ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Αυτές είναι οι Top 5 χώρες στον κόσμο με τους πιο καλογερασμένους κατοίκους

Μια νέα μελέτη εξέτασε το πόσο καλά γερνούν οι άνθρωποι, λαμβάνοντας ασθένειες που εμφανίζονται στα γηρατειά, τόσο σωματικές όσο και νοητικές/ψυχικές.

Για να ταξινομήσουν τις 195 χώρες που συμπεριέλαβαν στη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από το Global Burden of Disease, που υπολογίζει κατά πόσο άνθρωποι πάσχουν από 92 διαφορετικές ασθένειες και αναπηρίες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η απώλεια μνήμης και ο χρόνιος πόνος. Σε κάθε χώρα δόθηκε μια βαθμολογία, ένα DALY, που “αντιστοιχεί” στην εκτίμηση της απώλειας της υγείας του ατόμου που έρχεται με το γήρας. Για περαιτέρω σύγκριση, οι ερευνητές επίσης προσδιόρισαν τα είδη ασθενειών που κατά μέσο όρο “χτυπούν” στην ηλικία των 65 ετών. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν πόσο μεγάλος σε ηλικία ήταν ο πληθυσμός κάθε χώρας όταν άρχισε να βιώνει αυτές τις ασθένειες.

#1 χώρα: Ελβετία

Οι ηλικιωμένοι στην Ελβετία είχαν το καλύτερο σκορ DALY και είναι οι πιο υγιείς στον κόσμο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Μπορούσαν μάλιστα να “καθυστερήσουν” τις ασθένειες που αναμένεται να χτυπήσουν στα 65 για περισσότερο από 11 χρόνια – με άλλα λόγια, ήταν 76 ετών τη στιγμή που άρχισαν να βιώνουν ασθένειες που συνήθως εμφανίζεται στα 65.

Αίτια: Η χώρα αυτή διαθέτει υγειονομική περίθαλψη παγκόσμιας κλάσης και σχεδόν τέλεια βαθμολογία δείκτη υγείας (HAQ): από τα 100. Το HAQ μετρά την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη. Επιπλέον, η χώρα είναι μία από τις πιο ευτυχισμένες στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Ευτυχία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2018. Χάρη στην κοινωνική ασφάλιση, το υψηλό προσδόκιμο ζωής και τα χαμηλά επίπεδα διαφθοράς της κυβέρνησης, η Ελβετία κατέχει την πέμπτη θέση στην παγκόσμια ευτυχία μετά τις σκανδιναβικές χώρες της Φινλανδίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και της Δανίας. Δεκαετίες έρευνας έχουν συνδέσει την αισιοδοξία και την ευτυχία με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

#2 χώρα: Σιγκαπούρη

Όπως και οι Ελβετοί, οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης γερνούν πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο καθώς αρχίζουν να ασχολούνται με τα προβλήματα που συνήθως επηρεάζουν όσους είναι 65 ετών, στα 76 τους.

Αίτια: Η εξαιρετική υγειονομική περίθαλψη είναι και πάλι ο λόγος: Στη Σιγκαπούρη, υπάρχει ένα μοναδικό δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κατατάσσεται στην 6η θέση. Το Πρόγραμμα Υγιεινής Διατροφής της Σιγκαπούρης παρέχει κίνητρα για να τρώει κάποιος έξω υγιεινά, ενώ το National Steps Challenge προσφέρει στους πολίτες δωρεάν βηματομετρητές και προσφέρει βραβεία σε όσους καταφέρουν να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα, σύμφωνα με το BBC.

#3 και #4 χώρες: Νότια Κορέα και Ιαπωνία

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ηλικιωμένοι στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία είναι σε θέση να καθυστερήσουν τους πόνους και τα προβλήματα της γήρανσης κατά περίπου δέκα χρόνια σε σύγκριση με χώρες όπως η Αμερική.

Αίτια: Η Ιαπωνία και η Κορέα έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας στον κόσμο – μόλις το 3% και το 5% του πληθυσμού αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο σχεδόν 20%, που είναι σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Οι χώρες έχουν επίσης χαμηλότερες από τις μέσες τιμές καρδιαγγειακών παθήσεων, που ίσως οφείλονται εν μέρει σε παραδοσιακές κουζίνες που χαρακτηρίζονται από τρόφιμα που προστατεύουν το έντερο όπως το kimchi και το miso. Η Οκινάουα, στην Ιαπωνία είναι από καιρό γνωστή ως μία από τις πέντε περιοχές του κόσμου, όπου οι άνθρωποι συχνά ξεπερνούν τα 100.

#5 χώρα: Ιταλία

Παρά την αγάπη τους για το κάπνισμα, οι Ιταλοί εξακολουθούν να γερνούν πιο αργά και υγιεινά από ό, τι τα περισσότερα άλλα έθνη σε όλο τον κόσμο. Όπως και οι πολίτες των άλλων χωρών του Top5, οι Ιταλοί μεγάλης ηλικίας καθυστέρησαν τις ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση για σχεδόν μια δεκαετία σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Αίτια: Όπως και η Ελβετία, η Ιταλία έχει σχεδόν τέλεια βαθμολογία στην ποιότητα σε προσβασιμότητα στην υγεία, που σημαίνει ότι οι πολίτες της είναι γενικά σε θέση να έχουν εξαιρετική φροντίδα όταν την χρειάζονται. Η περίφημη υγιεινή μεσογειακή διατροφή – που φυσικά έχουμε και στην Ελλάδα, αλλά και στη νότια Γαλλία – είναι ένα άλλο μυστικό για την καλή υγεία των Ιταλών πολιτών. Η χώρα είναι επίσης γνωστή για το κίνημα «slow food» που στέκεται αντίθετα στα εστιατόρια fast-food και δίνει έμφαση στο μαγείρεμα στο σπίτι και την ποιότητα των τροφίμων. “Το fast food δεν είναι μέρος του πολιτισμού μας”, δήλωσε ο ιταλός εμπειρογνώμονας τροφίμων Marco Bolasco στην δημοσιογράφο Amy S. Choi.