ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Νεότεροι με μια επέμβαση στη μύτη

Η μύτη είναι από τα χαρακτηριστικά του προσώπου που διαφοροποιούνται με την πάροδο του χρόνου.

ρευνητές από το Functional Anatomy Research Center στο Μιλάνο έχουν διαπιστώσει ότι από τη νεότητα μέχρι τη γήρανση, η ανάπτυξη των μαλακών ιστών της μύτης είναι μεγαλύτερη και συμβαίνει νωρίτερα στα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία παρά σε αγόρια της ίδιας ηλικίας, αν και τελικά τα αγόρια έχουν μεγαλύτερες μύτες από τα κορίτσια. 

Μέχρι τη στιγμή που ο ενήλικας φτάσει στην ηλικία των 30 ετών, η ανάπτυξη της μύτης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, μεταξύ 50 και 60 ετών, ο ρινικός όγκος στους άνδρες αυξάνεται κατά κανόνα κατά 29%, και στις γυναίκες κατά 18%. 

Η μύτη πέφτει με την ηλικία 

Από τα πιο χαρακτηριστικά της αλλαγής που συντελείται είναι η μείωση της απόστασης που δημιουργείται από την άκρη της μύτης (ακρορίνιο) έως το σημείο πάνω από το άνω χείλος, πράγμα που σημαίνει ότι η μύτη τείνει να “πέφτει” με την ηλικία, προκαλώντας ακόμα και λειτουργικά προβλήματα. 

Με την πάροδο του χρόνου, οι χόνδροι και οι ιστοί που βοηθούν στη στήριξη της μύτης, αρχίζουν να αποδυναμώνονται και γίνονται αιτία αύξησης του μεγέθους της ρινικής άκρης και πτώσης της. Σε ορισμένες περιπτώσεις στρογγυλεύει, ή/και εμφανίζεται καμπούρα στη ράχη της. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν σε όλους στον ίδιο βαθμό. Για παράδειγμα, ένα άτομο με σκληρό και άκαμπτο χόνδρο ενδεχομένως να μην παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση της μύτης του, ενώ σε ένα άλλο με μαλακότερο ή συνηθέστερα κοντύτερο χόνδρο οι αλλαγές μπορεί να είναι πολύ αισθητές. Μάλιστα, η πτώση του άκρου της μύτης στην περιοχή του άνω χείλους είναι πιο έντονη στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, επειδή η απώλεια οιστρογόνων προκαλεί εξασθένηση του χόνδρου και ως εκ τούτου, ελαττώνεται η στήριξη της ρινικής άκρης.

Ακόμα και στους ανθρώπους που ο χρόνος είναι σχετικά επιεικής, αυτές οι αλλαγές στη μύτη μπορεί να δημιουργήσουν ένα προφίλ γηραιότερο και πιο ώριμο από ό,τι είναι πραγματικά, επηρεάζοντας αφενός το πρόσωπο ως σύνολο και αφετέρου την ψυχολογία του μεγαλύτερου σε ηλικία ανθρώπου.

Ρινοπλαστική για νεανική εμφάνιση

Η ρινοπλαστική είναι το μόνο μέσο για την επαναφορά της μύτης στο σχήμα και στο μέγεθος που είχε στα νεανικά χρόνια. Δηλαδή, αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στον ευθυγραμμισμό της μύτης, η οποία συχνά μοιάζει στραβή, και να χαρίσει υποστήριξη στην άκρη της. Ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις του ασθενή, η ρινοπλαστική για τη γήρανση της μύτης μπορεί να περιλαμβάνει ανύψωση ή την επανατοποθέτηση του κατώτερου τμήματος του πλευρικού χόνδρου, χρησιμοποιώντας μοσχεύματα ώστε να ανασηκωθεί η μύτη, ή/και η χρήση χόνδρινου μοσχεύματος για τη υποστήριξη και ανύψωση της ρινικής άκρης. Αυτά βοηθούν στην αποφυγή της εκ νέου πτώσης καθώς η μύτη συνεχίζει να μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου.

Σύμμαχος στο εγχείρημα είναι η τεχνολογία, η οποία έχει δώσει τη δυνατότητα στους χειρουργούς να πλησιάσουν σημαντικά το σχήμα και το μέγεθος που είχε η μύτη κατά τα νεανικά χρόνια. Η χρήση ιατρικών υπερήχων στη χειρουργική βοηθούν στην σμίλευση των οστών και των χόνδρων με σκοπό μια μύτη λεπτότερη και νεανικότερη.

Διαβάστε:

Αισθητική και Λειτουργική Ρινοπλαστική: Αποκτήστε μια όμορφη μύτη με άριστη αναπνοή! (pics)