ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε έλλειψη πρωτεΐνης

Το σώμα μας χρειάζεται πρωτεΐνη για να κάνει σχεδόν οτιδήποτε. Είναι το βασικό συστατικό κάθε κυττάρου, είτε μιλάμε για το δέρμα, είτε για τα οστά, τα μαλλιά ή τους χόνδρους.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να την προμηθεύουμε στον οργανισμό μας μέσω της διατροφής κάθε μέρα, ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία επιδιόρθωσης των κυττάρων και παραγωγής νέων. Όταν κάποιος δεν παίρνει αρκετή πρωτεΐνη για αρκετό καιρό, οι επιπτώσεις θα γίνουν ορατές σε κάθε επίπεδο.

Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, η έλλειψη πρωτεΐνης είναι κάτι που δεν συναντάται συχνά στις χώρες του δυτικού κόσμου -όπου γίνεται υπερκατανάλωση κρέατος και άλλων πρωτεϊνούχων τροφών- στην περίπτωση όμως που ακολουθείτε αυστηρή δίαιτα είναι πιθανό να μην παίρνετε όση χρειάζεσαι.

Η ποσότητα που χρειάζεται το σώμα του καθενός εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το σωματικό βάρος, το ύψος και το πόσο δραστήριος είναι. Ο γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να τρώμε 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε κιλό του βάρους μας -κάτι που θεωρείται απολύτως εφικτό και αναμενόμενο για όποιον ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή.

Αντιθέτως, όμως, άτομα με χρόνιες παθήσεις ή όσα ακολουθούν στερητικές δίαιτες είναι πιθανό να λαμβάνουν λιγότερη. Επίσης, όσοι ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, πρέπει να είναι σίγουροι ότι το διαιτολόγιό τους περιλαμβάνει πολλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης για να μην έχουν έλλειψη. Διαφορετικά, αναμένεται να παρουσιαστούν διάφορα συμπτώματα που μαρτυρούν την έλλειψη πρωτεΐνης. 

Νιώθετε την ανάγκη να φάτε κάτι πρωτεϊνούχο

Πολλές φορές το σώμα σας ειδοποιεί για τις ελλείψεις που έχει, οδηγώντας σας στο… ψυγείο. Εάν ξαφνικά διαπιστώνετε ότι έχετε τρελή λαχτάρα για να φατε σκέτο κοτόπουλο ή να φτιάξετε σούπα φακές μέσα στο καλοκαίρι, μην αγνοήσετε τα σημάδια και ικανοποιήστε την όρεξή σας.

Θέλετε να τρώτε γλυκά

Η πρωτεΐνη (όπως και το λίπος) μεταβολίζονται με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τους υδατάνθρακες, γι’ αυτό εάν τρωτε κυρίως υδατάνθρακες και λιγότερο από τα άλλα δύο, χωνεύετε γρήγορα και αυξάνονται απότομα το επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό ακολουθείται από εξίσου απότομη πτώση των επιπέδων του σακχάρου, κάτι που προκαλεί την επιθυμία για κάτι γλυκό. Αντίθετα, τρώγοντας αρκετή πρωτεΐνη, μαζί με τους υδατάνθρακες, η διαδικασία της πέψης γίνεται πιο αργά και το σάκχαρο παραμένει σταθερό.

Τα μαλλιά σας έχουν γίνει λεπτά και εύθραυστα

Tα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από κερατίνη, η οποία είναι μια μορφή πρωτεΐνης. Εάν δεν παίρνετε αρκετή για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να διαπιστώσετε ότι αρχίζουν να αδυνατίζουν ή ακόμα και να πέφτουν. Ο λόγος είναι ότι ο οργανισμός προσπαθεί να αξιοποιήσει τη μικρή ποσότητα πρωτεΐνης που διαθέτει για πιο σημαντικά πράγματα, στερώντας τη από όσα δεν έχουν και μεγάλη σημασία στην επιβίωση, όπως τα μαλλιά.

Τα νύχια σας σπάνε και το δέρμα σας είναι σε κακή κατάσταση

Η πρωτεΐνη είναι δομικό υλικό και των νυχιών αλλά και του δέρματος. Χωρίς αυτήν, τα νύχια αδυνατίζουν και στο δέρμα εμφανίζονται προβλήματα όπως ξηρότητα, εξανθήματα κ.λπ.

Αρρωσταίνετε συχνά

Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται πρωτεΐνη για να παραμείνει ισχυρό και να λειτουργεί σωστά. Όταν υπάρχει έλλειψη είναι πιο πιθανό να “ηττηθεί” από τους ιούς και τα μικρόβια.

Νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι

Εάν δεν φατε πρωτεΐνη μια μέρα ή ακόμα και δύο, δεν πρόκειται να νιώσετε εξάντληση -εφόσον έχετε πάρει αρκετές θερμίδες από άλλες τροφές. Όταν όμως αυτό γίνεται συστηματικά, είναι πιθανό ο οργανισμός να αρχίσει να στερεί την πρωτεΐνη από τους μυς για να την παρέχει στα ζωτικά όργανα, κάτι που θα σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια.