ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Πώς επηρέαζει το αλκοόλ το δέρμα σας

Ίσως έχετε διαπιστώσει ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ αφήνει το δέρμα σας πρησμένο και κουρασμένο. Αυτό εξηγείται επιστημονικά και υπάρχουν τρόποι να λάβετε τα μέτρα σας.

H δερματολόγος Debbie Thomas προειδοποιεί ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ κάνει κακό στο δέρμα.

Λέει: «Αν πίνετε τακτικά, τότε τελικά θα επηρεαστεί η παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος, καθώς δεν θα υπάρχει αρκετό οξυγόνο και οι ικανότητες αναγέννησής του θα είναι μειωμένες».

Το πρόβλημα της αφυδάτωσης

Οι παρατεταμένες περίοδοι αφυδάτωσης στο δέρμα φέρνουν την αύξηση της εμφάνισης λεπτών γραμμών, μαύρους κύκλους και αποδυνάμωση της φυσικής ασπίδας του δέρματος (η οποία διατηρεί στο εσωτερικό ενεργά τα “καλά”, όπως την υγρασία, και κρατά μακριά τα “κακά”, όπως τη ρύπανση).

Όταν αυτή η λειτουργία αποδυναμώνεται το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο και είναι πιο πιθανό να αποκτήσει σημάδια φθοράς και κοκκινίλες. Σημαίνει επίσης ότι όταν ενυδατωθεί, δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει αυτή την υγρασία αποτελεσματικά – έτσι το νερό εξατμίζεται πριν τα κύτταρα του δέρματος το αξιοποιήσουν.

Αν πίνετε περιστασιακά, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, αλλά μην νομίζετε ότι δεν θα αφυδατωθείτε. Η αφυδάτωση αυτή μεταφράζεται τελικά σε φούσκωμα και / ή πρήξιμο καθώς το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει όσο περισσότερα υγρά γίνεται.

Αν το δέρμα υφίσταται συχνά αυτό το φούσκωμα, μπορεί να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα του κυκλοφορικού και του λεμφικού σας συστήματος. Όσο πιο συχνά συμβαίνει, τόσο περισσότερο ταλαιπωρείται το σώμα σας για να διορθώσει το πρόβλημα, μέχρι που τελικά αυτό το πρήξιμο δεν φεύγει.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Όταν ξέρετε ότι πρόκειται να πιείτε αλκοόλ, φροντίστε όλη τη μέρα να πίνετε άφθονο νερό (ή τσάι από βότανα). Ένα από τα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ είναι η επιθυμία για λιιπαρές τροφές, οι οποίες με τη σειρά τους είναι καταστροφικές για το δέρμα, γι ‘αυτό προσπαθήστε να φάτε ένα υγιεινό γεύμα προτού πιείτε.

Επιλέξτε ποτά που είναι χαμηλότερα σε ζάχαρη όπως βότκα και σόδα ή ένα πολύ ξηρό κρασί.

Αλκοολούχα ποτά με ζάχαρη

Η υψηλή περιεκτικότητα των ποτών σε ζάχαρη είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας. Η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή στο σώμα και το δέρμα και αυτή η φλεγμονή προκαλεί ρωγμές στο κολλαγόνο σας (γνωστό και ως γλυκοζυλίωση) και εμποδίζει την κυτταρική ανανέωση, καθώς όταν το δέρμα είναι φλεγμονώδες, εργάζεται πιο σκληρά για να πολεμήσει τη φλεγμονή παρά για την αναγέννηση των κυττάρων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη δημιουργία ρυτίδων. Είναι επίσης πιθανό να δείτε ερεθισμό. Το δέρμα γίνεται κόκκινο και αποκτά κηλίδες, ενώ οι προϋπάρχουσες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η ροδόχρους ακμή, εντείνονται.

Αν η φλεγμονή είναι συχνό φαινόμενο, σπασμένες φλέβες μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται.

Θεραπείες για το δέρμα: η ριζική λύση

Υπάρχουν πολλές προηγμένες θεραπείες περιποίησης της επιδερμίδας που είναι πολύ αποτελεσματικές χωρίς να είναι επεμβατικές. Οι σύγχρονες θεραπείες με λέιζερ στοχεύουν ακριβώς σε τέτοια προβλήματα, τα οποία μπορεί να έχουν προκληθεί είτε από ανθυγιεινό τρόπο ζωής είτε από μεγάλη ψυχολογική πίεση.