ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Ρετινόλη: ο σύμμαχός στην αντιγήρανση

Είναι μία από τις ουσίες που απαντάται συχνά σε αντιρυτιδικές κρέμες. Μάθετε περισσότερα για την ευεργετική της δράση.

Τι είναι η ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για αντιγήρανση. Έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό των κυττάρων και να προάγει την δημιουργία κολλαγόνου.

Bρίσκεται σε ποικιλία τροφίμων όπως τα πράσινα λαχανικά, ο κρόκος του αβγού, τα λιπαρά ψάρια κ.ά. Ανήκει στην οικογένεια των ρετινοειδών όπως η ρετιναλδεΰδη και το ρετινοϊκό οξύ. Η καθαρή ρετινόλη είναι παρούσα σε 16 ισομερείς μορφές.

Η αντιγηραντική δράση της

Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο και με την υψηλότερη επίδοση αντιγηραντικό συστατικό. Χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμητολογία, γιατί:Eίναι απαραίτητη για την ομαλή διαίρεση των κυττάρων της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας.

Ελέγχει τον πολλαπλασιασμό και τη μετανάστευση των κερατινοκυττάρων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την πρόληψη της υπερ-κερατινοποίησης και την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων.

Συμμετέχει άμεσα στις μεταβολικές διαδικασίες των ινοβλαστών. Έχει την ικανότητα να αναστέλλει την έκφραση των κολλαγενασών (ένζυμα που καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου) και να ενισχύει τη σύνθεση των γλυκοζαμινογλυκανών. Ακόμη και πιο βαθιές ρυτίδες γεμίζουν από μέσα.

Είναι γνωστή για την προστατευτική της δράση στην επιδερμίδα, καθώς εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται από το φυσικό μεταβολισμό.

Τι πρέπει να προσέξετε

Η ρετινόλη δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση, φωτοευαισθησία ή φωτοτοξικότητα. Ωστόσο, πρόκειται για ένα αρκετά ευαίσθητο συστατικό το οποίο εύκολα αλλοιώνεται. Γι’ αυτόν το λόγο οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται είναι ειδικά επεξεργασμένες και πάντα σε σωληνάριο, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το φως και τον αέρα.

Ενίσχυση της δράσης της ρετινόλης

Υπάρχουν τρόποι να ενισχυθεί η δράση της. Για παράδειγμα, μπορεί να ενισχυθεί από την αδενοσίνη, ένα μόριο με δράση παρόμοια της ρετινόλης. Ο συνδυασμός δημιουργεί μια νέας γενιάς ρετινόλη που έχει άμεσα αποτέλεσματα – όχι 2 μήνες μετά, όπως γίνεται συνήθως με τη χρήση της συνηθισμένης ρετινόλης.

Επίσης, η ρετινόλη συχνά συνδυάζεται με μεταλλικά στοιχεία και αντηλιακά φίλτρα που εξασφαλίζουν την απόλυτη δράση κατά των ρυτίδων, αλλά και σύσφιξη, ενυδάτωση και προστασία.

Κατάλληλη ηλικία

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία που μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε τη ρετινόλη ή κάποιο παράγωγό της. Συνήθως οι γυναίκες που επωφελούνται περισσότερο είναι από τα 20 και μετά.