ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Βάλτε τα πεταχτά αυτιά στη θέση τους!

Στην πλαστική διόρθωση πεταχτών αυτιών, έχουν περιγραφεί και εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, περισσότερες από 100 χειρουργικές τεχνικές ωτοπλαστικής και όλες ανεξαιρέτως αποσκοπούν στη δημιουργία φυσιολογικής ανθέλικας.

Το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής είναι απόλυτα ικανοποιητικό, χωρίς πόνο και μετεγχειρητικούς περιορισμούς, αρκεί να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Σκοπός της  ωτοπλαστικής στα πεταχτά αφτιά (αφεστώτα ώτα) είναι να δημιουργηθεί  χειρουργικά η ανθέλικα του πτερυγίου (τσάκισμα στο πτερύγιο του αυτιού), η οποία εκ γενετής απουσιάζει. Με το σχηματισμό της ανθέλικάς του, το πτερύγιο παύει πλέον να πετάει και το αυτί παίρνει την κανονική του μορφή και θέση ως προς την απόστασή του από το κεφάλι.

H παρουσία αφεστώτων ώτων είναι συνήθως υπόθεση κληρονομική και διαπιστώνεται αμέσως κατά τη γέννηση του παιδιού. Το 5% των παιδιών, τα οποία γεννιούνται σε όλο τον κόσμο, γεννιούνται με πεταχτά αυτιά, ανεξάρτητα από φυλή ή γεωγραφική περιοχή. H ωτοπλαστική πεταχτών αυτιών μπορεί  να πραγματοποιηθεί σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε οποιαδήποτε άλλη φάση της ενήλικης ζωής και δεν επηρεάζει καθόλου την ικανότητα της ακοής.

Η διαδικασία

Κατά την επέμβαση, πρώτα χειρουργείται το ένα αυτί και μετά το άλλο. Όλη η διαδικασία διαρκεί περίπου 2 ώρες και διενεργείται συνήθως σε κλινική ημέρας ή εξωτερικά χειρουργεία, παρουσία αναισθησιολόγου.

Αρχικά γίνεται τοπική αναισθησία (σε παιδιά που είναι αγχώδη και έχουν υπερβολικό φόβο για την επέμβαση μπορεί να γίνει  γενική νάρκωση). Ακολουθεί τομή στο δέρμα πίσω από το αυτί, ώστε να μην είναι ορατή η ουλή που θα δημιουργηθεί, ακόμη και όταν τα μαλλιά είναι μαζεμένα πίσω. Κατόπιν ελευθερώνεται ο πτερυγιαίος χόνδρος, με στόχο να επιτραπεί η απρόσκοπτη διαμόρφωση (τσάκισμα) της χόνδρινης ανθέλικας.

Η τομή ράβεται συνήθως με απορροφήσιμο ράμμα, ώστε να μην είναι απαραίτητη η αφαίρεσή του. Όμως, η τοποθέτηση μη απορροφήσιμων λεπτών, νάιλον δερματικών ραμμάτων αποτελεί επίσης ορθή τακτική, αφού η χρήση τους δεν προκαλεί καμία επιπλοκή, η αφαίρεσή τους είναι εύκολη και ανώδυνη και τελικά δεν αφήνουν σημάδια. Τα ράμματα αυτά αφαιρούνται σε 12-15 ημέρες μετά την επέμβαση.

Μετά την εγχείρηση αφεστώτων ώτων τοποθετούνται γύρω από τα δύο αφτιά ειδικές γάζες, εμποτισμένες με αντιβιοτική αλοιφή για αποφυγή μόλυνσης, ελαστικός επίδεσμος και προστατευτικό δίχτυ. Όταν κρίνεται απαραίτητο χορηγούνται ελαφρά αναλγητικά, όμως ποτέ ασπιρίνη, επειδή αυτή μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Προληπτικά, μετά την επέμβαση, η χορήγηση από το στόμα ενός ευρέως φάσματος αντιβιοτικού αποτρέπει τυχόν φλεγμονή.

Το αισθητικό αποτέλεσμα παραμένει για όλη τη ζωή αναλλοίωτο και τα αυτιά δεν αλλάζουν ποτέ πια θέση, αρκεί η εγχείρηση να έχει γίνει από έμπειρο χειρουργό, ειδικό στην ωτοπλαστική.

Δύο ώρες μετά την επέμβαση, ο χειρουργημένος μπορεί να πάει στο σπίτι του.