ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Βοηθούν τα προϊόντα μαυρίσματος χωρίς ήλιο στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος;

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα εξέτασαν κατά πόσο όσοι χρησιμοποιούν τα προϊόντα μαυρίσματος χωρίς ήλιο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κακρίνο του δέρματος. Τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα και μάλλον απροσδόκητα.

     
Πολλές διαφημίσεις και άρθρα κάνουν τολμηρές δηλώσεις σχετικά με τα αντηλιακά προϊόντα μαυρίσματος – αλοιφές, κρέμες, αφροί ή λοσιόν υπόσχονται μαύρισμα χωρίς τον αυξημένο κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος που διατρέχει όποιος εκτίθεται συχνά σε ηλιοθεραπεία ή τεχνητό μαύρισμα με solarium.

Όμως τελικά, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν προϊόντα μαυρίσματος χωρίς ήλιο αποφεύγουν πραγματικά αυτές τις “κακές” συμπεριφορές; Λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει αυτό το θέμα και αυτό οδήγησε τον Δρα Matthew Mansh, από το Τμήμα Δερματολογίας, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα να πραγματοποιήσει σχετική μελέτη.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Dermatology, ο Mansh και οι συνάδελφοι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ήθελαν να μάθουν αν όσοι χρησιμοποίησαν προϊόντα μαυρίσματος χωρίς ήλιο κατάφεραν να μειώσουν τις επικίνδυνες συμπεριφορές όπως η ηλιοθεραπεία και το μαύρισμα με σολάριουμ.

Περισσότεροι από 27.000 ενήλικες συμμετείχαν – περίπου το 6,4% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί τέτοια προϊόντα μαυρίσματος. Το μαύρισμα χωρίς ήλιο ήταν πιο συνηθισμένο ανάμεσα σε γυναίκες, ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, νεαρής ηλικίας, λευκούς και με υψηλό επίπεδο μόρφωσης.

“Ως επί το πλείστον, οι ενήλικες που χρησιμοποιούν προϊόντα μαυρίσματος χωρίς ήλιο συνεχίζουν να επιδίδονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές μαυρίσματος”, κατέληξε ο Δρ Mansh. Οι ενήλικες που χρησιμοποίησαν προϊόντα μαυρίσματος χωρίς ήλιο είχαν περισσότερες πιθανότητες να επισκέπτονται ινστιτούτα σολάριουμ και να αναφέρουν πρόσφατο ηλιακό έγκαυμα. Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να φορούν προστατευτικό ρουχισμό ή να αναζητήσουν σκιά όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Παρατηρήθηκε ότι αυτοί που έκαναν solarium – το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο του δέρματος – ήταν επίσης συνήθως χρήστες προϊόντων μαυρίσματος χωρίς ήλιο.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου ένας στους πέντε Αμερικανούς θα αναπτύξει καρκίνο του δέρματος στη διάρκεια της ζωής του.

Στον γενικό πληθυσμό, φαίνεται τελικά ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν προϊόντα μαυρίσματος χωρίς ήλιο για να συμπληρώσουν και όχι για να αντικαταστήσουν τις επικίνδυνες πρακτικές μαυρίσματος.

“Οι περισσότερες μελέτης αναφέρουν ότι τα αντηλιακά προϊόντα μαυρίσματος είναι ασφαλή στη χρήση και δεν προκαλούν καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα μπορούν να είναι αποτελεσματικά μόνο εάν είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποφύγουν επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως το solarium και η ηλιοθεραπεία σε ανοιχτό χώρο. Η μελέτη μας καταλήγει ότι τα προϊόντα μαυρίσματος όχι μόνο δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση αλλά μπορεί να ενισχύουν την επιθυμία κάποιου για μαυρισμένο δέρμα, ανεξαρτήτως πρακτικής και πόσο επικίνδυνη είναι αυτή”, δήλωσε ο Δρ Mansh.