ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Μάτια νεανικά και όμορφα, με αόρατες τομές: Ο Dr. Γιώργος Καλογεράκης εξηγεί πώς θα δείτε θεαματικό αποτέλεσμα! (pics)

Υπογράφει ο

Τελικά τί καθιστά ένα βλέμμα νεανικό; Είναι ο συνδυασμός τριών στοιχείων που το καθορίζουν: Αρχικά, η ορθή ανατομικά θέση των φρυδιών, επιπροσθέτως, η απουσία περίσσειας δέρματος και λίπους που προπίπτει στα βλέφαρα και τέλος, η μη ύπαρξη βλεφαρόπτωσης στο άνω βλέφαρο.

Τι ωστόσο, συμβαίνει με την πάροδο της ηλικίας και πώς επηρεάζεται η περιοχή του άνω βλεφάρου; Το χαλαρωμένο δέρμα «κρεμάει» στα άνω βλέφαρα, ακουμπάει τις βλεφαρίδες και ενδεχομένως ο ιδρώτας να μπαίνει στα μάτια ερεθίζοντάς τα. Το βλέμμα δείχνει μόνιμα κουρασμένο και νωθρό. Τα μάτια «κουκουλώνονται» και περιορίζεται το οπτικό πεδίο. Οι γυναίκες δυσκολεύονται να μακιγιάρουν το άνω βλέφαρο και αυτό τις στενοχωρεί.

Τα συμπτώματα αυτά είναι χαρακτηριστικά της δερματοχάλασης του άνω βλεφάρου. Αρκετοί ωστόσο, την συγχέουν με την βλεφαρόπτωση. 

Ο επιστημονικός συνεργάτης του total-makeover, πλαστικός χειρουργός, Dr. Γιώργος Καλογεράκης αποσαφηνίζει τις δύο περιπτώσεις και εξηγεί πώς και η δερματοχάλαση και η βλεφαρόπτωση μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. 

Όπως επισημαίνει «και η βλεφαρόπτωση και η δερματοχάλαση είναι δύο διακριτές και διαφορετικές κλινικές περιπτώσεις.

Η δερματοχάλαση  και η βλεφαρόπτωση του άνω βλεφάρου μπορεί να συνυπάρχουν ή και όχι, αλλά είναι δύο ξεχωριστές περιπτώσεις και θεραπεύονται με διαφορετικό τρόπο μεν, μέσω της ίδιας χειρουργικής προσπέλασης δε».

Τι είναι η δερματοχάλαση του άνω βλεφάρου; 

Δερματοχάλαση ορίζεται η περίσσεια του δέρματος στο άνω βλέφαρο η οποία συνήθως συνοδεύεται από πρόπτωση του λίπους δημιουργώντας την αίσθηση «σακούλας» η οποία πέφτει και καλύπτει την βλεφαριδική πτυχή  και τις βλεφαρίδες και δημιουργεί την αίσθηση του γερασμένου βλέμματος. Αυτό φυσικά είναι στενάχωρο για πολλούς ανθρώπους καθώς προσθέτει χρόνια στην εκτιμώμενη ηλικία τους. Η δερματοχάλαση αποτελεί κυρίως ένα αισθητικό πρόβλημα και μόνο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις ελαττώνει δραματικά το οπτικό πεδίο καθιστώντας την πλέον και λειτουργικό πρόβλημα. 

Τι είναι η βλεφαρόπτωση;

Είναι μία πάθηση κατά την οποία το άνω βλέφαρο χαρακτηρίζεται από ποικίλου βαθμού πτώση και βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση από ότι θα έπρεπε  καλύπτοντας τμήμα της κόρης του οφθαλμού. Αυτό λοιπόν προκαλεί μεγάλο λειτουργικό πρόβλημα, καθώς ένα σημαντικό τμήμα του οπτικού πεδίου αποκρύπτεται. Συνήθως τα αίτια για αυτή την πάθηση ποικίλουν. Μπορεί να οφείλεται είτε σε κάτι συγγενές, είτε σε νευρολογικό πρόβλημα. Συνηθέστερα όμως αυτό που παρατηρούμε είναι ότι απλά οφείλεται σε εξασθενήση και χαλάρωση του ανελκτήρα μυός του άνω βλεφάρου. Πρόκειται για τον μυ που στην ουσία ανοίγει το βλέφαρο, όταν ο εγκέφαλος δίνει εντολή. 

Πως αντιμετωπίζετε τις δύο παθήσεις ;

Η θεραπεία των δύο παθήσεων είναι ξεκάθαρα χειρουργική και γίνεται με τοπική αναισθησία. Στην περίπτωση της βλεφαρόπτωσης αποκαθιστούμε την δομή του ανελκτήρα μυός. Στην ουσία δημιουργούμε μία ανόρθωση και μία σύσφιξη του ανελκτήρα και έτσι επαναφέρουμε την δράση του, στην πρωθύστερη μορφή.

Αξίζει να επαναλάβω ότι η βλεφαρόπτωση είναι μια επέμβαση η οποία γίνεται κατεξοχήν με τοπική αναισθησία διότι είναι απαραίτητη η συνεργασία του ασθενούς για να εξακριβώσουμε άμεσα, κατά τη διάρκεια της επέμβασης αν η αποκατάσταση του μυός έγινε στον επιθυμητό βαθμό.

Όσον αφορά τη δερματοχάλαση, η κλασσική άνω βλεφαροπλαστική είναι μία επέμβαση που δίνει τη λύση αναζωογονόντας πολύ το βλέμμα, και το άνω βλέφαρο.Με την άνω βλεφαροπλαστική πιο συγκεκριμένα αφαιρείται η περίσσεια δέρματος και το προπίπτον λίπος απομακρύνεται ή αναδιανέμεται αναλόγως την περίπτωση. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι μικρός και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν  στην καθημερινότητά τους μέσα σε ελάχιστες μέρες. 

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι τομές στην άνω βλεφαροπλαστική επουλώνονται καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος και είναι στην κυριολεξία αόρατες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πως διασφαλίζεται η ιδιομορφία του σχήματος των ματιών του κάθε ασθενούς; 

Πάντοτε η προσέγγιση οφείλει να είναι τέτοια ώστε ναι μεν να αναζωογονεί το μάτι, αλλά κατά βάση να διατηρεί το σχήμα που έχει ήδη ο ασθενής εκτός αν ζητήσει κάτι διαφορετικό. Προσωπικά αυτό που κάνω, είναι να επιφέρω ένα φυσικό αποτέλεσμα που να μη δείχνει ξένο προς το υπόλοιπο πρόσωπο και να είναι οικείο στον ίδιο τον ασθενή. 

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε και αποτελεί στην ουσία μια πιο μοντέρνα προσέγγιση στη διαδικασία της βλεφαροπλαστικής, είναι ότι πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην αφαίρεση λίπους. Έχει αποδειχθεί ότι αν αφαιρεθεί περισσότερο λίπος από όσο πρέπει, σε βάθος χρόνου το μάτι φαίνεται πιο άδειο, γυμνό, δίνει την εντύπωση του σκελετωμενου και πως έχει μια μόνιμη έκφραση απορίας.

Μπορεί η άνω βλεφαροπλαστική να συνδυαστεί με επέμβαση στην περιοχή του μετώπου;

Ασφαλώς μπορούμε να πετύχουμε μια καλή ανόρθωση των φρυδιών (ιδίως του πλαϊνού τους τμήματος) διαμέσου της ίδιας προσπέλασης που επιχειρούμε για την άνω βλεφαροπλαστική.

Αλλά αν επιδιώκουμε ολική αναζωογόνηση του άνω προσώπου τότε μπορεί να γίνει συνδυαστικά brow lift (λίφτινγκ φρυδιών) το οποίο γίνεται μέσω μιας ενδοσκοπικής μεθόδου που εγγυάται μικροσκοπικές αόρατες τομές και σύντομο  χρόνο αποκατάστασης σε σύγκριση με τις κλασσικές μεθόδους.   

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της άνω βλεφαροπλαστικής;

Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης επέμβασης μπορεί να διαρκέσει πάνω από 10 χρόνια και προσφέρει τεράστιο βαθμό ικανοποίησης στους ασθενείς. 

**Μάθετε περισσότερα για τον Dr.  Γιώργο Καλογεράκη εδώ