ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Νέα μελέτη δείχνει ότι το κάπνισμα επιταχύνει τη γήρανση

Η τεχνητή νοημοσύνη μας δίνει πληροφορίες για το πόσο μια συνήθεια όπως το κάπνισμα επιβαρύνει την υγεία και τους βιολογικούς δείκτες του ατόμου.

Η Insilico Medicine, ένας από τους ηγέτες της τεχνητής νοημοσύνης για την ανακάλυψη φαρμάκων, την ανάπτυξη βιοδεικτών, την ψηφιακή ιατρική και την έρευνα για τη γήρανση, ανακοίνωσε τη δημοσίευση μιας νέας έρευνας με τίτλο “Ανάλυση Βιοχημείας Αίματος για την ανίχνευση της κατάστασης του καπνίσματος και την ποσοτικοποίηση της επιτάχυνσης της γήρανσης στους καπνιστές”.

Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τη συνολική υγεία των ανθρώπων με πολλούς τρόπους. Η μελέτη από τους επιστήμονες της Insilico έθεσε ως στόχο τον προσδιορισμό των βιολογικών διαφορών ηλικίας μεταξύ των καπνιστών και των μη καπνιστών και την αξιολόγηση του αντίκτυπου του καπνίσματος χρησιμοποιώντας τη βιοχημεία του αίματος και τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Χρησιμοποιώντας πρότυπα για την πρόβλεψη της ηλικίας που αναπτύχθηκαν με εποπτευόμενες τεχνικές βαθιάς μάθησης, στη μελέτη αναλύθηκε ένας αριθμός βιοχημικών δεικτών, συμπεριλαμβανομένων τιμών όπως οι αιμοσφαιρίνη, ουρία, γλυκόζη νηστείας και φερριτίνη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι καπνιστές έδειξαν υψηλότερα ποσοστά γήρανσης. Και οι άντρες και οι γυναίκες καπνιστές εκτιμήθηκε ότι ήταν δύο φορές πιο ηλικιωμένοι από τη χρονολογική ηλικία τους σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Τα αποτελέσματα πραγματοποιήθηκαν με βάση τα προφίλ αίματος των 149.000 ενηλίκων.

Άλλα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ανάλυση των συνήθων εξετάσεων αίματος μπορεί να αντικαταστήσει την τρέχουσα αναξιόπιστη μέθοδο αυτοελέγχου του καπνίσματος και να αξιολογήσει την επιρροή που έχουν ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στη γήρανση.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να συμμετέχω σε αυτή την ερευνητική μελέτη, η οποία παρέχει συναρπαστικές επιστημονικές αποδείξεις ότι το κάπνισμα είναι πιθανό να επιταχύνει τη γήρανση. Το κάπνισμα είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που καταστρέφει την υγεία των ανθρώπων, προκαλεί πρόωρους θανάτους και πολλές σοβαρές ασθένειες. Εφαρμόσαμε τεχνητή νοημοσύνη για να αποδείξουμε ότι το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τη βιολογική ηλικία κάποιου”, δήλωσε η Polina Mamoshina, επικεφαλής επιστήμονας της Insilico Medicine.