ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Οι μη επεμβατικές μέθοδοι για να εξαφανίσετε τις ουλές

Με τον όρο ουλή εννοούμε την περιοχή με ινώδη ιστό που αντικαθιστά το φυσιολογικό δέρμα ή άλλους ιστούς μετά από τραύμα, έγκαυμα ή νόσο.

Η κοκκινίλα που εμφανίζεται μετά από ένα τραύμα δεν είναι η τελική ουλή αλλά είναι προσωρινή. Ο χρόνος που απαιτείται να ξεκοκκινίσει μια ουλή ποικίλει από μερικές ημέρες μέχρι μήνες ή και έτη.

Υπερτροφικές ουλές-Χηλοειδή

Οι υπερτροφικές ουλές δημιουργούνται από την υπερπαραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα η ουλή να εξέχει από το γειτονικό υγιές δέρμα. Η υπερτροφική ουλή παίρνει την μορφή ενός κόκκινου μορφώματος πάνω στο δέρμα. Τα χηλοειδή είναι υπερτροφικές ουλές σε ακραία μορφή γιατί εξελίσσονται σε άμορφες μάζες που μοιάζουν με καλοήθη νεοπλάσματα με ακαθόριστο σχήμα και μέγεθος.

Τα χηλοειδή διαφέρουν από τις υπερτροφικές ουλές γιατί ξεπερνάνε τα όρια του τραύματος. Τα χηλοειδή εμφανίζονται σε μαύρου χρώματος δέρματος πληθυσμούς. Είναι μη καρκινογόνα και προκαλούν κνησμό ή πόνο σε κάποια άτομα. Εμφανίζονται συνήθως στους ώμους και το στέρνο.

Ουλές μετά από ακμή, ανεμοβλογιά, τραύμα, χειρουργική

Εμφανίζονται είτε σαν υποχώρηση του δέρματος όταν οι ιστοί κάτω από το δέρμα χάσουν το στήριγμα τους είτε σαν κανονικές άσχημες ουλές ή σαν υπερτροφικές.

Ραγάδες

Αυτές οι ουλές εμφανίζονται μετά από γρήγορη διάταση του δέρματος μετά από εγκυμοσύνη, απώλεια βάρους, η γρήγορη αύξηση του ύψους των εφήβων ή όταν το δέρμα υφίσταται τάση όπως συμβαίνει κοντά στις αρθρώσεις κατά την επούλωση ενός τραύματος.

Αντιμετώπιση

Πιεστική μέθοδος: Η πίεση έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των μετεγκαυματικών και υπερτροφικών ουλών. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τα φύλλα ελαστικής σιλικόνης καθώς και ειδικούς πιεστικούς επιδέσμους.

Η πιεστική μέθοδος δουλεύει πολύ καλά στα χηλοειδή όπως και η κρυοθεραπεία.

Στεροειδή: Η χρήση της κορτιζόνης σε ενέσιμη μορφή μέσα στην ουλή μετά από μερικές συνεδρίες έχει δείξει ότι βελτιώνει την υφή της, την κάνει δηλαδή, πιο μαλακή αλλά και την επιπεδώνει παράλληλα.

Χρησιμοποιείται για τις υπερτροφικές ουλές αλλά και τα χηλοειδή. Το μόνο που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι κάνει ατροφία του δέρματος και άρα λέπτυνση και κατά συνέπεια θέλει προσοχή όταν χρησιμοποιείται. Η θεραπεία επαναλαμβάνεται κάθε 4-6 εβδομάδες. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα στεροειδή σε αλοιφή είναι μη αποτελεσματικά.

Ενέσεις υαλουρονικού οξέος: Χρησιμοποιούνται για να γεμίσουν μια βυθισμένη ουλή όπως αυτές μετά από ακμή. Θα πρέπει να επαναλαμβάνονται για να διατηρήσουν το αποτέλεσμα.

Laser: Τα laser έχουν χρησιμοποιηθεί για βελτίωση των ουλών μετά από ακμή και τα αγγειακά λέιζερ έχουν χρησιμοποιηθεί για τις φρέσκες κόκκινες ουλές 6-10 εβδομάδες μετά από το χειρουργείο.

Το Laser Co2 (fractional) χρησιμοποιείται για τις ουλές μετά από ακμή. Ο μηχανισμός είναι η αφαίρεση των επιφανειακών στρωμάτων του δέρματος ενώ το Erbium Laser βοηθάει στην επιπέδωση των ουλών.

Χημικά πήλινγκ: Τα χημικά πήλινγκ κάνουν αποφολίδωση του δέρματος του προσώπου και είναι χρήσιμα για ουλές μετά από ακμή. Χρειάζεται προσοχή στα σκούρα δέρματα και στα άτομα που είναι επιρρεπή σε χηλοειδή.

Άλλες μη χειρουργικές λύσεις: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάντα με τη σύμφωνη γνώμη δερματολόγου, ειδικές κρέμες που η δράση τους στηρίζεται στο μασάζ της ουλής και φαίνεται να δρουν όπως η πιεστική μέθοδος.