ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Πώς να αντιμετωπίσετε την υπερβολική εφίδρωση

Η υπεριδρωσία είναι μια πάθηση που επηρεάζει πολύ την καθημερινότητα του ατόμου. Υπάρχουν τρόποι να τη ρυθμίσετε ή ακόμα και να την εξαφανίσετε.

Αλλάξτε τη διατροφή σας

Εάν τρώτε πολλά πικάντικα φαγητά και μπαχαρικά, σταματήστε τα, λέει ο Δρ Jaliman. Οι πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια ένωση που διεγείρει τους νευρικούς υποδοχείς και εξαπατούν το νευρικό σας σύστημα ώστε να νομίζει ότι ζεσταίνεστε. Αποφύγετε και το σκόρδο επίσης.

Χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητα για τα ρούχα

Στο εμπόριο (και στα ελληνικά πολυκαταστήματα) υπάρχουν αυτοκόλλητα απορροφητικά πανάκια που κρατάνε την υγρασία πριν φτάσει στο ύφασμα του πουκάμισου σας και γλιτώνοντάς σας από τα αντιαισθητικά σημάδια ιδρτώτα.

Χρησιμοποιήστε το σωστό αποσμητικό

Αναζητήστε ένα που περιέχει αλουμίνιο, το οποία σφίγγουν τους πόρους του δέρματος μειώνοντας έτσι την παραγωγή ιδρώτα έως και 75%. Εάν οι μάρκες του εμπορίου δεν είναι αποτελεσματικές, ο δερματολόγος σας μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερη φόρμουλα με περισσότερο αλουμίνιο. Αν θέλετε να αποφύγετε τα κίτρινα σημάδια στα πουκάμισα ωστόσο, προμηθευτείτε αποσμητικό κρύσταλλο, που έχει μεγάλη διάρκεια και προστατεύτει από τη δυσάρεστη οσμή.

Κάντε Botox

Η χρήση βοτουλινικής τοξίνης (Botox) συνιστάται για την αντιμετώπιση της μασχαλιαίας υπεριδρωσίας καθώς και αυτής παλαμών και πελμάτων.

Μία και μόνο συνεδρία έγχυσης είναι αρκετή για να μειώσει την έκκριση ιδρώτα πάνω από 80% και η διάρκεια δράσης του φαρμάκου είναι 6-9 μήνες συνήθως.

Οι ενέσεις είναι καλά ανεκτές, χωρίς καμιά αναισθησία στο επίπεδο των μασχαλών. Στις παλάμες εφαρμόζουμε πρώτα αναισθητική κρέμα ή πάγο ή κρυοαπωθητικό σπρέυ. Στα πέλματα η έγχυση είναι πιο επώδυνη και κάποιες φορές απαιτείται στελεχιαία αναισθησία.

Κάντε ιοντοφόρεση

Η Ιοντοφόρεση χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας παλαμών, πελμάτων και μασχαλών. Κατά τη διαρκεια της ιοντοφόρεσης το υπεριδρωσικό άτομο βυθίζει τις παλάμες (ή τα πέλματα) του σε δύο λεκάνες που περιέχουν νερό της βρύσης χωρίς καμιά φαρμακευτική ουσία (για τις μασχάλες  φτιάχνονται ειδικά ηλεκτρόδια που έρχονται σε επαφή με το δέρμα μέσω βρεγμένης γάζας). Στις λεκάνες αυτές τοποθετούνται οι δύο πόλοι ηλεκτρικής πηγής που ρυθμίζουμε να δημιουργεί ρεύμα της τάξης των 10-25 mA. Το ρεύμα αφήνεται να περνάει για 15-30 λεπτά. Μετά από λίγες διαδικασίες η υπεριδρωσία μειώνεται αισθητά και μετά από 10-12 διακόπτεται τελείως.

Η διαδικασία επιφέρει αποδιοργάνωση της λειτουργίας των ιδρωτοποιών αδένων, χωρίς να τους καταστρέφει καθώς και προκαλεί πρόσκαιρη αλλοίωση κάποιων πρωτεϊνών αναγκαίων για τη λειτουργία τους. Δεν προκαλείται μόνιμη βλάβη και μετά από ένα διάστημα η λειτουργία επανεμφανίζεται κανονικά. Η θεραπεία χρειάζεται να επαναλαμβάνεται, σε συχνότητα περίπου μια φορά τη βδομάδα, μέχρι να επιτύχουμε πλήρη εξάλειψη της Υπεριδρωσίας. Ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζονται κυμαίνεται από 4-8 συνεδρίες.

Εξετάστε το ενδεχόμενο χορήγησης φαρμάκων

Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να μπλοκάρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες που είναι υπεύθυνοι για την ενεργοποίηση της εφίδρωσης. Επίσης, αν ο υπερβολικός ιδρώτας σας προκαλείται από νευρικότητα, φάρμακα κατά του άγχους μπορεί να είναι η λύση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η χορήγηση φαρμάκων πρέπει να γίνει από το γιατρό που σας παρακολουθεί και γνωρίζει την περίπτωσή σας.