ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Αυτές είναι οι απαραίτητες βιταμίνες μετά τα 50

Όταν μπαίνουμε στα πρώτα -ήντα, αρχίζουμε να διαπιστώνουμε αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός μας: οι ανάγκες σε ενέργεια μειώνονται, αλλά ταυτόχρονα ο οργανισμός είναι πιο ευάλωτος σε παθήσεις που έρχονται με το γήρας.

Αυτές είναι οι βιταμίνες που πρέπει απαραίτητα να προσλαμβάνει ο οργανισμός μετά τα 50.

Βιταμίνη Β12

Η συγκεκριμένη βιταμίνη, ή αλλιώς κοβαλαμίνη, παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μπορούμε να την βρούμε κυρίως σε ζωικά τρόφιμα, όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά. Στις νεότερες ηλικίες η πρόσληψη γίνεται πιο εύκολα, αλλά καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται η απορρόφηση της από τον οργανισμό. Ωστόσο, τα οφέλη της για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλά, αφού βοηθάει στην πρόσληψη του Alzheimer και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του αίματος. Προτείνονται σαν ημερήσια πρόσληψη 2,4 mg.

Βιταμίνη D

Πολύτιμος σύμμαχος της υγείας σε κάθε ηλικία και απαραίτητος ειδικά μετά τα 40, καθώς βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και τη διατήρηση της σωστής δομής των οστών. Επιστημονικές μελέτες τελευταία υποστηρίζουν ότι η έλλειψη της ευθύνεται για την εμφάνιση διαβήτη- τύπου 1 αλλά και 2- καρδιακών παθήσεων και καρκίνο, ειδικά του εντέρου. Ο οργανισμός προσλαμβάνει βιταμίνη D κυρίως μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ λίγες είναι οι τροφές που είναι πλούσια σε βιταμίνη D και αυτές είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σαρδέλες, πέστροφα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κάλιο

Το κάλιο είναι σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό μας και θεωρείται αναγκαίο, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, γιατί συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων. Δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, αλλά μια επαρκής ποσότητα καλίου σύμφωνα με μια ισορροπημένη διατροφή είναι 4,7 mg ανά ημέρα. Συναντάται σε φρούτα όπως μπανάνες, πορτοκάλια και λαχανικά, όπως σπανάκι, καρότα. Πλούσια σε κάλιο είναι και τα όσπρια.

Ασβέστιο

Πολλοί Έλληνες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα του ασβεστίου σε καθημερινή βάση. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας. Είναι αναγκαίο δομικό υλικό για δυνατά και πυκνότερα οστά και παρότι τα οστά απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου όταν είμαστε νέοι, παίζει σημαντικό ρόλο κυρίως σε μεγαλύτερη ηλικία, ώστε να διατηρήσουμε τα οστά μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθώς τα χρόνια περνούν. Το μεταλλικό αυτό στοιχείο θεωρείται αναγκαίο σε λειτουργίες του οργανισμού, όπως πήξη του αίματος και την μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων.  Μια πλούσια διατροφή σε γαλακτοκομικά, μπορεί να συμβάλει, όπως είπαν, στο να έχει μια γυναίκα πιο υγιή οστά.

Μαγνήσιο

Το μεγαλύτερο ποσοστό του μαγνησίου του σώματος μας αποθηκεύεται στα οστά, γεγονός που βοηθάει στον σχηματισμό τους και τους παρέχει ανθεκτικότητα. Βασικές λειτουργίες του μαγνησίου είναι η απελευθέρωση της ενέργειας, που γίνεται ολοένα και πιο αναγκαία καθώς μεγαλώνουμε, και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για ηλικίες άνω των 40, που διατρέχουν κίνδυνο υπέρτασης. Η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά, τη μνήμη και την διάθεση. Τα πιο κοινά συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου είναι κράμπες, αϋπνία, νευρικότητα και άγχος, αδυναμία, κόπωση, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, πονοκέφαλος ή καρδιακές αρρυθμίες. Σε γενικές γραμμές, τα υγιή άτομα θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 6 mg για κάθε κιλό βάρους. Το μαγνήσιο συναντάται σε πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο, φασόλια.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και την διατήρηση του βάρους. Είναι καλοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τον καρκίνο του εντέρου. Θα τα βρούμε σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως κεφίρ, σε ορισμένους χυμούς, ροφήματα σόγιας και βουτυρόγαλα, σε μερικά τυριά και φυσικά στα γιαούρτια. Οι καλύτερες πηγές του είναι φυσικά τα γαλακτοκομικά με πρωταθλητές τα τυριά και κυρίως τα κίτρινα.