ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Θερμιδικός περιορισμός: Το κρυμμένο μυστικό για την αντιγήρανση

Ερευνητές που αναζητούν τα αίτια της κυτταρικής γήρανσης, έχουν διαπιστώσει πειραματικά ότι μία είναι η μέθοδος που βοηθά στην αντιγήρανση: ο θερμιδικός περιορισμός.

Ο Γιώργος Γαρίνης είναι ο διευθυντής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης και οι έρευνές του, εστιάζουν μεταξύ άλλων στη γήρανση των κυττάρων.

Ο καταξιωμένος Έλληνας ερευνητής, ο οποίος έχει λάβει μεγάλες χρηματοδοτήσεις για την έρευνά του, έχει να μοιραστεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό για την αντιγήρανση.

– Ποια είναι η συμβουλή για όσους θέλουν να αποφύγουν τη γήρανση;

”Μόνο μια. Οσο κι αν σας ακουστεί περίεργο, μόνο μια μέθοδος έχει δείξει αποτελέσματα: ο θερμιδικός περιορισμός, Αναφέρομαι σε ποντίκια που έζησαν ακόμα και 40% περισσότερο (ο κανονικός κύκλος ζωής τους είναι περίπου 2μιση έτη). Αλλά και σε ομάδες ανθρώπους οι οποίοι διαβιώνουν με 500-600 θερμίδες ημερησίως.

Και πάλι έρχεται το ερώτημα: να προσπαθήσεις ζήσεις περισσότερο αλλά κλεισμένος σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον και μόνιμα πεινασμένος, ή λιγότερα χρόνια και χορτασμένος;

Ακριβώς αυτό είναι και το νέο ζητούμενο: Στο πώς θα μπορέσουμε να πετύχουμε Θερμιδικό Περιορισμό, χωρίς τους περιορισμούς που μας επιβάλλει. Διότι, το καλό είναι πως ο οργανισμός νιώθει το αίσθημα της πείνας ως στρες. Οταν λοιπόν του στερούμε τροφή, ενεργοποιείται πλήθος μηχανισμών καταπολέμησης αυτού τους στρες. Οι μηχανισμοί αυτοί τελικά σε προστατεύουν. Σε κάνουν πιο “μαχητικό”. Αυτό είναι γνωστό ήδη από τους αρχαίους Ελληνες: πριν τη μάχη οι Σπαρτιάτες έτρωγαν ελάχιστα. Εφαρμόζεται μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και σήμερα: σε ασθενείς πριν το χειρουργείο. Εχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται η ανθεκτικότητά τους.”

Calorie restriction (CR).

Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα οριστικά αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητά της στους ανθρώπους -η σχετική έρευνα που διεξάγει το Πανεπιστήμιο του Winsconsin από το 1989 είναι ακόμα εν εξελίξει). Σε πείραμα που έγινε πάνω σε rhesus Monkeys (Macaca mulatta) από το Εθνικό Ιδρυμα Γήρανσης των ΗΠΑ το 1987, δεν αποδείχθηκε παρά βελτίωση της υγείας τους. Στα περισσότερα από τα υπόλοιπα είδη που έχει δοκιμαστεί πάντως, σημειώθηκε αύξηση ορίου ζωής.

– Το ελληνικό φαινόμενο της Ικαρίας, στην οποία το προσδόκιμο ζωής είναι πολύ υψηλό, πώς εξηγείται;

Νομίζω πως έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής. Τις συνθήκες και τον τρόπο διατροφής. Επειδή όμως έχει παρατηρηθεί ακόμα και μεταξύ αδελφών, οι οποίοι σε μερικές περιπτώσεις ζουν σε διαφορετικές χώρες, νομίζω πως υπάρχουν και γενετικοί παράγοντες. Φυσικά όμως επηρεάζει και η διατροφή. Προσέξτε όμως: εξετάζουν πολλοί το τι τρώνε οι Ικαριώτες, αλλά πολύ λίγοι ερευνούν το πόσο τρώνε…