ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των καλλυντικών

Τα καλλυντικά που χρησιμοποιεί η μέση γυναίκα αναγράφουν σύνθετους επιστημονικούς όρους, οι οποίοι συχνά προκαλούν σύγχιση σχετικά με τα συστατικά που περιέχουν. Δείτε τι κρύβεται στα “ψιλά γράμματα”.

  • Διαβάζοντας την ετικέτα, όσο προχωράμε προς τα κάτω μειώνεται και το ποσοστό περιεκτικότητας του συγκεκριμένου συστατικού στο καλλυντικό.
  • Ό,τι περιέχεται σε ποσοστό κάτω του 1%, δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται από την εταιρεία. Όμως, όλα τα συστατικά έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές και είναι εγκεκριμένα. 
  • Το νερό επικρατεί στα περισσότερα καλλυντικά. Μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40%.

Στις ετικέτες των καλλυντικών

2 sites για να ελέγξετε την επικινδυνότητα των συστατικών

– EWG’s Skin Deep: Γράφοντας την ακριβή ονομασία του συστατικού, θα εμφανιστεί μια κλίμακα από το 1 έως 10 που προσδιορίζει την επικινδυνότητά του (με 10 το πιο επικίνδυνο).
– Cosmetics info: Γράφοντας την ακριβή ονομασία του συστατικού, θα εμφανιστούν πληροφορίες, ο λόγος που χρησιμοποιείται και επιστημονικά δεδομένα για αυτό.

Συστατικά και οι λειτουργίες τους

Διαλύτης (συνήθως νερό): Διαλυτοποίηση των συστατικών των καλλυντικών

Γαλακτωματοποιητές / Ομογενοποιητές: Βοηθούν στην ανάμειξη της υδατικής φάσης (νερό) με τη λιπαρή φάση (έλαια) και στη διασπορά των υλικών για να λάβουμε ομογενές καλλυντικό. Έχουν ένα λιπόφιλο μέρος που προσκολλάται στα έλαια και ένα υδρόφιλο που προσκολάται στο νερό.

Φυτικά Έλαια + Μαλακτικές ουσίες: Μαλακτικές ιδιότητες

Σάπωνες: Kαθαριστικό, προσκολλάται στη βρωμιά με το λιπόφιλο μέρος του και απομακρύνεται από το νερό με το υδρόφιλο μέρος του

Συντηρητικά: Καταστρέφουν ή εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών κατά την παραγωγή και αποθήκευση του καλλυντικού

Αιθέρια Έλαια: Αντισηπτικά, αποτοξινωτικά, αναζωογονητικά

Παράδειγμα ετικέτας καλλυντικού