναι ορατή η λεύκανση του προσώπου.

Βιταμίνη C

Στόχος των θεραπειών λεύκανσης είναι η διείσδυση ενεργών βιταμινών μέσα στο δέρμα και κυρίως βιταμίνης C, που είναι απαραίτητη για το σχηματισμό υγιούς κολλαγόνου και για την ομαλοποίηση των μελανοκυττάρων, τα οποία ευθύνονται για τον χρωματισμό της επιδερμίδας. Μια ενισχυμένη θεραπεία με αντιοξειδωτικά προϊόντα, συμβάλλει στην αποκατάσταση του φωτογηρασμένου δέρματος, ενώ συμβάλλει και στον αποχρωματισμό των πανάδων. Ταυτόχρονα, επαναφέρει την ελαστικότητα, τη φωτεινότητα και τον τόνο του δέρματος, λειαίνοντας τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Η όψη των υπερμελαγχρώσεων μπορεί να βελτιωθεί από την αισθητικό με την βοήθεια της θεραπείας με βιταμίνη C. Στη θεραπεία αυτή παρέχεται στο δέρμα το μέγιστο ποσοστό βιταμίνης C με αποτέλεσμα την αποκατάσταση καθώς και την πρόληψη της βλαπτικής επίδρασης των ελευθέρων ριζών. Επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των υπερμελαγχρώσεων καθώς και ενυδάτωση του δέρματος αλλά και βελτίωση της υφής και της ελαστικότητας του. Κατά συνέπεια, το δέρμα αποκτά μια πιο φωτεινή και νεανική λάμψη. Απευθύνεται σε δέρματα με πανάδες και μελαγχρώσεις και σε δέρματα με σημάδια γήρανσης που οφείλονται στην επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων. Με τη θεραπείας με βιταμίνη C μπορούμε να επιτύχουμε:

*Αποχρωματισμός μελαγχρώσεων και πανάδων

*Απομάκρυνση νεκρών κυττάρων και πρόληψη της καταστροφής νέων

*Αντιοξειδωτική προστασία

*Ενυδάτωση και επαναφορά της ελαστικότητας του δέρματος

*Λείανση των λεπτών ρυτίδων.