ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Ποιος είναι ο χρόνος ζωής για κάθε κατηγορία καλλυντικών

Σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο χρόνος ζωής ενός καλλυντικού είναι κατά μέσο όρο 30 μήνες από την ημερομηνία παρασκευής του.

Στην περίπτωση αυτή, δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης πάνω στο προϊόν. Η σχετική ένδειξη πρέπει να αναγράφεται πάνω στη συσκευασία μόνο όταν οι προδιαγραφές του προϊόντος υπαγορεύουν μικρότερη διάρκεια ζωής από το χρονικό διάστημα αυτό.

Ωστόσο, από τη στιγμή που ένα καλλυντικό φτάσει στα χέρια του καταναλωτή, δεν ισχύει πια αυτός ο κανόνας. Κρέμες, προϊόντα μακιγιάζ και αρώματα χάνουν γρηγορότερα τις ιδιότητές τους όταν ανοιχτούν, ενώ συχνά γίνονται εστίες μικροβίων.

Κρέμες

Από 6 έως 9 μήνες

Αν έχετε τη συνήθεια να αγοράζετε καινούρια κρέμα πριν τελειώσει η παλιά, είναι φυσικό αυτές να συσσωρεύονται και να μένουν εκεί για αρκετό καιρό. Μια κρέμα, όμως, από τη στιγμή που θα ανοιχτεί έχει διάρκεια ζωής μερικούς μήνες και αυτό εξαρτάται από τη σύνθεσή της. Μια απλή ενυδατική κρατάει περίπου 9 μήνες, ενώ ένα πιο σύνθετο προϊόν που περιέχει για παράδειγμα βιταμίνες, μόνο 4-6.

Γαλακτώματα καθαρισμού

Έως 6 μήνες

Περιέχουν νερό σε ποσοστό 90% και γι΄ αυτό μπορεί να γίνουν εύκολα εστίες μικροβίων.

Λοσιόν

Έως 6 μήνες

Και σ΄ αυτή την περίπτωση, το νερό αποτελεί τη βάση της σύνθεσή τους. Το καλοκαίρι, καλό είναι να διατηρείτε τα προϊόντα αυτά στο ψυγείο.

Αντηλιακά

Έως 6 μήνες

Τα παίρνουμε μαζί μας στην παραλία, τα ακουμπάμε στην άμμο και τα αφήνουμε για αρκετές ώρες στον ήλιο. Η αποτελεσματικότητα των φίλτρων μετά από μερικούς μήνες είναι δυνατόν να εξασθενίσει. Καλύτερα να πετάξετε όλα τα περσινά.

Προϊόντα αυτομαυρίσματος

Έως 3 μήνες

Πρόκειται για ευαίσθητα καλλυντικά τα οποία οξειδώνονται εύκολα όταν έρθουν σε επαφή με τον αέρα.

Make up και fond de teint

Από 6 έως 12 μήνες

Τα προϊόντα σε υγρή μορφή είναι πιο ευαίσθητα γιατί περιέχουν περισσότερο νερό. Επιπλέον, περιέχουν λιπαρές ουσίες που εύκολα αλλοιώνονται. Καθαρίστε συχνά το σφουγγαράκι που χρησιμοποιείτε για να τα απλώσετε.

Πούδρες και ρουζ

Εως 2 χρόνια

Με την προϋπόθεση ότι φυλάσσονται σε μέρη ξηρά και δροσερά, μπορείτε άφοβα να τα χρησιμοποιείτε για πολύ καιρό.

Κραγιόν

Από 6 μήνες έως 1 χρόνο

Τα λιπ γκλος είναι πιο ανθεκτικά από τα κραγιόν και διαρκούν περισσότερο. Ωστόσο, τα προϊόντα της κατηγορίας αυτής έχουν γενικά μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν αλλοιώνονται εύκολα. Πετάξτε, όμως, αμέσως όλα τα κραγιόν που έχουν χάσει το καπάκι τους, καθώς και αυτά που έχουν ξεραθεί.

Μάσκαρα

3 μήνες

Θεωρητικά, το προϊόν αυτό λόγω των συντηρητικών που περιέχει και της σκούρας συσκευασίας του θα μπορούσε να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Το πρόβλημα είναι ότι το βουρτσάκι του το οποίο έρχεται σε επαφή με τον αέρα «μαζεύει» σκόνη και βακτηρίδια μεταφέροντάς τα στο εσωτερικό του σωληναρίου. Καλύτερα, λοιπόν, να μην το κρατάτε περισσότερο από δύο έως τρεις μήνες προς αποφυγή κάποιας μόλυνσης των ματιών. Αν το προϊόν στεγνώσει πριν από αυτό το διάστημα, πετάξτε το αμέσως και μην προσπαθήσετε να προσθέσετε νερό για να διαρκέσει περισσότερο.

Αρώματα

Εως 2 χρόνια

Χάρη στο οινόπνευμα που περιέχουν, είναι πολύ ανθεκτικά. Προϋπόθεση όμως είναι να φυλάσσονται σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον. Το φως σε συνδυασμό με τη ζέστη είναι ο χειρότερος εχθρός τους.

Σπρέι

Πολλά χρόνια

Αποσμητικά, λακ για τα μαλλιά και άλλα προϊόντα σε μορφή σπρέι δεν έχουν ημερομηνία λήξης αφού τα προωθητικά αέρια που περιέχουν είναι από μόνα τους βακτηριοκτόνα.

Κάντε τα να διαρκέσουν περισσότερο

Γενικά, όλα τα καλλυντικά περιέχουν συντηρητικά που προφυλάσσουν τα δραστικά συστατικά τους, αλλά αυτό δεν αρκεί για να αποφύγουν την αλλοίωση. Σημαντικός είναι και ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε.

Όσον αφορά την αποθήκευση, πρέπει απαραιτήτως να φυλάσσονται σε σκιερό και δροσερό μέρος, μακριά από το φως του ήλιου το οποίο είναι δυνατόν να προκαλέσει χημικές αντιδράσεις.

Να κλείνετε καλά το καπάκι μετά τη χρήση. Η επαφή του προϊόντος με τον αέρα μπορεί να προκαλέσει οξείδωση. Ακόμη το απλό βούτηγμα του δακτύλου μέσα στη σύνθεση, προκαλεί αναπόφευκτα την ανάπτυξη βακτηριδίων. Ευτυχώς οι εταιρείες καλλυντικών χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά συσκευασίες που προστατεύουν τα προϊόντα από τους εξωτερικούς παράγοντες (σωληνάρια, ντισπένσερ κλπ.) κι έτσι αυτά διαρκούν περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να πετάξετε αμέσως ένα προϊόν που έχει αλλοιωθεί η μυρωδιά ή το χρώμα του, δείγμα οξείδωσης και επομένως υποβάθμισης των συστατικών του.

Δείγματα

Χρησιμοποιήστε τα χωρίς καθυστέρηση

Τα φυλάτε για να τα χρησιμοποιήσετε σε κάποιο ταξίδι ή σε μια σύντομη καλοκαιρινή απόδραση. Η αλήθεια είναι ότι λόγω του μεγέθους τους είναι πολύ πρακτικά. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα προϊόντα που έχουν κανονικό μεγέθος, η διάρκεια ζωής τους είναι μόνο ένας χρόνος. Μην τα αφήνετε λοιπόν, πολύ καιρό στο ντουλάπι.