ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Nέα συσκευή υπόσχεται την ελαχιστοποίηση των ουλών στην αισθητική χειρουργική

Η συσκευή μπορεί να επιβεβαιώσει τον προσανατολισμό των γραμμών έντασης του δέρματος, η οποία είναι σημαντική για την μετεγχειρητική θεραπεία των πληγών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Binghamton του State University της Νέας Υόρκης έχουν σχεδιάσει μια νέα συσκευή που στόχο έχει την ελαχιστοποίηση των ουλών κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Το ανθρώπινο δέρμα είναι ένας πολύπλοκος ιστός που εμφανίζει ιδιότητες που προκύπτουν κυρίως από την ευθυγράμμιση των ινών κολλαγόνου στο στρώμα του δέρματος, προκαλώντας τελικά γραμμές έλξης του δέρματος. Αυτές οι γραμμές είναι ζωτικής σημασίας για τη χειρουργική επέμβαση, καθώς χρησιμοποιούνται για να καθοδηγούν τις τομές που παράγουν τις ελάχιστα εμφανείς ουλές. Ενώ υπάρχουν πολλοί οδηγοί για την ένταση του δέρματος που βοηθούν τους χειρουργούς να κάνουν τομές που δημιουργούν απαρατήρητες ουλές, η ανισοτροπία του δέρματος ή η ιδιότητα του δέρματος να έχει κατευθυνόμενες μηχανικές ιδιότητες, πιστεύεται ότι ποικίλλει από άτομο σε άτομο και ανάλογα με τις χειρουργικές εφαρμογές.

“Το δέρμα είναι πιο εύκολο να τεντωθεί προς μια κατεύθυνση (δοκιμάστε να τεντώσετε το δέρμα στον καρπό σας κατά μήκος του βραχίονα σας και στη συνέχεια κατά 90 μοίρες)”, δήλωσε ο Guy German, αναπληρωτής καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Binghamton. “Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, αλλά πιο πρόσφατα, ανακαλύφθηκε ότι αυτές οι γραμμές έχουν σημαντικές συνέπειες. Πρώτον, οι χειρουργοί (κυρίως οι πλαστικοί χειρουργοί) χρησιμοποιούν αυτές τις γραμμές για να αποφασίσουν σε ποια κατεύθυνση θα κάνουν τομές.Κατά την κατεύθυνση του ευθυγραμμισμένου κολλαγόνου, ακόμα και τα τραύματα θεραπεύονται καλύτερα. Η χειρουργική καθοδήγηση είναι συχνά ανακριβής και η έρευνά μας αποδεικνύει ότι η γραμμή έντασης του δέρματος διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων – έτσι οι χάρτες είναι μόνο κατά προσέγγιση. “

Η νέα συσκευή που δημιουργήθηκε από τους ερευνητές είναι πιο ακριβής από άλλες συσκευές και τις χειροκίνητες δοκιμές που εκτελούν οι χειρουργοί. Η συσκευή είναι επίσης πιο αποτελεσματική, καθώς χρησιμοποιεί μόνο μία δοκιμή που διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα για να μετρήσει τον προσανατολισμό της δερματικής έντασης.

“Η συσκευή μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια και ταχύτητα την κατεύθυνση της γραμμής έντασης του δέρματος”, δήλωσε o German. Ωστόσο, πολλές συσκευές απαιτούν περισσότερες από μία μετρήσεις για να καθορίσουν την κατεύθυνση και οι συσκευές που χρησιμοποιούν μία μόνο δοκιμή μπορούν σήμερα να μετρήσουν μόνο την κατεύθυνση της τάσης του δέρματος με ακρίβεια 45 μοιρών. Αντί να χρησιμοποιήσει κατευθυντήριες γραμμές, η συσκευή μετρά άμεσα την κατεύθυνση της τάσης του δέρματος, αποφεύγοντας την ανάγκη χρήσης χαρτών ή οδηγών. Πιστεύουμε ότι η συσκευή μας είναι πιο αξιόπιστη και ακριβής από τις υπάρχουσες μεθόδους”.

“Ελπίζουμε ότι αυτή η συσκευή θα αποτελεί βασικό πλέον εξοπλισμό σε χειρουργικές αίθουσες. Οι χειρουργοί θα χρησιμοποιούν τη συσκευή για να καθορίσουν γρήγορα και με ακρίβεια τις κατευθύνσεις της γραμμής έντασης του δέρματος και να σχεδιάσουν τις τομές τους για να ελαχιστοποιήσουν τις ουλές”, δήλωσε ο German.