ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Αυτή είναι η βιταμίνη που προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ διαπίστωσαν ότι η μεγάλη δόση της βιταμίνης μπορεί να δράσει προληπτικά σε ποσοστό έως και 25% των μη μελανωματικών μορφών καρκίνου του δέρματος.

Αρκετοί επιστήμονες και δερματολόγοι είχαν υποθέσει εδώ και καιρό ότι η ενεργός μορφή της βιταμίνης Β3 (νικοτιναμίδη) παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Η βιταμίνη βρίσκεται στο κρέας, το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς και τα μανιτάρια, αλλά και σε ορισμένα λαχανικά.

Προκειμένου να αποδειχθεί αυτή η θεωρία, οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα 380 εθελοντών που είχαν διαγνωσθεί με κάποια μορφή μη μελανωματικού καρκίνου την τελευταία πενταετία. Οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν από του στόματος δόση νικοτιναμίδης και οι υπόλοιποι έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo), αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου ABC. Η θεραπεία είχε διάρκεια 12 μήνες και οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τακτικό δερματολογικό έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η ομάδα της νικοτιναμίδης παρουσίασε περίπου κατά 25% λιγότερους καρκίνους του δέρματος σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν το ψευδοφάρμακο.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση της νικοτιναμίδης στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και θα χρησιμοποιηθούν πιθανώς στην κλινική πράξη ώστε η βιταμίνη να ενταχθεί στο πρωτόκολλο πρόληψης της νόσου.