ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Χημικά πίλινγκ: Ποιος τύπος απολέπισης ταιριάζει στις ανάγκες σας

Τα χημικά πίλινγκ γίνονται στο δερματολόγο και είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων και να αφήνουν την επιδερμίδα πιο φρέσκια και νεανική.

Ανάλογα με το είδος του πίλινγκ, θα πάρετε από το γιατρό οδηγίες για το πώς να προετοιμάσετε το δέρμα σας. Η διαδικασία εφαρμογής είναι ίδια για όλα: ένα διάλυμα απλώνεται στο δέρμα με σκοπό να προκαλέσει ελεγχόμενη απομάκρυνση στιβάδων του δέρματος και τελικά να το απολεπίσει. Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι χημικού πίλινγκ, ανάλογα με τη δραστικότητα των διαλυμάτων και το βάθος που φτάνουν στο δέρμα: τα επιφανειακά, τα μέσου βάθους και τα εν τω βάθει.

Επιφανειακά

Τα επιφανειακά πίλινγκ φτάνουν μέχρι την κοκκώδη στιβάδα και το θηλώδες χόριο και περιέχουν ουσίες όπως τα άλφα υδροξυοξέα (ΑΗΑ) ή αμινοξέα φρούτων (AFA’s) – όπως το γλυκολικό, το γαλακτικό και το σαλικυλικό οξύ- καθώς και τα οξέα φρούτων. Στις συνεδρίες δεν επιλέγεται πάντα το ίδιο μείγμα συστατικών, με σκοπό την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Ύστερα από έναν πολύ καλό καθαρισμό του προσώπου, ο γιατρός απλώνει το διάλυμα στο δέρμα, το αφήνει για μερικά λεπτά, ώστε να δράσουν τα συστατικά, και στη συνέχεια καθαρίζει την περιοχή. Δεν απαιτείται κανενός είδους αναισθησία, αφού το μόνο που νιώθετε είναι μία ελαφριά θερμότητα.

Η διαδικασία αυτή δεν διαρκεί πάνω από 15-20 λεπτά και απαιτούνται περίπου 4-6 συνεδρίες με απόσταση 2 εβδομάδων μεταξύ τους.

Μετά το πίλινγκ γίνεται προσωρινή απολέπιση και το δέρμα παρουσιάζει ερυθρότητα και ξηρότητα, φαινόμενα που εξαφανίζονται σταδιακά. Σιγά σιγά η επιδερμίδα δείχνει πιο υγιής και πιο φρέσκια.

Ο τύπος αυτός χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των λεπτών ρυτίδων, της ακμής και της ανομοιογένειας στο χρώμα του δέρματος. Ενδείκνυται για νεαρές και μέσες ηλικίες και προσφέρει πιο λαμπερό και πιο απαλό δέρμα, ενώ όσο προχωρούν οι συνεδρίες τόσο πιο ωραίο δείχνει το αποτέλεσμα.

Μέσου βάθους

Τα πίλινγκ μέσου βάθους φτάνουν μέχρι το άνω δικτυωτό χόριο, δηλαδή πιο βαθιά από την προηγούμενη κατηγορία, και περιέχουν τριχλωροξικό οξύ (TCA) σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δέρματος. Ο γιατρός καθαρίζει προσεκτικά το πρόσωπο και στη συνέχεια εφαρμόζει το μείγμα. Ίσως χρειαστεί και η χρήση μιας καταπραϋντικής αλοιφής, αλλά η εφαρμογή αναισθησίας δεν είναι αναγκαία, διότι το μείγμα αναισθητοποιεί από μόνο του το δέρμα. Στην αρχή μπορεί να νιώσετε ένα κάψιμο, που θα συνοδεύεται από αίσθημα τσιμπήματος. Η επούλωση του δέρματος είναι σχετικά σύντομη, ενώ για μερικούς μήνες μετά τη θεραπεία απαιτείται η χρήση αντηλιακής κρέμας. Πέρα από το πρόσωπο, μπορεί να εφαρμοστεί στο λαιμό, στα χέρια ή και σε άλλες περιοχές του σώματος.

Η εφαρμογή του TCA σε όλο το πρόσωπο διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ενώ απαιτούνται συνήθως 2-4 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 1-2 μηνών, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μετά το πίλινγκ θα δημιουργηθεί μια λεπτή κρούστα, η οποία θα πέσει τις επόμενες μέρες. Το TCA προσφέρει πιο εμφανή και άμεσα αποτελέσματα, ενώ το δέρμα ανανεώνεται από τα πιο βαθιά στρώματα.

Ο τύπος αυτός ενδείκνυται για τη θεραπεία επιφανειακών ρυτίδων, κηλίδων και δυσχρωμιών του δέρματος σε μέσες και μεγαλύτερες ηλικίες. Η ανανέωση γίνεται σε βαθύτερα στρώματα και έτσι η αντιγήρανση επιτυγχάνεται εκ των έσω και με πιο εμφανή αποτελέσματα.

Εν τω βάθει

Τα εν τω βάθει πίλινγκ είναι τα ισχυρότερα και φτάνουν μέχρι το μέσο δικτυωτό χόριο, ενώ περιέχουν φαινόλη, που είναι το πιο δυνατό από τα χημικά διαλύματα και κάνει βαθιά απολέπιση. Η φαινόλη πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή, καθώς μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αλλοίωση του χρώματος του δέρματος, γι’ αυτό και αντενδείκνυται για ανθρώπους με σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Η θεραπεία εφαρμόζεται κυρίως στο πρόσωπο και συνήθως πραγματοποιείται στο ιατρείο για μικρή περιοχή ή στην κλινική για μεγαλύτερη περιοχή. Με το πέρας της συνεδρίας, ο γιατρός απλώνει στην περιοχή βαζελίνη ή αδιάβροχη ταινία για 1-2 ημέρες.

Η εφαρμογή της φαινόλης σε όλο το πρόσωπο μπορεί να χρειαστεί 1-2 ώρες, ενώ για μια μικρή περιοχή αρκούν περίπου 15 λεπτά. Αντίθετα με τις 2 προηγούμενες μεθόδους, η θεραπεία αυτή γίνεται μόνο μία φορά και έχει τα πιο δραστικά αποτελέσματα.

Μετά το πίλινγκ με φαινόλη ο πόνος είναι πιο έντονος και ίσως χρειαστεί να πάρετε ένα ήπιο αναλγητικό. Επίσης, μπορεί να προκληθεί οίδημα στο δέρμα ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, και στα μάτια. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού, ώστε να αποφύγετε τις επιπλοκές. Η ανάρρωση είναι αργή και η πλήρης επούλωση μπορεί να διαρκέσει 1-2 μήνες.

Ο τύπος αυτός ενδείκνυται για τις βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο, τις κηλίδες και το κατεστραμμένο από την ηλιακή ακτινοβολία δέρμα σε μεγάλες ηλικίες. Προσφέρει άμεσα και εμφανή αποτελέσματα, αλλά αν δεν ληφθούν όλες οι αναγκαίες προφυλάξεις μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα.

Χημικά πίλινγκ και αντενδείξεις

Τα χημικά πίλινγκ αντενδείκνυνται για τα άτομα που:

• Έχουν υποτροπιάζοντα έρπη.

• Ακολουθούν θεραπεία με ισοτρετινοΐνη τους τελευταίους 6 μήνες.

• Το επάγγελμά τους απαιτεί πολύωρη έκθεση στον ήλιο.

• Έχουν υψηλό συντελεστή επικινδυνότητας για την εμφάνιση δυσχρωμιών στο δέρμα: μελαχρινοί, έγκυες και όσοι λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν τη φωτοευαισθησία του δέρματος.

• Έχουν τραύματα σε επούλωση ή έχουν κάνει πρόσφατη ακτινοθεραπεία.

• Διαθέτουν ιστορικό χηλοειδών ή ουλών.

• Έχουν ατοπική δερματίτιδα, αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα.