ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Έρευνα: Οι στατίνες μπορεί να επιβραδύνουν την ανθρώπινη γήρανση

Ερευνητές από την Ιταλία ανακάλυψαν αντιγηραντική δράση σε μια ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιείται συνήθως σε καρδιοπαθείς.

Οι στατίνες είναι μια ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα. Οι στατίνες συνήθως χορηγούνται σε άτομα με αθηρωματικές νόσους όπως καρδιοπάθειες και αρτηριοσκλήρυνση, ακόμα και εάν δεν έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης. Η έρευνα τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλύψει και άλλα οφέλη των στατινών, εκτός από τα καρδιαγγειακά. Ερευνητές από την Mayo Clinic διεξήγαγαν μελέτη που βρήκε ότι οι στατίνες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.

Νέα έρευνα, όμως, που δημοσιεύθηκε στο FASEB Journal προτείνει ότι οι στατίνες μειώνουν τον ρυθμό βράχυνσης των τελομερών που είναι βασικό στοιχείο στις φυσικές διαδικασίες γήρανσης. Τα τελομερή είναι τα άκρα επαναλαμβανόμενων μορίων DNA στο τέλος των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύει από την εκφύλιση. Καθώς μεγαλώνουμε τα τελομερή βραχύνονται και αυτό προκαλεί γήρανση. Τα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για τη χρήση στατίνων ή παραγώγων τους ως θεραπεία κατά της γήρανσης.

Σε μελέτη που περιέλαβε 203 συμμετέχοντες ηλικίας 30-86, οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί που λάμβαναν στατίνες είχαν υψηλότερα επίπεδα δραστικότητας τελομεράσης στα λευκά αιμοσφαίριά τους, με αποτέλεσμα βράχυνση της τελομεράσης, σε σύγκριση με αυτούς που δεν λάμβαναν στατίνες.

Ο ερευνητής Giuseppe Paolisso, είπε «με την ενεργοποίηση της τελομεράσης, οι στατίνες μπορεί να αντιπροσωπεύουν έναν νέο μοριακό διακόπτη που μπορεί να επιβραδύνει τα κύτταρα γήρανσης στους ιστούς μας και να μας οδηγήσει στην υγιή παράταση του προσδόκιμου ζωής. Εάν επιβεβαιωθεί ότι οι στατίνες μπορούν να επιβραδύνουν την ίδια την γήρανση, και όχι μόνο τα συμπτώματά της, τότε οι στατίνες είναι πολύ ισχυρότερα φάρμακα από ό,τι υπολογίζαμε».

Περισσότερα για τις στατίνες

Υπάρχουν πολλοί τύποι στατινών όπως η ατορβαστατίνη, η σεριβαστατίνη, η φλουβαστατίνη, η λοβαστατίνη, η μεβαστατίνη, η πιταβαστατίνη, η πραβαστατίνη, η ροσουβαστατίνη και η σιμβαστατίνη. Η ατορβαστατίνη και η ροσουβαστατίνη είναι οι ισχυρότερες, ενώ η φλουβαστατίνη είναι η λιγότερο ισχυρή. Τα φάρμακα αυτά πωλούνται με διάφορα εμπορικά ονόματα, όπως Lipitor (ατορβαστατίνη), Pravachol (πραβαστατίνη), Crestor (ροσουβαστατίνη), Zocor (σιμβαστατίνη), Lescol (φλουβαστατίνη) και Inegy (συνδυασμός σιμβαστατίνης και εζετιμίδης). Η μεβαστατίνη είναι μια φυτική στατίνη που βρίσκεται στην κόκκινη μαγιά ρυζιού.