ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Τι είναι το πρωτεάσωμα – Ποιες τροφές ενισχύουν τη δράση του

Η επιστήμη έχει αποκωδικοποιήσει τα μυστικά της κυτταρικής γήρανσης και έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να συμβάλλουν στην απομάκρυνση κατεστραμμένων πρωτεϊνών.

Κατά τη γήρανση παρατηρούνται αυξημένες ποσότητες «κατεστραμμένων πρωτεϊνών» και ειδικότερα οξειδωμένων πρωτεϊνών. Το πρωτεάσωμα (βραβείο Νόμπελ το 2004) είναι ο βασικός κυτταρικός μηχανισμός απομάκρυνσης κατεστραμμένων πρωτεϊνών. Η λειτουργία του πρωτεασώματος μειώνεται με τη γήρανση. Μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει, αφενός μεν ότι υγιείς αιωνόβιοι φέρουν λειτουργικό πρωτεάσωμα, αφετέρου δε η ενεργοποίησή του επιφέρει σημαντική καθυστέρηση της γήρανσης των κυττάρων.

Δρα καταλυτικά στη διαδικασία αποδόμησης και απομάκρυνσης των κατεστραμμένων πρωτεϊνών από τα κύτταρα, ενώ συντελεί στην αποτοξίνωση των κυττάρων και στην απελευθέρωση των απαραίτητων δομικών στοιχείων που χρειάζονται για τη δημιουργία νέων, υγιών πρωτεϊνών, όπως κολλαγόνο και ελαστίνη.

Συμπερασματικά, η ενεργότητα του πρωτεασώματος μειώνεται κατά τη γήρανση, οδηγώντας σε μειωμένο ρυθμό σχηματισμού νέων πρωτεϊνών. Ενισχύοντας την ενεργότητα του πρωτεασώματος, αυξάνεται η παραγωγή νέων υγιών πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα τη συνεχή ανανέωση της επιδερμίδας.

Πώς να ενισχύσετε τη δράση του 

  1. Διατροφή με 20% λιγότερη κατανάλωση θερμίδων από τη συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη.
  2. Η καθημερινή διατροφή να περιέχει επαρκή ποσότητα ενεργοποιητών του πρωτεασώματος. Πιο συγκεκριμένα ελαιοευρωπεΐνη (εκχύλισμα φύλλων ελιάς και ελαιόκαρπος), βετουλινικό οξύ (λωτός), κουρκουμίνη, χεντεραγενίνη, κερσετίνη (βρίσκεται στα κρεμμύδια και κυρίως τα κόκκινα, το μήλο, το τσάι, στους ξηρούς καρπούς, διάφορους τύπους μούρων, το κουνουπίδι και το λάχανο), ίχνη ψευδαργύρου. Ενδέχεται να χρειάζεται και χορήγηση κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.
  3. Τροφές πλούσιες σε ενεργοποιητές του πρωτεασώματος: ελιές, ελαιόλαδο, δενδρολίβανο, πιπερόριζες, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, γλυκόριζα.